Przejdź do treści

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Niby piękny z wyglądu, ale w smaku – o zgrozo! Nijaki, a do tego gąbczasty… Trudno uwierzyć, ale to, co z pozoru wydawać by się mogło wadą – tak naprawdę jest prawdziwą zaletą bakłażana. Przekonajcie się o tym, łącząc bakłażana z pomidorami i porządną szczyptą aromatycznych przypraw.

Ugotowane razem i zmiksowane zamieniają się w cudowną pastę, delikatnie pachnącą korzennym kuminem, orzeźwiającą kolendrą i wędzoną papryką.

Uniwersalność tej pasty sprawia, że przygotowuję ją często i traktuję jako smarowidło na kanapkę, tortillę, naleśnika czy omleta. Świetna jest jako baza do innych potraw i sprawdza się w roli sosu do pizzy, makaronów i zapiekanek wszelakich. Bywa dodatkiem do mięsa, sera i dipem do maczania świeżych warzyw albo nachosów. Nawet do zupy można dodać kilka łyżek, ot tak, dla urozmaicenia.

 

miska z guacamole stoi na czarnym stole, wokół leżą krakersy z sezamem

A zatem do dzieła! Tylko pamiętaj: bakłażan równie chętnie co przyprawy, „pije” tłuszcze, więc nie dawaj mu więcej, niż nakazuje zdrowy rozsądek.

Pasta bakłażanowo-pomidorowa

przepis-na-paste-z-baklazanow-i-pomidorow

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska

Pasta bakłażanowo-pomidorowa – składniki: 

– ok. 1 kg bakłażanów
– ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów (lub zamiennie 2 puszki pomidorów krojonych – dobrej jakości)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżo utartego kuminu
– ¼ łyżeczki świeżo utartych nasion kolendry
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
– ok. 1/3- ½  łyżeczki soli (najlepiej do smaku) + dodatkowa do surowego bakłażana
– 4-5 łyżek oliwy do smażenia
– ok. 2 łyżki soku z limonki (do smaku)

Pasta bakłażanowo-pomidorowa – przygotowanie:

Bakłażany pokrój w plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Pokryj plastry cieniutką warstwą oliwy (najlepiej spryskać oliwą w atomizerze lub posmarować pędzlem). Zgrilluj lub mocno podsmaż bakłażana z obu stron (smaż do złotego koloru, na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni). Gotowe plastry odłóż na talerz do ostygnięcia. Następnie pokrój na kawałki.

Z pomidorów usuń skórki (wcześniej zanurz je na 20 sekund we wrzątku, skórki będą wtedy bardzo łatwo schodzić), usuń całe gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.

 

Zobacz także

W garnku o szerokim dnie lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojonego bakłażana razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – smaż ok. 1 min., cały czas mieszając. Dodaj przyprawy: kumin, kolendrę, wędzoną i słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Ponownie chwilę przesmaż. Wrzuć kawałki pomidorów (lub zalej pomidorami z puszki), dopraw do smaku solą. Gotuj na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Gdy płynny sos niemal w całości zredukuje się  – dopraw do smaku sokiem z limonki i w razie potrzeby ponownie solą.

Zmiksuj (dowolnie: na gładko lub mniej gładko). Jeśli pasta okaże się zbyt rzadka, gotuj jeszcze kilka minut, aż mocniej odparuje i nieco zgęstnieje. Przełóż do czystego słoika. Do bieżącego spożycia (do tygodnia) – przechowuj w lodówce. Zapasteryzuj, jeśli chcesz zachować na dłużej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Chcesz przejść na dietę? Sprawdź, jakie badania powinnaś wykonać, zanim zaczniesz się odchudzać

https://www.istockphoto.com/

Czy wegetarianie żyją dłużej?

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Bez spiny jem rośliny kampania

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegański jogurt kokosowy z figami

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Wegańskie masło jaglane

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jedzenie na stole

Święta bez jaj, czyli Wielkanoc na diecie wegańskiej

Pasta bezjajeczna

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!