Przejdź do treści

Niska temperatura sprzyja chudnięciu

Niska temperatura sprzyja chudnięciu
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
miód, propolis
Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe
ruch uliczny, samochód, autobus, dym z kominów
„Smog ma wpływ nie tylko na kobietę w ciąży, ale także na jej dziecko” – mówi Emilia Piotrowska z Warszawskiego Alarmu Smogowego
pluszaki zaprojektowane przez dziecko dla ikea
8-latka z Polski finalistką w światowym konkursie IKEA
Gaydos i Nergal w sesji
Melanie Gaydos. Modelka, które zainspirowała Nergala
Kobieta w ciąży, która układa dziecięce ubranka
Matki częściej cierpią na depresję poporodową, jeśli mają syna? Ginekolog komentuje

Naukowcy wytropili białko, które odpowiada za tworzenie sprzyjającej odchudzaniu brunatnej tkanki tłuszczowej. Znaleźli nawet sposób, jak zwiększyć jej ilość przy pomocy zewnętrznego środowiska.

Logika mogłaby nam podpowiadać, że na odchudzanie lepsza jest wysoka temperatura – w końcu tłuszcz spala się szybciej pod wpływem ciepła. Mam dobrą wiadomość dla tych, którzy od żaru tropików wolą zimowe przymrozki: chłód regularnie działający na nasz organizm znacznie bardziej sprzyja chudnięciu. Zimne środowisko nakłania nas do wyprodukowania większej ilości ciepła, czyli spalania energii. Badacze z Kalifornii odkryli teraz mechanizm, który za to odpowiada.  

Główny prowodyr to odnalezione białko Zfp516, dzięki któremu tkanka tłuszczowa, znana nam jako niemile widziana „oponka” (ang. white fat), przemienia się w pozytywnie działającą brunatną tkankę tłuszczową (ang. brown fat). Tak! Mamy taki tłuszcz, który jest pożądany – pobiera energię z „białego tłuszczu”, poza tym wpływa na metabolizm i wrażliwość organizmu na insulinę. Jednak jego podstawowe zadanie to spalanie energii i produkcja ciepła.

W tym celu komórki brunatnego tłuszczu zostały obdarzone stosunkowo dużą liczbą mitochondriów (to coś w rodzaju „płuc i ośrodków energetycznych” podstawowych komórek organizmów żywych). Odkryta proteina Zfp516 aktywuje inne białko, znajdujące się tylko w mitochondriach brunatnych komórek tłuszczowych i to powoduje efekt spalania.

Jak zwiększyć stężenie tego białka, aby podkręcić spalanie? Autorzy na łamach czasopisma Molecular Cell podpowiadają: wystarczy regularnie przebywać w niskich temperaturach. Potwierdzają to inne obserwacje. Finowie z Północy, którzy pracują w mroźnym klimacie, mają większy zapas brunatnej tkanki niż ludzie przebywający w budynkach. Za to osoby otyłe mają jej mniej lub nie mają prawie wcale.

Czyli od dziś hartujemy się i odchudzamy zarazem!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

waga

Czy po jednym dniu obżarstwa można przytyć? Dietetyk odpowiada

Produkty, które można jeść przy wrzodach

Wrzody żołądka – dieta. Co wolno jeść, a czego unikać?

Produkty, które mogą wywołać alergie pokarmowe u dorosłych

Jak się może objawiać alergia pokarmowa? Wysypka i inne objawy

Kobieta poddaje się testowi na różne alergie pokarmowe

Jak zdiagnozować alergię pokarmową?

Kobieta drapie się w miejscu, gdzie ma wysypkę od alergii pokarmowej

Jak postępować z wysypką przy alergii pokarmowej?

Chłopiec trzyma jedzenie, którego nie może jeść z powodu alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej u dzieci

Kobieta drapie się po przedramieniu z powodu objawów alergii pokarmowej

Jak poznać objawy alergii pokarmowej?

Niemowlę płacze z powodu alergii pokarmowej

Jakie są objawy alergii pokarmowej u niemowląt?

Szczepionki na choroby autoimmunologiczne

Jaka dieta w chorobach autoimmunologicznych?

Kobieta z kamicą nerkową ściska okolice nerek

Kamica nerkowa – dieta. Co jeść przy kamicy nerkowej?

Mleko w różnych opakowaniach

Czym spowodowana jest alergia na mleko? Czym można je zastąpić w diecie?

Kobieta robi sobie zastrzyk, który jest lekiem na cukrzyce typu 1

Lek na cukrzycę typu 1 – czy coś poza insuliną jest skuteczne?