Przejdź do treści

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
zamyślona kobieta
Jak powstaje nowy nawyk? Co zrobić, żeby zmiana się udała?
śniadanie
6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie
avocado
DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców. Jak wygląda?
jajko
5 produktów zmniejszających apetyt
zima
Zima pachnie inaczej niż lato. Czym się różni?

Skończyliście jeść kanapki, ale po godzinie macie ochotę na kolejne? Wszystko to za sprawą substancji, którą zawierają pszeniczne produkty. Gluten – nie dość, że nie syci tak jak trzeba, to sprawia, że czujemy euforię, więc niestety działa trochę jak… narkotyk.

Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo modna. Nie bez powodu. Coraz więcej osób odkrywa u siebie nietolerancję na ten składnik. Niektórzy rezygnują z niego zupełnie świadomie. W sklepach również coraz więcej jest produktów bezglutenowych i coraz więcej ludzi się do nich przekonuje. Dietę bezglutenową polecają także lekarze specjaliści jako lekarstwo na wiele schorzeń. Pytanie czy to jest kolejny trend, który przyszedł do nas z Zachodu, czy naprawdę znaleźliśmy sposób na zwalczanie dolegliwości zdrowotnych i problemów z otyłością?

Niemal każdy z nas jest wychowany na pszenicy. Białe bułeczki, ciastka, drożdżówki, bajgle, przekąski, makarony, gotowe dania, wędlina (choć nie każda) to produkty, które zawierają pszenicę w większym lub mniejszym stopniu. Niestety prawda jest taka, że nie jest ona zdrowym, pełnym ziarnem. Wielu lekarzy, naukowców, specjalistów od żywienia uważa, że to właśnie ona jest główną przyczyną epidemii otyłości, drobnych dolegliwości zdrowotnych, aż po ciężkie stany chorobowe.

Jak to możliwe? Obecne ziarna pszenicy nie są tymi, które pamiętają nasi rodzice. W latach 50. XX wieku zostały one zmodyfikowane genetycznie, aby zwiększyć zbiory z hektara i taka modyfikacja trwa aż do chwili obecnej.

Przejdźmy do sedna sprawy. Chodzi tutaj głównie o gluten, czyli białko, które zostało poddane wspomnianym modyfikacjom (jest zależne od gatunku pszenicy). To właśnie to „ulepszenie” jest odpowiedzialne za rozciągliwość, elastyczność, powstawanie skórki czy twardość ciasta. To gluten sprawia, że pączki i naleśniki są takie pyszne. Jednocześnie jednak należy do najbardziej szkodliwych białek w naszej diecie.

Nie wyobrażacie sobie, by zrezygnować z glutenu? To prawda, nie jest łatwo. Pszenica  zawiera gliadyny, które działają na mózg jak narkotyk. Są opiatem i należą do tej samej grupy co heroina czy morfina. Co to dla nas oznacza? Że powodują ciągły wzrost apetytu. Gliadyna jest rozkładana w przewodzie pokarmowym, a jej mniejsze cząsteczki przedostają się do krwiobiegu i przenikają do mózgu, gdzie wiążą się z receptorami opioidowymi i właśnie w tym momencie pobudzają apetyt. Wprowadzają w euforię konsumowania.

Wiele osób może się z tym nie zgadzać, ale udowodnienie tego jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy, że przeprowadzicie na sobie krótkie badanie. Jak wygląda? Wyeliminujcie pszenicę ze swojego jadłospisu na miesiąc. Obserwujcie w tym czasie swoje ciało oraz samopoczucie. Po pierwsze obwody ciała powinny się zmniejszyć. Ciało zacznie wyglądać nieco inaczej. Organizm oczyszczony z glutenu inaczej pracuje. Zaobserwujecie to. Będziecie mniej senni, poziom cukru we krwi unormuje się, co będzie wiązało się z przyśpieszeniem metabolizmu i z całą lawiną pozytywnych skutków.

Jeśli po miesiącu bez pszenicy postanowicie jednak do niej wrócić, mogą pojawić się niepożądane reakcje takie jak: wydęty brzuch, problemy żołądkowo-jelitowe, nagłe wahania poziomu cukru we krwi czy senność.

Dacie się namówić na ten mały eksperyment?

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

jedzenie

Intermittent fasting inaczej post przerywany – na czym polega i w jaki sposób działa? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Dieta DASH - zasady, dla kogo, kto nie może, opinie, okiem eksperta

Dieta DASH – jakie są zasady? Kto może korzystać z tej diety?

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

kobiety w przymierzalni

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne obżarstwo / istock

Świąteczne obżarstwo – jak przeżyć i nie przytyć?

święta

Święta na bezglutenie

kobiety w trakcie świąt

9 zasad, by spędzić święta zdrowo i bez zbędnych kilogramów

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

7 rzeczy, które ułatwią poranne wstawanie

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

kobiety jedzące marchewki

10 zagrożeń drastycznych diet

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

rzodkiew, brokuł, marchew, sałata

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Fit dodatek do diety – kurkuma

Atopowe zapalenie skóry a dieta

Atopowe zapalenie skóry a dieta

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.