Przejdź do treści

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym
Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jeśli chcemy jeść zdrowo, sięgajmy po produkty sezonowe! Pora na kurki. Podamy je z pęczakiem. Pachnące tymiankiem z nutą kokosową smakują doskonale. Skorzystaj z przepisu. 

Stroczek lisica, kurka żółta,  lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, a może stągiewka jadalna? Jak widać kurki mają wiele nazw, a do tego grzyby to prawdziwie kosmopolityczne – występują praktycznie na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), a także wielu wyspach. Mają wspaniały złoty kolor, niezwykły aromat, są bardzo chrupkie i twarde. Przyrządzanie kurek nie nastręcza też większych kłopotów. Trudno im się oprzeć, dla mnie szczególnie w wersji wegańskiej.

Dla jednych grzyby to jedzenie praktycznie pozbawione wartości odżywczych, inni nazywają je „mięsem lasu”. Kurki, jak i inne grzyby, składają się głównie z wody, ale zawierają też niewielkie ilości białka, węglowodanów, witamin i minerałów – w tym sporo witaminy A – karotenu – odpowiedzialnej za ich piękny, żywy kolor. Przy tym mają bardzo niewiele kalorii – tylko około 32 kcal w 100 gramach. W połączeniu z bogatą w węglowodany i cenne minerały kaszą pęczak (świetne źródło m.in. wapnia, magnezu i żelaza) i kokosowym sosem tworzą świetne danie obiadowe, które posmakuje zarówno roślinożercom, jak i wielbicielom mięs.

Obiad w sam raz na pierwsze tygodnie lata, gotowy w niecałe 45 minut. Bardzo aromatyczny, sezonowy, polski.  Wykończony świeżą nutą tymianku i prażonymi orzechami włoskimi.

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki (dla 4 osób):

– 1 szklanka kaszy pęczak (suchej)
– 300 g świeżych kurek
– garść świeżego tymianku
– garść świeżego rumianku (albo 2 saszetki suszonego)
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– kilka kropel soku z limonki
– sól morska
– świeżo zmielony czarny pieprz
– garść orzechów włoskich

Produkty gluten free

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie przepłukać, zalać 2,5 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, rumianek i kilka gałązek tymianku i gotować do miękkości – około 20 minut.

Orzechy włoskie rozdrobnić w dłoniach i podprażyć na suchej rozgrzanej patelni (2-3 minuty). Kurki oczyścić  i opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli są duże – pokroić w drobniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej kokosowy i podsmażać przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany drobno tymianek. Zalać mleczkiem kokosowym i gotować bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut (aż kurki będą miękkie). Dodać sól i dużą ilość czarnego, świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec gotowania skropić sokiem z limonki, wymieszać. Pęczak odsączyć z reszty wody, usunąć rumianek i tymianek z gotowania, polać sosem kurkowym, posypać prażonymi orzechami. Udekorować świeżymi listkami tymianku.

 

Amelia pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: