Przejdź do treści

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki
Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Nie ma się co oszukiwać – święta muszą być słodkie. Ale to nie oznacza, że muszą być triumfem pustych kalorii i bezwartościowych przekąsek pełnych cukru. Postawcie na owsiane pralinki, a będzie i słodko, i zdrowo!

Początkowo miały to być zwykłe ciastka… Jednak w trakcie przyrządzania nieco mnie poniosło i ciasteczka trochę ewoluowały. Z prostych płaskich herbatniczków, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło się obyć bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa. Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam. Całość zwieńczyła suszona żurawina. Smakują obłędnie!

Owsiane pralinki

Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl

Składniki (ok. 19 sztuk):

– 50 g płatków owsianych
– 20 g wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 15 g suszonej żurawiny + do dekoracji
– 15 g sezamu
– 2 łyżki miodu
– 1 białko 

Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz sezam wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do sylikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez mniej więcej 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.  

Glazura:

– 70 g masła
– 35 g cukru pudru
– 1/2 łyżki żelatyny
– 1 i 1/2 łyżki kakao
– 1 łyżka zimnej wody 

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników, mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.

Marcin Sosnowskijestem miłośnikiem i pasjonatem słodkości. Uwielbiam łączyć smaki, odmierzać porcje składników, mieszać je ze sobą i czekać, z nosem wlepionym w piekarnik, aż powstanie z nich coś dobrego… mam nadzieję, że powstaje! Sprawdźcie to na blogu Kraina Sosny.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Świąteczny barszcz na szybko

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

6 świątecznych grzechów za stołem

Błyskawiczny makowiec z bakaliami

Pełnoziarnisty wieniec makowy

Domowa skórka pomarańczowa

Tarta makowa – na podbój świąt

Wegański pasztet krok po kroku

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

12 przepisów na sałatki wigilijne

Wegańskie karmelki

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta