Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?
Oliwa z oliwek - dobra do smażenia? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
mąka ryżowa
Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi
chrzan
Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?
ćwiczenie za sztangą
Ćwiczenia na pośladki ze sztangą. Zdziałają cuda!
zamyślona kobieta
Jak powstaje nowy nawyk? Co zrobić, żeby zmiana się udała?
śniadanie
6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem – to wiadomo. Ale czy można na niej smażyć? Tu zdania są podzielone. Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek nadaje się świetnie do smażenia. To jak jest naprawdę?

Trzeba zacząć od tego, że już samo smażenie nie jest najzdrowszą obróbką jedzenia, ponieważ żywność wchłania tłuszcz, przez co staje się bardziej kaloryczna. Jeśli coś smaży się zbyt długo, a zwłaszcza jeśli się przypala, do jedzenia dostają się groźne związki, jak na przykład rakotwórcza akroleina. Zatem pierwsze przykazanie: Nie przypalaj!

Badanie, w którym wzięło udział prawie 41 tys. osób, pozwala przypuszczać, że jedzenie potraw smażonych na oliwie z oliwek (ale też oleju słonecznikowym) nie wpływa szkodliwie na nasz układ krążenia. Hmm, pewnie sporo zależy też od tego, co smażymy, jednak ogólnie rzecz biorąc, te tłuszcze nie pogarszają sprawy – tak uważają naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie. Przebadali oni mieszkańców Hiszpanii, którzy do smażenia używają właśnie oliwy z oliwek. Nie odnotowano związku między zwiększoną ilością smażonych potraw w jadłospisie a częstszymi zachorowaniami na serce.

Jak przeczytamy na stronie International Olive Council (to duża organizacja międzyrządowa z siedzibą w Madrycie), oliwa z oliwek jest idealna do smażenia. Przeciwnicy uważają, że smażąc niszczymy zawarte w niej antyoksydanty. Niekoniecznie, wszystko zależy od temperatury, długości smażenia, ponownego użycia oraz tego, co smażymy – podpowiadają eksperci z IOC.

Jeśli olej nie jest podnoszony do zbyt wysokiej temperatury (180 stopni – to idealna temperatura smażenia), to nie traci swoich cennych składników i jednocześnie nie wytwarza toksycznych związków. Temperatura dymienia oliwy z oliwek wynosi 210 stopni, więc można spokojnie na niej smażyć. Ponadto pod wpływem temperatury zwiększa się jej objętość, dlatego potrzebujemy je mniej niż innych tłuszczy.

Dobrze pamiętać jeszcze o tym, że olej powinien być mocno rozgrzany, ponieważ wtedy żywność  „wciąga” mniej tłuszczu. Na oliwie można smażyć nawet kilka razy…

Oliwa z oliwek – do smażenia jak najbardziej!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kokos

Olej kokosowy– właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Prowadzisz batalię o otwarte okna w pracy? Nic dziwnego! Kobietom jest zimniej!

Przeziębienie – jak długo zarażamy?

Składniki dla aktywnych

Kamienie nerkowe – pamiątka z wakacji

Komu owoce mogą szkodzić?

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

istockphoto.com

Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików

istockphoto.com

Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

rzucenie palenia

Jak rzucenie palenia naprawdę wpływa na wagę?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

istockphoto.com

Top 5 leków bez recepty, których lepiej nie łączyć z alkoholem

Wygoń papierosy biegiem!

Zrób to sama: ekodetergent do zmywarki

Seks zamiast siłowni? Niestety, niekoniecznie…

Chodzenie boso – naładuj się prosto z natury

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?

Najlepsza pozycja do spania. Jak spać, by się wyspać?

Gorące kąpiele – zdrowe czy nie?

Dziewczynka w basenie

Martwisz się o swoje dziecko? Nie pozwalaj mu pływać w dmuchanych akcesoriach

Kobieta na basenie

Co zyskasz, jeśli nie spalisz się tego lata?

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.