Przejdź do treści

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Naturalne źródła cukru / istock
Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych
zatkane uszy
Zatkane uszy? Powodem może być alergia
Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!
Martyna Wojciechowska o depresji
Martyna Wojciechowska tłumaczy się z wpisu o depresji. „Sama byłam wiele razy na dnie”
ashleygraham
Ashley Graham urodziła. „Nasze życie zmieniło się na lepsze!”

Wilgotne nadzienie makowe pełne bakalii, wyrośnięte ciasto drożdżowe, lekkie jak puch, ale z mąką pełnoziarnistą nadającą orzechowy smak. Jeszcze gorący, polany miodem… Świąteczny wieniec doskonały!

Przez przypadek wyszło ciasto, na które przy świątecznym stole może sobie pozwolić osoba na diecie. Bogate jest w składniki mineralne i błonki – za sprawą mąki pełnoziarnistej, nie zawiera jajek, które zastępuje puree dyniowe. Jest pięknie pomarańczowe i słodkie, ale nie grzeszy dużą ilością cukru, nawet tego brązowego, a za to przyjmuje sporo mikroelementów i witamin z miodu, który dodawany jest po upieczeniu, tak aby zachował swoje dobroczynne właściwości.

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Samo zrobienie wieńca wydawałoby się skomplikowane, ale tak nie jest. Wystarczy rozwałkować ciasto, rozsmarować nadzienie, zrolować, przekroić i zawinąć jak warkocz, finalnie łącząc dwa końce. I tak oto mamy już wieniec, który z powodzeniem może zastąpić dekoracje świąteczne. O smaku nawet nie wspominając…

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy

Zdjęcie: Michał Korkosz

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – składniki na zaczyn:

– 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
– 80 ml mleka (np. ryżowego)
– 1 łyżka cukru brązowego
– 60 g mąki pszennej

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – ciasto właściwe:

– 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 140 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
– 200 g puree z dyni
– 75 g stopionego masła lub oleju kokosowego
– szczypta soli
– 100 g cukru brązowego
– 50 ml mleka (np. ryżowego) + 2 łyżki na glazurę
– 300 g domowej masy makowej
– miód lub syrop klonowy

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku (może być lekko ciepłe), dodaj cukier i mąkę. Odstaw na 15 minut do rozpoczęcia fermentacji zaczynu.

W dużej misce umieść wszystkie składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiaj przez około 8 minut – do czasu, aż będzie elastyczne i zwarte. Przełóż do naoliwionej miski i odstaw na 2 h do wyrośnięcia lub na noc do lodówki.

Jak przetrwać święta i nie zwariować?

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 30×40 cm. Rozsmaruj masę makową, pozostawiając dwucentymetrowy margines. Zwilż jeden z dłuższych brzegów ciasta odrobiną wody. Obiema rękami zroluj prostokąt tak jak roladę, zaczynając od długiego suchego brzegu i kończąc na tym zwilżonym. Dociśnij go do rolady, a następnie wyrównaj rulon, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Przełóż roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ząbkowanym nożem odetnij około 2 cm z obu stron końców rolady. Tym samym nożem ostrożnie przetnij ją wzdłuż na dwie części. Ułóż dwie połówki przekrojonymi stronami do siebie, sklej je razem na jednym z końców, a następnie przełóż lewą połówkę nad prawą. Powtarzaj przekładanie naprzemiennie, tak aby stworzyć warkocz. Lekko ściśnij ze sobą dwie pozostałe końcówki połówek. Nadzienie powinno być widać na wierzchu. Połącz dwa końce warkocza, aby powstał wieniec. Przykryj ściereczką zostaw na 1 ½ do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Przed pieczeniem wieniec posmaruj 2 łyżkami mleka. Piecz przez około 30 minut. Wyjmij i posmaruj miodem lub syropem klonowym.

Michał Korkosz aka Rozkoszny – rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Laureat dwóch nagród SAVEUR Blog’17 Awards za Fotografię Kulinarną. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne, małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Nietrafiony prezent? Sprawdź, gdzie lub komu możesz go oddać

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

„Zadbaj o siebie, skorzystaj z metod, które są ci znane. Spotkaj się ze znajomymi, wyjdź z domu, obejrzyj serial” – mówi socjoterapeuta Marcin Miller. Jak przetrwać świąteczny czas po rozstaniu?

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

kobieta święta

4 patenty na odpoczynek w święta

kobiety w przymierzalni

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

mandarynki

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę?

trzy kobiety podczas świąt

Jak nie pokłócić się w czasie świąt? Psycholog ma na to 4 skuteczne sposoby

Dwie kobiety i jeden mężczyzna biegną ulicą wśród pól pokrytych śniegiem

Trenuj z nami w te święta!

Świąteczne obżarstwo / istock

Świąteczne obżarstwo – jak przeżyć i nie przytyć?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia