Przejdź do treści

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Wilgotne nadzienie makowe pełne bakalii, wyrośnięte ciasto drożdżowe, lekkie jak puch, ale z mąką pełnoziarnistą nadającą orzechowy smak. Jeszcze gorący, polany miodem… Świąteczny wieniec doskonały!

Przez przypadek wyszło ciasto, na które przy świątecznym stole może sobie pozwolić osoba na diecie. Bogate jest w składniki mineralne i błonki – za sprawą mąki pełnoziarnistej, nie zawiera jajek, które zastępuje puree dyniowe. Jest pięknie pomarańczowe i słodkie, ale nie grzeszy dużą ilością cukru, nawet tego brązowego, a za to przyjmuje sporo mikroelementów i witamin z miodu, który dodawany jest po upieczeniu, tak aby zachował swoje dobroczynne właściwości.

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Samo zrobienie wieńca wydawałoby się skomplikowane, ale tak nie jest. Wystarczy rozwałkować ciasto, rozsmarować nadzienie, zrolować, przekroić i zawinąć jak warkocz, finalnie łącząc dwa końce. I tak oto mamy już wieniec, który z powodzeniem może zastąpić dekoracje świąteczne. O smaku nawet nie wspominając…

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy

Zdjęcie: Michał Korkosz

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – składniki na zaczyn:

– 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
– 80 ml mleka (np. ryżowego)
– 1 łyżka cukru brązowego
– 60 g mąki pszennej

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – ciasto właściwe:

– 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 140 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
– 200 g puree z dyni
– 75 g stopionego masła lub oleju kokosowego
– szczypta soli
– 100 g cukru brązowego
– 50 ml mleka (np. ryżowego) + 2 łyżki na glazurę
– 300 g domowej masy makowej
– miód lub syrop klonowy

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku (może być lekko ciepłe), dodaj cukier i mąkę. Odstaw na 15 minut do rozpoczęcia fermentacji zaczynu.

W dużej misce umieść wszystkie składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiaj przez około 8 minut – do czasu, aż będzie elastyczne i zwarte. Przełóż do naoliwionej miski i odstaw na 2 h do wyrośnięcia lub na noc do lodówki.

Jak przetrwać święta i nie zwariować?

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 30×40 cm. Rozsmaruj masę makową, pozostawiając dwucentymetrowy margines. Zwilż jeden z dłuższych brzegów ciasta odrobiną wody. Obiema rękami zroluj prostokąt tak jak roladę, zaczynając od długiego suchego brzegu i kończąc na tym zwilżonym. Dociśnij go do rolady, a następnie wyrównaj rulon, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Przełóż roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ząbkowanym nożem odetnij około 2 cm z obu stron końców rolady. Tym samym nożem ostrożnie przetnij ją wzdłuż na dwie części. Ułóż dwie połówki przekrojonymi stronami do siebie, sklej je razem na jednym z końców, a następnie przełóż lewą połówkę nad prawą. Powtarzaj przekładanie naprzemiennie, tak aby stworzyć warkocz. Lekko ściśnij ze sobą dwie pozostałe końcówki połówek. Nadzienie powinno być widać na wierzchu. Połącz dwa końce warkocza, aby powstał wieniec. Przykryj ściereczką zostaw na 1 ½ do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Przed pieczeniem wieniec posmaruj 2 łyżkami mleka. Piecz przez około 30 minut. Wyjmij i posmaruj miodem lub syropem klonowym.

Michał Korkosz aka Rozkoszny – rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Laureat dwóch nagród SAVEUR Blog’17 Awards za Fotografię Kulinarną. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne, małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę