Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?
Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
"Krótka Instrukcja. O Poronieniu" dostępna w szpitalu dr Dębskiej!
„Krótka Instrukcja. O Poronieniu” dostępna w szpitalu dr Dębskiej!

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem – to wiadomo. Ale czy można na niej smażyć? Tu zdania są podzielone. Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek nadaje się świetnie do smażenia. To jak jest naprawdę?

Smażysz? Nie przypalaj!

Trzeba zacząć od tego, że już samo smażenie nie jest najzdrowszą obróbką jedzenia, ponieważ żywność wchłania tłuszcz, przez co staje się bardziej kaloryczna. Jeśli coś smaży się zbyt długo, a zwłaszcza jeśli się przypala, do jedzenia dostają się groźne związki, jak na przykład rakotwórcza akroleina. Zatem pierwsze przykazanie: Nie przypalaj!

Wpływ smażenia na oliwie na układ krążenia

Badanie, w którym wzięło udział prawie 41 tys. osób, pozwala przypuszczać, że jedzenie potraw smażonych na oliwie z oliwek (ale też oleju słonecznikowym) nie wpływa szkodliwie na nasz układ krążenia. Hmm, pewnie sporo zależy też od tego, co smażymy, jednak ogólnie rzecz biorąc, te tłuszcze nie pogarszają sprawy – tak uważają naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie. Przebadali oni mieszkańców Hiszpanii, którzy do smażenia używają właśnie oliwy z oliwek. Nie odnotowano związku między zwiększoną ilością smażonych potraw w jadłospisie a częstszymi zachorowaniami na serce.

freepik.com

Jak przeczytamy na stronie International Olive Council (to duża organizacja międzyrządowa z siedzibą w Madrycie), oliwa z oliwek jest idealna do smażenia. Przeciwnicy uważają, że smażąc niszczymy zawarte w niej antyoksydanty. Niekoniecznie, wszystko zależy od temperatury, długości smażenia, ponownego użycia oraz tego, co smażymy – podpowiadają eksperci z IOC.

Na oliwie smaż w odpowiedniej temperaturze

Jeśli olej nie jest podnoszony do zbyt wysokiej temperatury (180 stopni – to idealna temperatura smażenia), to nie traci swoich cennych składników i jednocześnie nie wytwarza toksycznych związków. Temperatura dymienia oliwy z oliwek wynosi 210 stopni, więc można spokojnie na niej smażyć. Ponadto pod wpływem temperatury zwiększa się jej objętość, dlatego potrzebujemy je mniej niż innych tłuszczy.

Dobrze pamiętać jeszcze o tym, że olej powinien być mocno rozgrzany, ponieważ wtedy żywność  „wciąga” mniej tłuszczu. Na oliwie można smażyć nawet kilka razy…

Oliwa z oliwek – do smażenia jak najbardziej!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płytki krwi i ich badanie – co oznacza podwyższony i obniżony poziom?

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Zakrzepica - co to jest? Jakie są jej objawy i na czym polega leczenie zakrzepicy?

Zakrzepica – co to jest? Jakie są jej objawy i na czym polega leczenie zakrzepicy?

migotanie przedsionków - kobieta trzyma się za serce

Migotanie przedsionków – przyczyny, objawy i leczenie tej postaci arytmii

starsza kobieta - niewydolność serca

Niewydolność serca – „epidemia widmo”. Dotyka ponad miliona Polaków, większość z nich nie wie, że jest chora

Ketony w moczu — przyczyny, objawy, leczenie

Ketony w moczu – co oznaczają? Przyczyny, objawy i leczenie ketonurii

Lekarz pobierający próbkę krwi aby sprawdzić czy pacjent jest chory na hemofilię

Hemofilia – przyczyny, objawy i leczenie „choroby królów”

Czym są erytrocyty? Budowa erytrocytu, funkcje i normy objętości we krwi

Erytrocyty – czym są? Budowa erytrocytu, funkcje i normy

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

koronarografia serca - czerwone serce i stetoskop

Koronarografia – na czym polega badanie i kiedy się je przeprowadza?

Stopy i kwiatki

Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog

badanie ANA - fiolka

ANA – w jakich chorobach ANA jest dodatnie? Jak pozbyć się przeciwciał ANA?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

układ krwionośny / Fot. Spectral-Design / stock.adobe.com

Na czym polega embolizacja nerki, tętniaka mózgu czy naczyniaka? Jakie są powikłania po zabiegu?

fiolki z krwią

Hematokryt. Co oznacza niski i wysoki HTC, jakie są normy?

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

mózg w 3D

Wylew krwi do mózgu – przyczyny, objawy i leczenie udaru krwotocznego

Hemoliza — czym jest rozpad krwinek, jakie zagrożenie ze sobą niesie i czym jest spowodowany?

Hemoliza – przyczyny, objawy i leczenie nadmiernego rozpadu erytrocytów

choroba kawasaki i leki

Choroba Kawasakiego u dorosłych i dzieci – objawy, przyczyny, powikłania

Udar mózgu (apopleksja) - objawy, przyczyny, leczenie

Udar mózgu (apopleksja) – objawy, przyczyny, leczenie

Choroby serca - rodzaje, objawy i przyczyny najczęstszych z nich

Choroby serca – rodzaje, objawy i przyczyny najczęstszych z nich

czerwone krwinki

APTT – co to za badanie, jaka jest norma i co oznacza podwyższone APTT?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę