Przejdź do treści

Ostre jedzenie jest zdrowe!

Ostre jedzenie jest zdrowe!
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Pikantne jedzenie uważane jest za niezdrowe, zwłaszcza dla wątroby i żołądka. Okazuje się jednak, że nie tylko nie powinno zaszkodzić, ale i sprawi, że pożyjemy dłużej. Widać to na przykładzie mieszkańców Chin.

W związku z tym, że pikantne jedzenie jest często również tłuste, utarło się wśród nas fałszywe przekonanie, że ostre potrawy szkodzą. Szczególnie wątrobie. Ostatnie badania pokazują coś całkowicie zaskakującego – że regularne jedzenie pikantnych dań zwiększa nasze szanse na zdrowsze i dłuższe życie.

Po przeanalizowaniu historii rodzinnych, wieku, edukacji, stanu zdrowia i zwyczajów prawie pół miliona Chińczyków naukowcy doszli do wniosku, że osoby jedzące od 1 do 2 razy w tygodniu pikantne produkty (zwłaszcza chili) mają o 10 proc. niższe ryzyko krótszego życia niż ta część społeczeństwa, która sięga po ostre produkty rzadziej niż raz w tygodniu. A najlepsze wyniki uzyskali ci z badanych, którzy zjadali ostre dania nawet sześć lub siedem razy na tydzień. Żyli oni statystycznie dłużej.

Jak to tłumaczą naukowcy?

Kapsaicyna – związek nadający papryczce chili ostrego smaku – to, jak dowiodły inne badania, jeden z potężniejszych przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych (Università degli Studi di Cagliari). To właśnie ona jest uważana za najzdrowszy składnik ostrych produktów.

Ale na tym nie koniec. Ostre jedzenie, zdaniem ekspertów, powinno zagościć w naszej diecie także z innych powodów.

Podnosi libido – co wykazało jedno z francuskich badań. Szczególnie rozgrzewa w sypialni mężczyzn, bo jak się okazuje panowie, którzy jedzą częściej pikantne potrawy, mają też więcej testosteronu i lepiej radzą sobie w łóżku (badanie University of Grenoble). Wspomaga również chudnięcie. Badania naukowe wykazały, że obecność chili w codziennej diecie może przyspieszać spalanie tłuszczu o 16 proc. A do tego ma właściwości chroniące przed rakiem. Kapsaicyna aktywuje na przykład specyficzne receptory w komórkach jelita, co prowadzi do zahamowania rozwoju raka (badanie z The Journal of Clinical Investigation). A w innym eksperymencie  (przeprowadzonym w American Institute for Cancer Research) związek ten zniszczył 80 proc. komórek raka prostaty u myszy. No taki ogień to jest to!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz