Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Naukowy głos o parzeniu herbaty
Zdjęcie: shutterstock
Malezyjscy naukowcy sprawdzili, jak podejść z termometrem i zegarkiem do herbacianych liści, by wyciągnąć z nich jak najwięcej. Wiele zależy od rodzaju herbaty. Biała, zielona czy może czarna – którą wybieracie?

Naukowcy wiedzą dziś o herbacie więcej niż angielski lord w czasie „tea time”. Tym z Kuala Lumpur udało się sprawdzić, jak temperatura oraz długość czasu parzenia liści wpływa na właściwości przeciwutleniające herbaty w zależności od jej rodzaju. Zbadano białą, zieloną oraz, najpopularniejszą na naszym kontynencie, czarną herbatę.

Po co nam ta wiedza? Po to, że dobroczynny wpływ herbaty na zdrowie wynika z zawartości polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, rozwój nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dlatego to, na czym najbardziej powinno nam zależeć w czasie picia tego popularnego napoju, to właśnie jego moc przeciwutleniająca. W związku z tym, że, podobnie jak wielu Polaków i Europejczyków, piję herbatę codziennie, to badanie było zdecydowanie warte tego, by o nim tu wspomnieć.

Herbaty (2g liści) parzono w różnych wariantach: 2 godziny w gorącej wodzie (100 st. C), 5 minut w gorącej wodzie, 2 godziny w zimnej wodzie (28 st. C) i 5 minut w zimnej wodzie. To, co udało się odkryć, to fakt, że wszystko zależy od tego, jaki mamy rodzaj herbaty. W przypadku białej ilość antyoksydantów była wprost proporcjonalna do długości czasu parzenia – im dłużej, tym więcej zdrowotnych związków. Temperatura nie miała za to większego znaczenia. Inaczej było z herbatą czarną. Ta uwalniała więcej antyoksydantów, gdy parzy się ją w gorącej wodzie krócej. Moczenie jej długo w gorącej wodzie redukowało ilość prozdrowotnych składników. Z kolei, uważana za najzdrowszą, herbata zielona wykazała wrażliwość na temperaturę i czas. Parzenie jej w zimnej wodzie przez dwie godziny uwalniało najwięcej antyoksydantów! Podczas badania dowiedziono też, że herbata zielona i biała mają większe właściwości przeciwutleniające niż herbata czarna.

Te wskazówki z pewnością pomogą nam pić herbatę... zdrowiej - to ważne, ponieważ zaraz obok wody, jest ona najczęściej spożywanym napojem na świecie! 

Dla zainteresowanych - oryginalna praca dostępna jest w naukowym piśmie Journal of Food Science.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Basia Pysz zapytał(a) 31 marca 2017
Pytanie dotyczy artykułu Naukowy głos o parzeniu herbaty
Z tego artykułu nie wiele się dowiedziałam ,proste moje pytanie. W jakiej temperaturze parzymy herbatę czarną a w jakiej zieloną Japońska (bo ona jest najlepsza) i w ile minut czarna i zielona.Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich amatorów zielonych smacznych herbat.

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Zielona herbata – polifenole górą

Zielona herbata skutecznie hamuje rozwój nowotworów. Właśnie pojawiły się na to nowe naukowe dowody....
Zielona herbata skutecznie hamuje rozwój nowotworów. Właśnie pojawiły się na to nowe naukowe dowody. Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować – zupełnie nietypowo!

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Słyszeliście już o niej? Na pewno, bo to hasło ostatnio pojawia się niemal wszędzie. Matcha to nowy zdrowy...
Słyszeliście już o niej? Na pewno, bo to hasło ostatnio pojawia się niemal wszędzie. Matcha to nowy zdrowy hit. Japońska zielona herbata podbija świat! Warto wiedzieć, jak poprawnie zaparzyć ten zielony proszek, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i działaniem.

Zielona herbata - lepiej nie przesadź!

Antyoksydanty, działanie przeciwnowotworowe, odchudzanie – takie szybkie skojarzenia mamy z zieloną herbatą....
Antyoksydanty, działanie przeciwnowotworowe, odchudzanie – takie szybkie skojarzenia mamy z zieloną herbatą. Jednak każdy kij ma dwa końce. Nie powinniśmy przesadzać z jej ilością. Skutki mogą być groźne nie tylko dla nas.

5 herbat na pochmurne popołudnia

Kiedy jest szaroburo, pochmurno i bez grama słońca, trudno o coś lepszego niż dobra herbata. A najlepiej...
Kiedy jest szaroburo, pochmurno i bez grama słońca, trudno o coś lepszego niż dobra herbata. A najlepiej pięć herbat! Inna na każdy dzień. Podpowiadamy, które koniecznie wpisać w swój tygodniowy harmonogram.