Przejdź do treści

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ze względu na pamięć o osobach zmarłych na COVID-19, cierpieniu ich oraz ich bliskich, negowanie pandemii jest nieetyczne i niegodziwe”. Polska Akademia Nauk apeluje
Magdalena Lamparska
Magdalena Lamparska: Starą panną nazwano przy mnie świadomą, niezależną finansowo kobietę. Miała 34 lata
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Mama i stetoskop apeluje o rozsądek
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Lekarka apeluje o rozsądek
Skutkiem koronawirusa może być wypadanie włosów? Aktorka pokazała nagranie, na którym widać, jak to może wyglądać
Puchnięcie nóg latem - jak sobie radzić?
Puchnięcie nóg latem i obrzęki – jak sobie pomóc i jak zapobiegać?

Skończyliście jeść kanapki, ale po godzinie macie ochotę na kolejne? Wszystko to za sprawą substancji, którą zawierają pszeniczne produkty. Gluten – nie dość, że nie syci tak jak trzeba, to sprawia, że czujemy euforię, więc niestety działa trochę jak… narkotyk.

 

Gluten – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo modna. Nie bez powodu. Coraz więcej osób odkrywa u siebie nietolerancję na ten składnik. Niektórzy rezygnują z niego zupełnie świadomie. W sklepach również coraz więcej jest produktów bezglutenowych i coraz więcej ludzi się do nich przekonuje. Dietę bezglutenową polecają także lekarze specjaliści jako lekarstwo na wiele schorzeń. Pytanie, czy to jest kolejny trend, który przyszedł do nas z Zachodu, czy naprawdę znaleźliśmy sposób na zwalczanie dolegliwości zdrowotnych i problemów z otyłością?

Niemal każdy z nas jest wychowany na pszenicy. Białe bułeczki, ciastka, drożdżówki, bajgle, przekąski, makarony, gotowe dania, wędlina (choć nie każda) to produkty, które zawierają pszenicę w większym lub mniejszym stopniu. Niestety prawda jest taka, że nie jest ona zdrowym, pełnym ziarnem. Wielu lekarzy, naukowców, specjalistów od żywienia uważa, że to właśnie ona jest główną przyczyną epidemii otyłości, drobnych dolegliwości zdrowotnych, aż po ciężkie stany chorobowe.

Jak to możliwe? Obecne ziarna pszenicy nie są tymi, które pamiętają nasi rodzice. W latach 50. XX wieku zostały one zmodyfikowane genetycznie, aby zwiększyć zbiory z hektara i taka modyfikacja trwa aż do chwili obecnej.

O co chodzi z tą pszenicą?

Przejdźmy do sedna sprawy. Chodzi tutaj głównie o gluten, czyli białko, które zostało poddane wspomnianym modyfikacjom (jest zależne od gatunku pszenicy). To właśnie to „ulepszenie” jest odpowiedzialne za rozciągliwość, elastyczność, powstawanie skórki czy twardość ciasta. To gluten sprawia, że pączki i naleśniki są takie pyszne. Jednocześnie jednak należy do najbardziej szkodliwych białek w naszej diecie.

Nie wyobrażacie sobie, by zrezygnować z glutenu? To prawda, nie jest łatwo. Pszenica zawiera gliadyny, które działają na mózg jak narkotyk. Są opiatem i należą do tej samej grupy co heroina czy morfina. Co to dla nas oznacza? Że powodują ciągły wzrost apetytu. Gliadyna jest rozkładana w przewodzie pokarmowym, a jej mniejsze cząsteczki przedostają się do krwiobiegu i przenikają do mózgu, gdzie wiążą się z receptorami opioidowymi i właśnie w tym momencie pobudzają apetyt. Wprowadzają w euforię konsumowania.

6 zaskakujących sygnałów, że możesz mieć alergię pokarmową

Zrób eksperyment

Wiele osób może się z tym nie zgadzać, ale udowodnienie tego jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy, że przeprowadzicie na sobie krótkie badanie. Jak wygląda? Wyeliminujcie pszenicę ze swojego jadłospisu na miesiąc. Obserwujcie w tym czasie swoje ciało oraz samopoczucie. Po pierwsze, obwody ciała powinny się zmniejszyć. Ciało zacznie wyglądać nieco inaczej. Organizm oczyszczony z glutenu inaczej pracuje. Zaobserwujecie to. Będziecie mniej senni, poziom cukru we krwi unormuje się, co będzie wiązało się z przyśpieszeniem metabolizmu i z całą lawiną pozytywnych skutków.

Jeśli po miesiącu bez pszenicy postanowicie jednak do niej wrócić, mogą pojawić się niepożądane reakcje takie jak: wydęty brzuch, problemy żołądkowo-jelitowe, nagłe wahania poziomu cukru we krwi czy senność.

Dacie się namówić na ten mały eksperyment?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Celiakia a poronienie / istock

Celiakia a poronienie. Czy mają ze sobą coś wspólnego? Na nasze pytania odpowiada dr Dawid Serafin

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

święta

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Gluten to puszka Pandory

Produkty z pszenicy. „Apeluję o niejedzenie ich” – mówi Agnieszka Pająk

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?