Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?
Oliwa z oliwek - dobra do smażenia? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem – to wiadomo. Ale czy można na niej smażyć? Tu zdania są podzielone. Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek nadaje się świetnie do smażenia. To jak jest naprawdę?

Trzeba zacząć od tego, że już samo smażenie nie jest najzdrowszą obróbką jedzenia, ponieważ żywność wchłania tłuszcz, przez co staje się bardziej kaloryczna. Jeśli coś smaży się zbyt długo, a zwłaszcza jeśli się przypala, do jedzenia dostają się groźne związki, jak na przykład rakotwórcza akroleina. Zatem pierwsze przykazanie: Nie przypalaj!

Badanie, w którym wzięło udział prawie 41 tys. osób, pozwala przypuszczać, że jedzenie potraw smażonych na oliwie z oliwek (ale też oleju słonecznikowym) nie wpływa szkodliwie na nasz układ krążenia. Hmm, pewnie sporo zależy też od tego, co smażymy, jednak ogólnie rzecz biorąc, te tłuszcze nie pogarszają sprawy – tak uważają naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie. Przebadali oni mieszkańców Hiszpanii, którzy do smażenia używają właśnie oliwy z oliwek. Nie odnotowano związku między zwiększoną ilością smażonych potraw w jadłospisie a częstszymi zachorowaniami na serce.

Jak przeczytamy na stronie International Olive Council (to duża organizacja międzyrządowa z siedzibą w Madrycie), oliwa z oliwek jest idealna do smażenia. Przeciwnicy uważają, że smażąc niszczymy zawarte w niej antyoksydanty. Niekoniecznie, wszystko zależy od temperatury, długości smażenia, ponownego użycia oraz tego, co smażymy – podpowiadają eksperci z IOC.

Jeśli olej nie jest podnoszony do zbyt wysokiej temperatury (180 stopni – to idealna temperatura smażenia), to nie traci swoich cennych składników i jednocześnie nie wytwarza toksycznych związków. Temperatura dymienia oliwy z oliwek wynosi 210 stopni, więc można spokojnie na niej smażyć. Ponadto pod wpływem temperatury zwiększa się jej objętość, dlatego potrzebujemy je mniej niż innych tłuszczy.

Dobrze pamiętać jeszcze o tym, że olej powinien być mocno rozgrzany, ponieważ wtedy żywność  „wciąga” mniej tłuszczu. Na oliwie można smażyć nawet kilka razy…

Oliwa z oliwek – do smażenia jak najbardziej!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Kobieta na tle muru i jej kilka podobizn w formie cieni

Rozdwojenie jaźni – jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia dysocjacyjnych zaburzeń tożsamości?

Lekarka w okularach robi badanie okulistyczne pacjentce w krótkich włosach

Bielmo na oku – przyczyny, objawy i leczenie zmętnienia rogówki. Czy można zapobiec temu schorzeniu?

Olulista wykonuje pacjentce badanie okulistyczne

Zwyrodnienie plamki żółtej – przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie schorzenia?

Wykrzywione dłonie starszej kobiety

Jak wygląda choroba zwyrodnieniowa stawów, czyli osteoartroza wielostawowa, gonartroza, koksartroza i inne

Kobieta w szarej bluzce leży na łóżku z termoforem

Jaka jest przyczyna tworzenia się skrzepów podczas okresu i o czym to świadczy? Czy okres ze skrzepami jest groźny?

Bardzo gruba kobieta siedzi w gabinecie u lekarki. Lekarka coś jej tłumaczy

Hiperlipidemia – przyczyny, objawy i leczenie. Jaką dietę powinny mieć osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej?

Pacjentka siedzi na fotelu ginekologicznym, lekarka coś jej tłumaczy

Implant antykoncepcyjny – działanie, skutki uboczne, cena

Dwóch lekarzy wykonuje badanie endoskopowe

Jak przeprowadzana jest endoskopia? Czy należy się przygotować do badania?

Kobieta jedzie samochodem w nocy

Kurza ślepota – niebezpieczna choroba wzroku. Jak ją leczyć? Przyczyny i objawy kurzej ślepoty

Lekarz trzyma w ręce wizualizację wątroby

Czym są próby wątrobowe? Kiedy warto wykonać badanie i jak odczytać jego wyniki?

Lekarz trzyma w ręku serce z białym krzyżem

Tetralogia Fallota – jakie są przyczyny, objawy i leczenie wrodzonej choroby serca?