Przejdź do treści

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni. Z tego warzywa można wyczarować wiele. Tym razem zrobimy z dyni kluski.

Dynia w moim rodzinnym domu zawsze występowała w słoikach. Marynowana, słodka i jeszcze lekko chrupiąca. Była zwykle dodatkiem do mięs przy uroczystych okazjach, dlatego do dziś kojarzy mi się z wykwintnym obiadem. Przez długi czas nie zdawałam sobie sprawy, ile możliwości kryje ten pyszny i delikatny owoc w kolorze jesiennego słońca! Ale kiedy odkryłam zupę, przyprawioną curry i zaprawioną mleczkiem kokosowym, już wiedziałam, że dynia niejedno ma imię. Zaczęło się więc smażenie placuszków, pieczenie w aromatycznych przyprawach i przerabianie na puree dodawane później do lekkich serników lub korzennych ciast. A to dopiero początek!

Zobacz także

Jest w czym wybierać, gdyż rodzina dyniowatych liczy sobie około 760 gatunków. Najbardziej popularne odmiany to dynia olbrzymia i zwyczajna, Hokkaido, piżmowa czy makaronowa. Dynia jest warzywem zdrowym i niskokalorycznym. 100 g dostarczy nam zaledwie 26 kcal, a przy tym sporo błonnika oraz witaminy C, A, PP i witamin z grupy B. Dyni nie brak również składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo i wapń. Długo by wymieniać korzystny wpływ dyni na nasz organizm, nie sposób jednak nie wspomnieć o tym, że doskonale reguluje pracę jelit, działa przeciwzapalnie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza – beta-karotenu, włączywszy dynię do jadłospisu będziemy dłużej cieszyli się gładką skórą. Jeśli więc chcecie spróbować dyni w rozgrzewającej, orientalnej odsłonie, zaopatrzcie się w ząbkowaną obieraczkę do warzyw (lub ostry nóż) i chińską przyprawę 5 smaków (jak ją zrobić samodzielnie? Oto przepis https://www.hellozdrowie.pl/artykul-domowa-przyprawa-5-smakow). Dodatki możecie dorzucić dowolne, ważne, żeby nie smażyć długo, by zachować jędrność warzyw. Ja postawiłam dziś na niskokalorycznego indyka, który idealnie współgrał z jędrną dynią. Do tego cebula, czosnek i imbir, czyli cały zastęp wspomagający odporność. Jeszcze parę listków świeżej kolendry i nie damy się jesiennej szarudze!

Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

przepis na orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek |

Składniki:

– 200 g dyni
– 1 średnia cukinia
– 300 g fileta z piersi indyka
– ½ czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 3 cm imbiru
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
– ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
– ½ łyżeczki czarnego sezamu
– natka kolendry

Ponieważ danie będziemy przygotowywać metodą stir-fry, najpierw należy przygotować wszystkie składniki.

Za pomocą obieraczki z ząbkami kroimy cukinię i dynię pozbawioną skóry „na makaron”. Jeśli nie mamy obieraczki, kroimy warzywa w cienkie plastry, a następnie paseczki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Osuszoną pierś indyka kroimy w kostkę, a imbir ścieramy na tarce. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wsypujemy przyprawę 5 smaków i pieprz kajeński. Kiedy tylko zaczną pachnieć, wrzucamy na patelnię czosnek, utarty imbir oraz cebulę. Smażymy krótko, ciągle mieszając, po czym dodajemy mięso indyka. Kontynuujemy smażenie, aż indyk się przyrumieni. Dodajemy sos sojowy i nieco wody, pozwalając mięsu się poddusić.

Dokładamy dyniowe i cukiniowe spaghetti, mieszamy i podgrzewamy około 3 minuty. Podajemy posypane natką kolendry i ziarnami czarnego sezamu.
Natalia Nowak-Bratek – Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!