Przejdź do treści

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?
Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety
Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem
Wzdęty brzuch. Skąd się bierze i jak się go pozbyć?

Przed nami Wielkanoc. Na stołach będą panować jajka. Jak się okazuje, ich skorupki mogą okazać się bardzo przydatne w wielu dziedzinach. Zobaczmy więc, co począć z jajecznymi odpadami.

W nadchodzący weekend zjemy ich w Polsce pewnie tyle, że skorupkami moglibyśmy wypełnić koryto Wisły. Wiadomo, część z nich czeka dalszy los wydmuszek, ale co z resztą? Fajnie byłoby, gdyby skorupki się nie zmarnowały – wyobrażacie sobie, jak ogromne zasoby wapnia idą na przemiał? Zróbmy z nimi coś praktycznego. Oto kilka wyszperanych w sieci patentów.

jajko wielkanoc

Oprócz tych oczywistych, które, mam nadzieję, zna każde polskie dziecko – użyć ich jako naturalnego źródła minerałów w kompostowniku lub w roli nawozu, pod krzaczkiem – możemy poszerzyć paletę pomysłów. Rośliny lubią być otoczone skorupkami jajek nie tylko po to, by czerpać za ich pośrednictwem, po szybkim rozkładzie, wapń z gleby. Skorupki odstraszają też ślimaki i niektóre gąsienice, powodując, że bez użycia pestycydów pozbędziemy się niepożądanych insekcich towarzyszy. Ba, zapachu jaj nie tolerują nawet niektóre ssaki, w tym jeleniowate, więc nie ma obawy, że będą chciały podgryźć młode pędy czy gałązki drzew zabezpieczonych tymi naturalnymi zasiekami.

Nie macie domu z ogródkiem w bliskości lasu, więc niestraszne wam parzystokopytne i fruwające stwory? Wytłoczki po jajkach wraz ze skorupkami świetnie przydadzą się też ogrodnikom domowym. Wypełnijmy połówki jajecznych łupinek ziemią, umieśćmy w nich nasionka i ustawmy w kartonie po jajkach na nasłonecznionym parapecie. Wykiełkowane w ten sposób roślinki przesadzamy następnie do dużych doniczek, gdzie rozrastają się bez przeszkód, bo skorupki szybko rozkładają się w glebie.

Mazurek być musi!

 

Jajeczny odpad przyda się też w kuchni: na przykład do zniwelowania poziomu goryczy w kawie z ekspresu przelewowego. Wystarczy włożyć zmiażdżoną skorupkę wraz ze zmieloną kawą do filtra, by uzyskać bardziej łagodny smak. Znacie też pewnie problem z czyszczeniem butelek o wąskich szyjkach lub karafek zwężających się ku górze, do których przelany był np. mętny sok owocowy? Trudności w czyszczeniu takich naczyń to też zadanie dla skorupek – wystarczy je rozdrobnić i wrzucić do wnętrza czyszczonej butli z ciepłą wodą z mydłem. Postrząsamy miksturą, uważając, by jej nie porozlewać i czyścimy! Możemy też wyszorować drobinkami patelnię czy spalony garnek (oczywiście nie wtedy, kiedy pokryte są delikatną nieprzywierającą powłoką). Kreatywne użycia w kuchni na tym się nie kończą – można też mieć trochę rozdrobnionych skorupek w sitku w odpływie kuchennego zlewu. Zatrzymują one wpadające doń drobiny, a przy tym powoli ulegają rozkładowi, uwalniając się do kuchennych rur i czyszcząc je po drodze.

Skorupki mają tyle zalet, że nadadzą się nawet na ludzką twarz. Jak? Po rozdrobnieniu w pył w moździerzu i zagęszczeniu białkiem jajka możemy zrobić z nich maseczkę, która ściągnie i odżywi skórę. Pozwalamy jej trochę zastygnąć, by skutecznie zadziałała. A jeśli nie mamy plastrów, ale dysponujemy pozostałościami jajka, cieniutki film ze środka skorupki możemy wykorzystać jako tymczasowe rozwiązanie wspomagające gojenie zadrapań i skaleczeń. Przykładamy mokrą stroną i czekamy, aż wyschnie! Podobno pomaga – na pewno będzie okazja się o tym przekonać przy tej całej siekaninie, której wymaga sałatka jarzynowa!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Zostań miejską ogrodniczką!

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

wielkanoc rodzina

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Stół wielkanocny

„Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas”. Jak przeżyć Wielkanoc stosując dietę eliminacyjną?

jajko wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Kolorowe jajka – naturalnie! Sięgnij po barwniki, które masz w kuchni

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe