Przejdź do treści

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Niektórym brukselka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa. Nic dziwnego, zazwyczaj była długo gotowana w zupie, przez co jej smak i zapach nie zachęcały do jedzenia… Dzisiaj zapominamy o tamtych wspomnieniach i przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na brukselkę! Pieczona, w towarzystwie żurawiny i orzechów, na pewno was zaskoczy.

Brukselka należy do krzyżówki jarmużu i kapusty. Te małe zielone kulki są niskokaloryczne, więc idealnie nadają się dla osób dbających o linię. Zawiera sporo błonnika, który poprawia przemianę materii i wydłuża uczucie sytości. Warto po nią sięgać szczególnie o tej porze roku, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające odporność organizmu. Poza tym pomaga zwalczyć infekcje i chroni przed anemią. Ma dobroczynne działanie dla wyglądu skóry, włosów i paznokci. Dobrze wpływa na wzrok. Jest bogata w witaminy A, C, K, B i E. Zawiera żelazo, potas, cynk oraz fosfor. Wykazuje właściwości antynowotworowe, to dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Reguluje także pracę serca i ciśnienie krwi.

Domowe sezamki

Takiej brukselki jeszcze nie znacie! W ogóle nie będzie przypominała tego smutnego warzywa z przedszkolnej zupy. Upieczemy ją, przez co będzie chrupka, jędrna i smakowita. Dodamy do niej ulubione orzechy i słodką żurawinę, która przełamie i wzbogaci smak dania. Całość posypiemy serem feta. Zagorzali wrogowie brukselki – zaufajcie nam i zobaczcie, jak powinna smakować.

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami

pieczona-brukselka-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami – składniki:

– dwie duże garści brukselki
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– garść ulubionych orzechów
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– 3/4 łyżeczki mielonego kminku
– 4-5 łyżek fety
– 6-8 łyżek oleju ryżowego
– sól i pieprz do smaku

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami – przygotowanie:

Brukselkę umyj, osusz i przekrój na pół. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym. Dodaj żurawinę i orzechy. Polej olejem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Piecz w temperaturze 220 stopni ok. 20-30 minut, aż brukselka i orzechy się zarumienią. Wyjmij z piekarnika, dodaj ser i dopraw solą oraz pieprzem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!