Przejdź do treści

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym
Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

Jeśli chcemy jeść zdrowo, sięgajmy po produkty sezonowe! Pora na kurki. Podamy je z pęczakiem. Pachnące tymiankiem z nutą kokosową smakują doskonale. Skorzystaj z przepisu. 

Stroczek lisica, kurka żółta,  lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, a może stągiewka jadalna? Jak widać kurki mają wiele nazw, a do tego grzyby to prawdziwie kosmopolityczne – występują praktycznie na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), a także wielu wyspach. Mają wspaniały złoty kolor, niezwykły aromat, są bardzo chrupkie i twarde. Przyrządzanie kurek nie nastręcza też większych kłopotów. Trudno im się oprzeć, dla mnie szczególnie w wersji wegańskiej.

Dla jednych grzyby to jedzenie praktycznie pozbawione wartości odżywczych, inni nazywają je „mięsem lasu”. Kurki, jak i inne grzyby, składają się głównie z wody, ale zawierają też niewielkie ilości białka, węglowodanów, witamin i minerałów – w tym sporo witaminy A – karotenu – odpowiedzialnej za ich piękny, żywy kolor. Przy tym mają bardzo niewiele kalorii – tylko około 32 kcal w 100 gramach. W połączeniu z bogatą w węglowodany i cenne minerały kaszą pęczak (świetne źródło m.in. wapnia, magnezu i żelaza) i kokosowym sosem tworzą świetne danie obiadowe, które posmakuje zarówno roślinożercom, jak i wielbicielom mięs.

Obiad w sam raz na pierwsze tygodnie lata, gotowy w niecałe 45 minut. Bardzo aromatyczny, sezonowy, polski.  Wykończony świeżą nutą tymianku i prażonymi orzechami włoskimi.

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki (dla 4 osób):

– 1 szklanka kaszy pęczak (suchej)
– 300 g świeżych kurek
– garść świeżego tymianku
– garść świeżego rumianku (albo 2 saszetki suszonego)
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– kilka kropel soku z limonki
– sól morska
– świeżo zmielony czarny pieprz
– garść orzechów włoskich

gluten free

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie przepłukać, zalać 2,5 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, rumianek i kilka gałązek tymianku i gotować do miękkości – około 20 minut.

Orzechy włoskie rozdrobnić w dłoniach i podprażyć na suchej rozgrzanej patelni (2-3 minuty). Kurki oczyścić  i opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli są duże – pokroić w drobniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej kokosowy i podsmażać przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany drobno tymianek. Zalać mleczkiem kokosowym i gotować bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut (aż kurki będą miękkie). Dodać sól i dużą ilość czarnego, świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec gotowania skropić sokiem z limonki, wymieszać. Pęczak odsączyć z reszty wody, usunąć rumianek i tymianek z gotowania, polać sosem kurkowym, posypać prażonymi orzechami. Udekorować świeżymi listkami tymianku.

 

Amelia pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Odchudzone wersje świątecznych dań

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

lody agrestowe

Jak agrest skończył w… lodach

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

„Kupowanie żywności bio, eko i slow food jest bardzo modne. Ludzie płacą krocie, ale nikt nie wie, w jakich warunkach hodowla, ubój i produkcja się odbywa” – mówi pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek