Przejdź do treści

Owsiane pralinki – na święta idealne

Owsiane pralinki
Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Nie ma się co oszukiwać – święta muszą być słodkie. Ale to nie oznacza, że muszą być triumfem pustych kalorii i bezwartościowych przekąsek pełnych cukru. Postawcie na owsiane pralinki, a będzie i słodko, i zdrowo!

Początkowo miały to być zwykłe ciastka… Jednak w trakcie przyrządzania nieco mnie poniosło i ciasteczka trochę ewoluowały. Z prostych płaskich herbatniczków, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło się obyć bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa.

 

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam. Całość zwieńczyła suszona żurawina. Smakują obłędnie!

Owsiane pralinki

Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl

Owsiane pralinki – składniki (ok. 19 sztuk):

– 50 g płatków owsianych
– 20 g wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 15 g suszonej żurawiny + do dekoracji
– 15 g sezamu
– 2 łyżki miodu
– 1 białko 

Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz sezam wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do sylikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez mniej więcej 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.

 

Owsiane pralinki – glazura:

– 70 g masła
– 35 g cukru pudru
– 1/2 łyżki żelatyny
– 1 i 1/2 łyżki kakao
– 1 łyżka zimnej wody 

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników, mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.

 

Marcin Sosnowskijestem miłośnikiem i pasjonatem słodkości. Uwielbiam łączyć smaki, odmierzać porcje składników, mieszać je ze sobą i czekać, z nosem wlepionym w piekarnik, aż powstanie z nich coś dobrego… mam nadzieję, że powstaje! 

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!