Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pasta z rukolowym pesto

Pasta z rukolowym pesto
Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Jeśli rukola kojarzy wam się tylko jako składnik sałatek lub dodatek do chrupiącej bagietki, rozszerzcie kulinarny horyzont! Dajcie jej zaistnieć w postaci pesto jako składnik pasty, a otrzymacie pyszne danie, do którego na pewno będziecie wracać.

Rokietta siewna, potocznie zwana rukolą, przywędrowała do nas z rejonów Morza Śródziemnego i Czarnego. Choć z wyglądu bardziej przypomina delikatną sałatę, należy do kapustowatych i najbliżej spokrewniona jest z rzodkiewką i chrzanem. Roślinka to niezbyt wymagająca i szybko rośnie. Uparciuchy w zaledwie trzy tygodnie z powodzeniem mogą wyhodować ją na swoim parapecie! Ale czy opłaca się? A pewnie, bo świeżo zerwana najsmaczniejsza, a zjeść ją można na sto sposobów. Z nasion tłoczy się olej i kręci ostrą musztardę, liście chrupać można na surowo w sałatce, blanszować na patelni czy blendować na doskonałe pesto.

W smaku bardzo wyrazista, lekko orzechowa, pyszna! Starsze, ciemniejsze listki są bardziej cierpkie i pikantne. A to za sprawą większej ilości nagromadzonych w nich substancji… bakteriobójczych! Rukola to istna bomba witaminowo-antyoksydantowa, znacznie zdrowsza od znanej i lubianej sałaty masłowej czy lodowej. Jedzona regularnie zadziała antynowotworowo, pobudzi układ odpornościowy i obniży poziom cukru we krwi. Pomoże też zwalczyć anemię i dobrze wpłynie na układ krzepnięcia, bo napakowana jest witaminą K, kwasem foliowym i żelazem. Stanowi znakomite źródło witamin A, B, C i flawonoli, przez co pozwoli zachować sokoli wzrok, zdrową skórę i mocne paznokcie.

Rukola nie bez powodu na stałe zadomowiła się w mojej kuchni: genialnie dopełnia sałatki, domowe pizze czy kolorowe sandwicze. A na szybki codzienny obiad? Zawsze sprawdzi się z makaronem!

Pasta z pesto z rukoli, chrupiącą cukinią, pistacjami i parmezanem

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Składniki na pesto:

- 2 garście świeżej rukoli
- 1 garść podprażonych migdałów lub orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu

Składniki na pastę (2 porcje):

- 250 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 1 mała zielona cukinia
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 2 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek

W blenderze umieszczamy rukolę, migdały, czosnek i parmezan, dodajemy sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy całość na gładką pastę. Cukinię kroimy wzdłuż jak najcieniej (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Plasterki podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż lekko się zrumienią, ok. 1-2 minuty z każdej strony. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię z cukinią. Dodajemy pesto i posiekane pistacje. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy dodatkową porcją sera, skrapiamy oliwą. Gotowe!

 

Marta Winiarska - pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy - najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Do trzech razy pesto

Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników,...
Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników, z których można zrobić pesto, jest długa. Wypróbujcie nasze przepisy i wkręćcie się w kręcenie pesto!

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt...
Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt okazale, ale braki w urodzie nadrabia właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko, błonnik i dobry dla diabetyków.

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych,...
I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych, zupy z soczewicą i chili... Ale jedną z moich ukochanych jest zupa serowa – przekonajcie się, że nie musi być bombą kaloryczną.

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Jest tyle rodzajów makaronów, że postanowiliśmy je dla was przejrzeć. Zaczynamy od makaronu pszennego....
Jest tyle rodzajów makaronów, że postanowiliśmy je dla was przejrzeć. Zaczynamy od makaronu pszennego. Dowiedzcie się, co w nim drzemie wartościowego, i przygotujcie go z pesto z dyni, orzechów i pietruszki!