Przejdź do treści

Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

Jedna na trzy osoby na świecie jest niedożywiona. Nie, nie, wcale nie mówimy o biednych, głodujących afrykańskich dzieciach. Wiele niedożywionych osób nie może narzekać na pusty brzuch. Przeciwnie. Problem coraz bardziej dotyczy osób z nadwagą i otyłością! Poznajcie wyniki najnowszego raportu.

Niedożywienie kojarzy nam się oczywiście z biedą, głodem, ubogimi regionami świata. W rzeczywistości jednak niedożywienie coraz częściej dotyka mieszkańców krajów rozwiniętych, wcale nie zabiedzonych, chudych czy głodnych. Do zaskakujących (a może i łatwych do przewidzenia?) wniosków dochodzą autorzy najnowszego dokumentu Global Nutrition Report 2016 (wydanego przez International Food Policy Research Institute).

Jedna na trzy osoby na świecie jest niedożywiona – wynika z raportu. Jednak, jak twierdzą autorzy, niedożywienie nabiera nowego znaczenia. Manifestuje się nie tylko przez niski wzrost i wagę, ale również przez nadwagę i otyłość, niedobór pierwiastków i witamin (np. żelaza, kwasu foliowego, witaminy A, cynku, jodu) oraz choroby takie jak cukrzyca, choroby serca i niektóre nowotwory. Okazuje się, że 44 proc. państw boryka się jednocześnie z nasilonym problemem otyłości i niedożywienia. To mówi samo za siebie.

Brak zróżnicowanej diety, unikanie warzyw i owoców, jedzenie mocno przetworzonych produktów, nadmiar cukru to tylko niektóre elementy układanki, które mogą skutkować niedożywieniem. Jak dowodzi raport, niedożywieniu towarzyszy często wysokie stężenie glukozy, sodu i cholesterolu we krwi. Trudno wierzyć, że złe nawyki żywieniowe nie mają tu większego znaczenia. 

Warto poznać taki aspekt niedożywienia, pamiętając o własnej diecie i o tym, jakie konsekwencje niosą codzienne wybory. Z pewnością zrównoważona dieta, bogata w owoce i warzywa, to dobry krok do poprawy tego stanu. Oprócz tego raport stawia inne cele, między innymi: obniżenie przypadków anemii wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym o 50 proc., promowanie karmienia piersią, zapobieganie niskiej masie urodzeniowej noworodków, zahamowanie nadwagi u dzieci.

Przy okazji przypominamy, że powinniśmy regularnie się badać, sprawdzać poziom ważnych pierwiastków oraz to, czy nie mamy przypadkiem anemii. A przede wszystkim zadbajmy o siebie kompleksowo, np. z naszymi krokami do zdrowia przygotowanymi przez ekspertki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

Obsesja na punkcie wagi?

Dlaczego diety nie działają? – 5 psychologicznych powodów

6 chorób, których objawem jest zmęczenie

7 najlepszych diet na 2018 rok

Anemia: brak żelaza czy witaminy B12?

Antybiotyki a otyłość dzieci

Stres działa jak śmieciowe jedzenie

Gorzka prawda o TOFI

Poczytaj dla zdrowia

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Dietetyczka kontra singielka na zakupach