Przejdź do treści

Pasta „rybna” z fasoli

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek
Ciekawi cię seks analny? Mamy dla ciebie 9 wskazówek, które pozwolą ci się do niego sensownie przygotować
Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Kobieta w toalecie
Być może do tej pory źle robiłaś kupę. Sprawdź, gdzie popełniasz błąd

Jeśli będąc na diecie wegańskiej, zatęsknisz za rybnym smakiem – przygotuj sobie pastę „rybną” z fasoli i glonów nori. Naprawdę smakuje jak oryginał, a przy okazji ma mnóstwo składników odżywczych.

Taka pasta to bogate źródło białka, które znajduje się zarówno w fasoli, jak i glonach. Do tego znajdziesz w niej magnez, fosfor, potas, wapń, witaminę A, C, E i te z grupy B. Fasola zmniejsza poziom złego cholesterolu i chroni przed cukrzycą, a glony nori dostarczają wapnia, jodu oraz żelaza.

Przygotowanie pasty jest banalnie proste, a smak niezapomniany!

Pasta „rybna” z fasoli

rybna-pasta-z-fasoli

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej fasoli dowolnego rodzaju (czerwonej, czarnej, białej, adzuki, mung itd.)
– 2 arkusze glonów nori
– 3-4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Glony tniemy na drobne kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawiamy do namoczenia na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy, zachowując wodę. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby, aby ułatwić miksowanie, dodajemy po łyżce wody z moczenia glonów.

Pastę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Macierzyństwo nie ogranicza się do czterech ścian. Jestem mamą i karmię wszędzie. Zobacz najlepsze zdjęcia karmiących mam

Ellen Page – jestem tutaj, ponieważ jestem lesbijką

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie chce. Tymczasem kolacja jest równie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak śniadanie czy obiad! Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.
Gdańsk po śmierci Pawła Adamowicza

„Tam jest ogrom cierpienia i duża potrzeba zrozumienia”. Psycholog o rodzinie zabójcy Pawła Adamowicza

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Jogurt domowy

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet