Przejdź do treści

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Kwiecień to początek sezonu – czas, kiedy każdy powód, żeby wyrwać się za miasto, jest dobry. Niezależnie gdzie was poniesie, jedno jest pewne – zgłodniejecie! Przygotowaliśmy dla was pomysł na posiłek, który sprawdzi się zarówno w plenerze, jak i w lunchboxie. Onigirazu, brzmi egzotycznie? Wypróbuj sama. 

Onigirazu to nic innego jak „sushi kanapka”, a dokładniej połączenie japońskiej kulki ryżowej (onigiri) z przystępną formą kanapki. Składniki możemy dowolnie ze sobą łączyć, jak w przypadku standardowych kanapek. Jedyną stałą jest ryż oraz glony nori, które wykorzystywane są również przy tradycyjnej formie sushi. Reszta dodatków to kwestia naszych preferencji. Ja postawiłam na świeże, chrupiące warzywa: sałatę, szpinak, buraczka, marchewkę oraz ogórka. Onigirazu będą jeszcze bardziej pożywne, jeśli dodamy do nich awokado lub panierowane tofu. Niezależnie od fantazji w doborze dodatków warto postawić na składniki sezonowe, dlatego właśnie w moim przepisie znajdziecie również grillowane szparagi. Bo dla mnie jak maj, to szparagi właśnie!

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

onigirazu przepis

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

– kilka arkuszy glonów nori
– 1 szklanka ryżu do sushi
– 1 i 1/5 szklanki wody
– 3 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżeczki drobnego cukru
– 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

– pęczek szparagów
– 1 kostka tofu naturalnego
–  awokado
– 1 marchew
– 1 burak
– ½ ogórka
– kilka liści sałaty rzymskiej
– garść liści szpinaku
– sos sojowy
– ziarenka sezamu czarnego
– wasabi

* do wykonania będzie nam potrzebna folia spożywcza

Mazurek być musi!

Przygotowanie

W przygotowaniu onigirazu tak naprawdę najważniejszy jest odpowiednio przygotowany ryż. Najważniejsze to kupić taki specjalny, do sushi, bo tylko taki ryż będzie miał odpowiednią lepkość. Ryż umieszczamy w ceramicznej bądź drewnianej miseczce i zalewamy chłodną wodą tak, by całkowicie go przykryła. Mieszamy dłonią i odcedzamy na drobnym sicie. Czynność powtarzamy ok. 4-5 razy, do momentu, aż podczas mieszania ryżu woda będzie przezroczysta, a nie lekko zabielona. Po wypłukaniu ryż ponownie zalewamy wodą i tym razem odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie wodę odcedzamy, a namoczony ryż przekładamy do rondelka z grubym dnem. Całość zalewamy wodą (ok. 1 i 1/5 szklanki) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Najlepiej jeśli pokrywka jest szklana, wtedy bez jej unoszenia możemy obserwować, kiedy woda zacznie wrzeć. Zazwyczaj dzieje się to po ok. 8 min., wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 8 min. lub do momentu, aż cała woda z ryżu odparuje. Po tym czasie zdejmujemy z gazu garnek z ryżem i odstawiamy go na 10 min., nie odkrywając pokrywki. W tym czasie ryż pęcznieje, a my możemy przygotować zaprawę do ryżu.

W tym celu mieszamy dokładnie ocet, cukier oraz sól. Ryż musimy jeszcze ostudzić, a następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną zaprawę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany ryż jest świetną bazą, zarówno do przygotowania onigirazu, jak i tradycyjnego sushi.

Żeby przygotować japońskie kanapki, musimy również posiekać warzywa, tj. marchew, buraka, ogórka oraz awokado. Kroimy je w drobne słupki bądź plasterki. Przygotowujemy również szparagi. Zaczynamy od odłamania twardych końcówek, a następnie możemy je przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić w całości, jeśli są cienkie. Szparagi grillujemy na patelni z dodatkiem masła przez ok. 3 min., żeby pozostały chrupiące.

Z dodatków zostało nam jeszcze tofu, które możemy przygotować na swój ulubiony sposób. Najważniejsze jednak, by przed marynowaniem tofu dokładnie odsączyć. Następnie musimy je przekroić wzdłuż na 4 plasterki, każdy z nich dodatkowo odsączamy w papierowy ręcznik i marynujemy w sosie sojowym. Tak przygotowane tofu możemy panierować (woda + mąka i/ lub bułka tarta) lub podsmażyć saute na patelni przez ok. 2-3 min. z każdej strony.

Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, układamy na blacie kawałek foli spożywczej, a na nim arkusz glonów nori (błyszczącą stroną do folii). Najlepsze ułożenie to takie, gdzie jeden z rogów będzie skierowany w naszą stronę, czyli pod kątem 45 stopni w stosunku do krawędzi blatu. Na tak ułożonych nori wykładamy na środek ryż, formując go w kształt kwadratu (orientacyjnie 5x5cm, nie grubszy niż 1 cm), lekko dociskamy. Kolejno układamy liść sałaty, szpinak, plaster tofu, awokado oraz warstwowo warzywa. Na koniec dajemy kolejną warstwę ryżu i jeszcze raz całość delikatnie dociskamy. Uważajcie, żeby kanapka nie była za wysoka, bo musimy ją jeszcze zawinąć. W tym celu zakładamy rogi glonów nori na górę na tzw. kopertę, mocno całość ściskając. Łączenie glonów możemy posmarować chłodną wodą, dzięki temu się zlepią.

Nasze kanapki są już prawie gotowe, żeby jednak trzymały swoją formę, musimy je jeszcze mocno zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. 15 min. Po tym czasie koimy kanapki na pół i usuwamy z nich folię. Środek posypujemy ziarnami sezamu. Jemy jak tradycyjne sushi, maczając w sosie sojowym oraz z dodatkiem wasabi.

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?