Przejdź do treści

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
13 pomysłów na prezent dla przyjaciółki na święta
Prezent na święta dla przyjaciółki. Oto 13 propozycji na piękne, uniwersalne i praktyczne upominki
szczepionka
Szczepionka na gruźlicę wciąż potrzebna i obowiązkowa
gwiazda betlejemska
Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego
Sandra Hajduk o endometriozie
Młoda dziennikarka o życiu z endometriozą: po latach słuchania, że „taka uroda”, że „życie w stresie” postanowiłam wyciąć to dziadostwo
Kaya Szulczewska / Instagram
Kaya Szulczewska o cyklu miesiączkowym: okres, gdy krwawię, nie mam sił, ale jak tylko kończy mi się krwawienie wchodzę w czas superbohaterki

Jest bliskim kuzynem zarówno dyni, patisona, jak i wszelkich odmian cukinii. I podobnie jak one – bynajmniej nie jest warzywem, a bardzo dorodnym, „wytrawnym” owocem. Kabaczek do ryżowych naleśników, w towarzystwie dorodnych pomidorów, sprawdzi się znakomicie!

Z botanicznego punktu widzenia, kabaczek należy do rodziny Cucurbita pepo, a mówiąc po naszemu – po prostu do dyniowatych. Po kabaczka warto sięgać zarówno dla jego walorów smakowych (jest delikatny, ale nieco wyrazistszy w smaku niż cukinia), jak również dla jego prozdrowotnych właściwości. Z kronikarskiego obowiązku tylko dodam, że z powodzeniem możemy doszukiwać się w nim potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów (potas ok. 260 mg/100 g; fosfor ok. 38 mg/100 g; magnez ok. 18 mg/100 g i wapń ok. 16 mg/100 g), oraz trochę dawki witamin (wit. A ok. 10µg RAE/100g;  kwas foliowy ok. 24µg/100g; wit.C ok. 16mg/100g).

Kabaczek

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Z pewnością docenią go osoby dbające o linię. Można się nim zajadać niemal bez ograniczeń (chociaż oczywiście zachowanie zdrowego rozsądku zawsze jest wskazane), bowiem w 90% składa się z wody i zawiera… uwaga! tylko ok. 15-17 kcal/100 g! Kabaczek jest bardzo wdzięcznym owocem i tyle z nim stworzymy potraw, ile starczy nam wyobraźni. Gdy jest młodziutki, wspaniale smakuje na surowo, czy to w letniej sałatce, czy w postaci cieniutkich plasterków, zamarynowanych w oliwie. Zjadamy go w całości, wraz ze skórką (to nawet wskazane, wszak w niej zwykle ukrywa się najwięcej witamin). Nawet pesteczki, póki są malutkie – nie przeszkadzają w konsumpcji.

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Te mocno dojrzałe okazy często wymagają usunięcia „zgąbczałego” gniazda nasiennego, oraz obrania twardej już skórki. Lepiej też smakują poddane obróbce cieplnej. Nie rozpadają się zbytnio pod wpływem wysokiej temperatury, możemy więc śmiało je zapiekać, smażyć, grillować, czy gotować. Dość przypomnieć postać faszerowanego kabaczka albo warzywne leczo – znamy je chyba wszyscy, to klasyki nad klasykami.

Zostawiam wam pomysł na rodzaj lekkiego, aromatycznego gulaszu z kabaczkiem w roli głównej. Oczywiście można go jeść z dowolnymi dodatkami albo skorzystać z mojej propozycji i podać go jako nadzienie do naleśników (u mnie ryżowo-kokosowe). Wbrew pozorom to bardzo sycące danie i po jednej porcji potrzebny będzie dłuuugi spacer!

Naleśniki ryżowe z aromatycznym kabaczkiem w pomidorach

Przepis na naleśniki z kabaczkiem

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki na nadzienie (4 porcje):

– ok. 600-700 g kabaczka
– ok. 500 g dojrzałych pomidorów (najlepiej odmiany mięsiste)
– 3 małe szalotki
– 2 łyżki suszonej czerwonej soczewicy
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka świeżo utartego kuminu
– ½ łyżeczki kurkumy
– 100 ml gorącej wody (albo wywaru warzywnego)
– sól, pieprz do smaku
– garść świeżej natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

Kabaczka umyj i osusz. Pokrój w kostkę ok. 1x1cm, usuwając pestki. Usuń z pomidorów skórki (zanurz na kilka sekund owoce we wrzącej wodzie, skórka po tym zabiegu będzie odchodziła z łatwością), następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kosteczkę. Szalotki drobniutko posiekaj.

Rozgrzej w rondlu olej kokosowy, zmniejsz płomień i delikatnie zeszklij szalotkę (nie pozwól jej zbrązowieć). Wrzuć kabaczka – smaż, mieszając ok. 3 min. Dodaj kumin, kurkumę oraz soczewicę – całość podsmażaj jeszcze ok. 1 min. Wlej gorącą wodę (lub wywar warzywny) i gotuj na małym płomieniu. Gdy płyn niemal całkowicie się zredukuje, wrzuć pomidory, posól do smaku i gotuj jeszcze kilka minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a sos lekko zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku pieprzem (i ew. solą, jeśli potrzeba) i wmieszaj posiekaną natkę.

Składniki na naleśniki:

– 3 jaja od szczęśliwych kur
– 100 g mąki ryżowej
– 150 ml mleczka kokosowego (tylko płynna część)
– kawałek papryczki chili
– duża garść natki pietruszki
– ok. ¼ łyżeczki soli (lub do smaku)
– odrobina oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia

Podsumowanie:

Papryczkę chili i natkę pietruszki posiekaj. Rozkłóć trzepaczką jajka, wsyp mąkę ryżową i dokładnie połącz składniki. Dodaj sól, natkę, papryczkę oraz mleczko kokosowe – wymieszaj.

Mocno rozgrzej patelnię z tłuszczem. Rozprowadź na patelni chochelkę ciasta (placek powinien być nieco grubszy, niż tradycyjne naleśniki, ale cieńszy niż omlet) i smaż z obu stron. Gorące naleśniki podawaj z pomidorowym kabaczkiem.


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 świetnych pomysłów na dynię

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku