Przejdź do treści

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Orkiszowy mazurek pistacjowy
Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta / unsplash
4 pomysły na to, jak ułatwić przyswajanie leków i suplementów diety
Co na prezent dla dziewczynki? Oto 7 pomysłów na prezenty, które uczą niezależności i samoakceptacji!
Stosowanie probiotyków / istock
Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada
7 świetnych pomysłów na dynię
talerz zdrowego jedzenia
Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Niedoceniane pistacje często traktowane są bardziej jako słona przekąska niż jako pełnowartościowe orzechy. Wszystko dlatego, że w wersji solonej sprzedawane są w paczkach obok krakersów i paluszków. A drzemie w nich mnóstwo dobra! W wielkanocnym klimacie wykorzystamy je do zdrowego mazurka.

Zielone nasiona drzewa pistacjowego, ukryte w szarej łupinie zawierają najwięcej potasu i błonnika ze wszystkich orzechów. Oprócz tego wyróżniają się witaminą A, E, B1, B6, żelazem, magnezem, fosforem i wapniem. Obniżają poziom złego cholesterolu, zawierają antyoksydanty, poprawiają wygląd skóry, hamują działanie wolnych rodników, łagodzą zaparcia i wpływają dobrze na oczy (dzięki luteinie).

Do tego wszystkiego są jeszcze niskokaloryczne, gdyż jeden orzeszek zawiera zaledwie 3 kalorie. Są niezwykle wszechstronnym składnikiem w kuchni, można ich używać do wytrawnych dań, np. robiąc pistacjowe pesto z czosnkiem i parmezanem do makaronu, a także do deserów.

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Da się zdrowo przeżyć święta?

Wystarczy zmiksować je na drobno w malakserze, dodać gęste mleko kokosowe z odrobiną cukru trzcinowego i jeszcze raz zmiksować. Powstanie z tego fantastyczny słodko-słony krem, który idealnie będzie komponował się z kruchym spodem.

W wersji wielkanocnej proponuję upiec spód na bazie mąki orkiszowej. Zamiast masła, do ciasta można dodać olej kokosowy, a biały cukier zastąpić trzcinowym. Podpieczony spód posmarowany kremem pistacjowym dodatkowo polany jeszcze gorzką czekoladą będzie intrygującym mazurkiem, który będzie można zajadać bez większych wyrzutów sumienia!

Orkiszowy mazurek pistacjowy

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/mazurek-orkiszowy-z-pistacjami.jpg

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki na ciasto (22 cm):

– 150 g mąki orkiszowej jasnej
– 50 g cukru trzcinowego
– żółtko
– 100 g zimnego oleju kokosowego
– 2-3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

Nadzienie:

– 100 g gęstego mleka koksowego
– 40 g cukru trzcinowego
– 150 g niesolonych pistacji

Pascha kokosowo-miodowa

Dekoracja:

– 50 g gorzkiej czekolady 90%
– łyżeczka oleju kokosowego
– kilka pistacji

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, olej kokosowy, żółtko i sól. Wlewamy powoli zimną wodę i zagniatamy ciasto do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

W rondlu podgrzewamy przez 5 minut mleko kokosowe z cukrem i czekamy, aż masa zgęstnieje, następnie studzimy. Obrane pistacje miksujemy blenderem na „piasek”, dodajemy przygotowane wcześniej mleko kokosowe z cukrem trzcinowym i miksujemy raz jeszcze.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Obracamy miskę dnem do góry  (u mnie o średnicy ok. 22 cm) i wycinamy na około z ciasta koło. Na środku wycinamy mniejsze kółko, można to tego użyć wykrawaczki lub odrysować nożem szklankę. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, kładziemy na pergaminie na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

W tym czasie w rondlu gotujemy wodę, umieszczamy nad nim miseczkę z połamaną czekoladą i olejem kokosowym. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i studzimy.

Upieczone kruche ciasto pokrywamy masą pistacjową. Wierzch dekorujemy topioną gorzką czekoladą i pistacjami.


Tosia Kolo – w wieku 10 lat upiekła pizzę i zakochała się w gotowaniu od pierwszego pieczenia. Razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 4 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu, a także stronę poświęconą wypiekowi domowego chleba. W gotowaniu ceni najbardziej kreatywność i wyczucie smaku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku