Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym
Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Jeśli chcemy jeść zdrowo, sięgajmy po produkty sezonowe! Pora na kurki. Podamy je z pęczakiem. Pachnące tymiankiem z nutą kokosową smakują doskonale!

Stroczek lisica, kurka żółta,  lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, a może stągiewka jadalna? Jak widać kurki mają wiele nazw, a do tego grzyby to prawdziwie kosmopolityczne – występują praktycznie na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), a także wielu wyspach. Mają wspaniały złoty kolor, niezwykły aromat, są bardzo chrupkie i twarde. Przyrządzanie kurek nie nastręcza też większych kłopotów. Trudno im się oprzeć, dla mnie szczególnie w wersji wegańskiej.

Dla jednych grzyby to jedzenie praktycznie pozbawione wartości odżywczych, inni nazywają je „mięsem lasu”. Kurki, jak i inne grzyby, składają się głównie z wody, ale zawierają też niewielkie ilości białka, węglowodanów, witamin i minerałów – w tym sporo witaminy A – karotenu – odpowiedzialnej za ich piękny, żywy kolor. Przy tym mają bardzo niewiele kalorii – tylko około 32 kcal w 100 gramach. W połączeniu z bogatą w węglowodany i cenne minerały kaszą pęczak (świetne źródło m.in. wapnia, magnezu i żelaza) i kokosowym sosem tworzą świetne danie obiadowe, które posmakuje zarówno roślinożercom, jak i wielbicielom mięs.

Obiad w sam raz na pierwsze tygodnie lata, gotowy w niecałe 45 minut. Bardzo aromatyczny, sezonowy, polski.  Wykończony świeżą nutą tymianku i prażonymi orzechami włoskimi.

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki (dla 4 osób):

- 1 szklanka kaszy pęczak (suchej)
- 300 g świeżych kurek
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego rumianku (albo 2 saszetki suszonego)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- kilka kropel soku z limonki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie przepłukać, zalać 2,5 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, rumianek i kilka gałązek tymianku i gotować do miękkości - około 20 minut.

Orzechy włoskie rozdrobnić w dłoniach i podprażyć na suchej rozgrzanej patelni (2-3 minuty).

Kurki oczyścić  i opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli są duże - pokroić w drobniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej kokosowy i podsmażać przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany drobno tymianek. Zalać mleczkiem kokosowym i gotować bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut (aż kurki będą miękkie). Dodać sól i dużą ilość czarnego, świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec gotowania skropić sokiem z limonki, wymieszać.

Pęczak odsączyć z reszty wody, usunąć rumianek i tymianek z gotowania, polać sosem kurkowym, posypać prażonymi orzechami. Udekorować świeżymi listkami tymianku.

 

Amelia - pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Gołąbki wegańskie z kaszą jaglaną

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków jest raczej czasochłonne. A poza tym nikt z opcji wege się do nich...
Przygotowanie tradycyjnych gołąbków jest raczej czasochłonne. A poza tym nikt z opcji wege się do nich nie zbliży. Mamy więc dla was wersję bezmięsną, z kaszą jaglaną zamiast ryżu. W zestawie z pieczonymi batatami i garścią rukoli smakują bosko!

Kurki lubią pizzę

Kurki uwielbiamy za słoneczny kolor, wyjątkowy aromat, ale i za to, że pasują niemal do wszystkiego,...
Kurki uwielbiamy za słoneczny kolor, wyjątkowy aromat, ale i za to, że pasują niemal do wszystkiego, są wyjątkowo trwałe i rzadko robaczywe. A zatem idziemy na grzybobranie, a potem wyczarujemy orkiszową pizzę pełną kurek!

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka…...
Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka… Co powiecie na jesienną zupę kurkową? Z batatem, soczewicą i aromatycznymi dodatkami smakuje doskonale!

Risotto z leśnymi grzybami

Kiedy, jeśli nie teraz? Sezon na grzyby nie trwa długo, więc szorujcie do lasu po najlepsze okazy, a...
Kiedy, jeśli nie teraz? Sezon na grzyby nie trwa długo, więc szorujcie do lasu po najlepsze okazy, a potem zróbcie z nami najlepsze risotto na świecie! Smak i zapach nie do podrobienia – uwierzcie.