Przejdź do treści

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz
Organizm od razu wykorzystuje olej kokosowy jako źródło energii. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twoja przyjaciółka się kaleczy
Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno
Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Przepis na wegetariańskie leczo z papryką
Ćwiczenia na wzmocnienie pleców. Propozycje trenerki Kasi Bigos
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Na niektórych wyspach kokos i ryby to podstawowe pożywienie. W tych miejscach olej kokosowy uznawany jest za lekarstwo, a palma kokosowa za „drzewo życia”. Jak jest u nas?

Na samym początku trochę mądrości. Zaczniemy od przedstawienia badania, które zostało przeprowadzone na dwóch egzotycznych wyspach Pacyfiku. Orzech kokosowy stanowi tam główne źródło pożywienia, a dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tamtejszych mieszkańców aż w 60% pochodzi z tłuszczy. Dokładnie z oleju kokosowego. Jak się mają? Okazuje się, że świetnie. Mimo że zjadają oni tak duże ilości tłuszczu nasyconego, nie występują u nich choroby typu: cukrzyca, zwyrodnienia, choroby serca czy nowotwory. Nie cierpią na schorzenia, które są wszechobecne w świecie, w którym jesteśmy zasypywania produktami „beztłuszczowymi” lub „niskotłuszczowymi”.

Wiele osób uważa, że olej kokosowy jest szkodliwy dla serca. Takie osoby powinny uzupełnić swoją wiedzę, sięgając po takie pozycje jak: Cud oleju kokosowego czy Kokos naturalny antybiotyk. W obu książkach autorzy przedstawiają liczne dowody na zdrowotne właściwości oleju kokosowego.

My się pod tym podpisujemy! Olej kokosowy jest jednym z najbardziej odżywczych produktów, który jest przez nasz organizm inaczej metabolizowany niż tłuszcz zwierzęcy czy inne oleje roślinne. Krótko mówiąc – nasz organizm od razu wykorzystuje go jako źródło energii. Nie zalega w ciele i nie blokuje tętnic (jak uważa wciąż wiele osób). Dzięki tej funkcji mamy więcej energii do funkcjonowania, czujemy się dłużej najedzeni, a mimo to nasza przemiana materii przyśpiesza. Dodatkowo jest to tłuszcz MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe), który ma właściwości zdrowotne.

Wystarczy samodzielnie przeprowadzić domowe doświadczenie, zamieniając zwykłą oliwę z oliwek na olej kokosowy. Spożywać go jako dodatek do potraw i obserwować swoje samopoczucie. A przy odpowiednio dobranej kaloryczności – również utratę kilogramów. Dacie się namówić?

Czytaj więcej:

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego
Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement
 

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Chwila relaksu dla szyi

Chwila relaksu dla szyi

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

Trening w parze – propozycja ćwiczeń

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Joga na dobranoc

Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!

Maraton – jak się przygotować, by odnieść sukces?

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

kobieta rozciąga się

Jak rozpocząć przygodę z bieganiem?

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

8 błędów, które popełniamy tylko w ciągu jednej godziny

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat