Przejdź do treści

Owoce pod owsianą kruszonką

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
kobieta nurkująca w wodzie
Freediving – podwodna medytacja
lekarka Małgorzata Ponikowska
„Selen to czarny koń wśród suplementów w chorobie Hashimoto”. Lekarka Małgorzata Ponikowska o wspomaganiu chorób tarczycy selenem

Prym teraz przejmują maliny. Nie da się przejść obojętnie obok nich, zwłaszcza gdy zapieczone są w syropie bzowym z morelami pod owsianą kruszonką, która skrywa kawałki gorzkiej czekolady.

Powolne wakacyjne śniadanie lub zdrowy deser po lekkim posiłku; gdzieś w tych kategoriach można by umiejscowić to przepyszne połączenie. Najlepszy jest syrop, który się tworzy podczas pieczenia: morele i maliny puszczają soki, mieszając się z syropem bzowym, a żeby tego było mało, do sosu spływa część gorzkiej czekolady, których endorfinowych zalet nie trzeba przedstawiać. Wywar ten to bomba witaminowa, wystarczy sobie pomyśleć o tych wszystkich składnikach, a przede wszystkim o malinach.

We wszelkich rankingach na najzdrowszy owoc świata malina znajduje się na samy czele. Może się pochwalić bogactwem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wieloma substancjami mineralnymi – przede wszystkim potasem, magnezem, wapniem, żelazem. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia).

Zaczynamy malinowy eksperyment.

Owoce pod czekoladowo-owsianą kruszonką

maliny-pod-kruszonka

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl

Składniki (na 3-4 porcje):

– 7 łyżek syropu z czarnego bzu
– 10 moreli
– 300 g malin
– 70 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
– 1 szklanka (100 g) płatków owsianych
– 3 łyżki syropu klonowego
– 50 g masła lub oleju kokosowego (wersja vege), miękkiego

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Morele przekrój na pół i usuń pestki. Wyłóż nimi patelnię żaroodporną o średnicy 20 cm. Zalej morele syropem z czarnego bzu, gotuj przez 3 minuty. Posyp malinami i odstaw z ognia.

Gorzką czekoladę posiekaj na bardzo drobną kostkę i wymieszaj ze szklanką płatków owsianych, 3 łyżkami syropu klonowego i preferowanym tłuszczem – rozetrzyj go z resztą składników palcami. Posyp przygotowane owoce kruszonką i piecz przez 25-30 minut, do zarumienienia się płatków. Podawaj jako deser lub z kleksem jogurtu jako śniadanie.

Michał Korkosz aka Rozkoszny – rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Znany ze swojego hedonistycznego podejścia do jedzenia, które miesza ze zdrowym odżywianiem. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć