Przejdź do treści

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz
Organizm od razu wykorzystuje olej kokosowy jako źródło energii. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Na niektórych wyspach kokos i ryby to podstawowe pożywienie. W tych miejscach olej kokosowy uznawany jest za lekarstwo, a palma kokosowa za „drzewo życia”. Jak jest u nas?

Na samym początku trochę mądrości. Zaczniemy od przedstawienia badania, które zostało przeprowadzone na dwóch egzotycznych wyspach Pacyfiku. Orzech kokosowy stanowi tam główne źródło pożywienia, a dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tamtejszych mieszkańców aż w 60% pochodzi z tłuszczy. Dokładnie z oleju kokosowego. Jak się mają? Okazuje się, że świetnie. Mimo że zjadają oni tak duże ilości tłuszczu nasyconego, nie występują u nich choroby typu: cukrzyca, zwyrodnienia, choroby serca czy nowotwory. Nie cierpią na schorzenia, które są wszechobecne w świecie, w którym jesteśmy zasypywania produktami „beztłuszczowymi” lub „niskotłuszczowymi”.

Wiele osób uważa, że olej kokosowy jest szkodliwy dla serca. Takie osoby powinny uzupełnić swoją wiedzę, sięgając po takie pozycje jak: Cud oleju kokosowego czy Kokos naturalny antybiotyk. W obu książkach autorzy przedstawiają liczne dowody na zdrowotne właściwości oleju kokosowego.

My się pod tym podpisujemy! Olej kokosowy jest jednym z najbardziej odżywczych produktów, który jest przez nasz organizm inaczej metabolizowany niż tłuszcz zwierzęcy czy inne oleje roślinne. Krótko mówiąc – nasz organizm od razu wykorzystuje go jako źródło energii. Nie zalega w ciele i nie blokuje tętnic (jak uważa wciąż wiele osób). Dzięki tej funkcji mamy więcej energii do funkcjonowania, czujemy się dłużej najedzeni, a mimo to nasza przemiana materii przyśpiesza. Dodatkowo jest to tłuszcz MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe), który ma właściwości zdrowotne.

Wystarczy samodzielnie przeprowadzić domowe doświadczenie, zamieniając zwykłą oliwę z oliwek na olej kokosowy. Spożywać go jako dodatek do potraw i obserwować swoje samopoczucie. A przy odpowiednio dobranej kaloryczności – również utratę kilogramów. Dacie się namówić?

Czytaj więcej:

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego
Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado