Przejdź do treści

Olej lniany – świetny wybór

Olej lniany - świetny wybór
Patent na gorzki smak? Olej lniany można zmieszać z jogurtem lub twarożkiem. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
surfująca dziewczyna
Światowa Liga Surferów wprowadziła takie same stawki dla kobiet i mężczyzn
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka

Z zakupem oleju lnianego zbierałam się długo. Do niedawna. W smaku trochę cierpki, no ale to olej, nie miód przecież… Mam jednak sposób i na to. Najważniejsze, że jest naprawdę zdrowy i naukowych dowodów na to nie brakuje.

Dowód nr 1. Olej lniany zawiera sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które zwalczają stany zapalne. Dlatego jest polecany na przykład osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

W naszej diecie ważna jest proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (oba bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu). Najlepsza proporcja omega-3 do omega-6 to 4:1. Jednak my zjadamy przeciętnie nawet 25 razy więcej omega-6 niż omega-3, czyli proporcja ta wynosi 1:25! Dlatego namawiam, by swoją kuchnię trochę zreformować, sięgając częściej po ryby i chociażby olej z nasion lnu.

Dowód nr 2. Sporo doniesień medycznych pokazuje wpływ oleju lnianego na zapobieganie nowotworom. Jedno z kanadyjskich badań udowodniło, że olej lniany hamuje rozwój raka piersi. Jest to prawdopodobnie zasługa zawartego w nim kwasu alfa-linolenowego (ALA). Inne badanie pokazało, że składniki oleju mogą też chronić przed rakiem piersi.

Dowód nr 3. Egipcjanie z Narodowego Centrum Badań w Kairze sprawdzali oddziaływanie oleju lnianego na kości i dowiedli, że działa on pozytywnie na odkładanie się w kościach fosforanów wapnia, i chroni w ten sposób przed osteoporozą. To może zamiast mleka olej?!

Patent na gorzki smak? Olej można zmieszać z jogurtem lub twarożkiem. Ja dodaję do niego trochę miodu, czosnek, ewentualnie musztardę. Z takim dressingiem nawet sama sałata będzie pyszna i do tego dużo zdrowsza. Nie kupuję dużej butelki, olej lniany szybko się utlenia, dlatego powinno się go spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od daty produkcji i 2-3 tygodnie od otwarcia butelki.

Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!