Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki
Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl

Nie ma się co oszukiwać – święta muszą być słodkie. Ale to nie oznacza, że muszą być triumfem pustych kalorii i bezwartościowych przekąsek pełnych cukru. Postawcie na owsiane pralinki, a będzie i słodko, i zdrowo!

Początkowo miały to być zwykłe ciastka… Jednak w trakcie przyrządzania nieco mnie poniosło i ciasteczka trochę ewoluowały. Z prostych płaskich herbatniczków, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło się obyć bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa. Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam. Całość zwieńczyła suszona żurawina. Smakują obłędnie!

Owsiane pralinki

Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl

Składniki (ok. 19 sztuk):

- 50 g płatków owsianych
- 20 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 15 g suszonej żurawiny + do dekoracji
- 15 g sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1 białko 

Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz sezam wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do sylikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez mniej więcej 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.  

Glazura:

- 70 g masła
- 35 g cukru pudru
- 1/2 łyżki żelatyny
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżka zimnej wody 

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników, mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.


Marcin Sosnowski - jestem miłośnikiem i pasjonatem słodkości. Uwielbiam łączyć smaki, odmierzać porcje składników, mieszać je ze sobą i czekać, z nosem wlepionym w piekarnik, aż powstanie z nich coś dobrego... mam nadzieję, że powstaje! Sprawdźcie to na blogu Kraina Sosny.



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Marshmallow – zrób sobie pianki!

Jeśli jesteście fanami tego amerykańskiego kultowego przysmaku, na pewno ucieszy was wiadomość, że nawet...
Jeśli jesteście fanami tego amerykańskiego kultowego przysmaku, na pewno ucieszy was wiadomość, że nawet te pianki, które składają się z żelatyny i cukru, można zrobić w wersji zdrowszej. Naprawdę!

Domowa przyprawa korzenna

Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna...
Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna domowej roboty to naprawdę prosta sprawa, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!

Zupa miso – Japonia inspiruje!

Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza...
Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza tym zupa miso jest po prostu pyszna – zwłaszcza jeśli przyrządzicie ją sami – dokładnie taką, jak lubicie najbardziej.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego....
Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – ten smak i zapach nie da się opisać!