Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pieczona dynia Hokkaido

Pieczona dynia Hokkaido
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia! To właśnie na nią aktualnie trwa sezon. Występuje w różnych kształtach, wielkościach i rodzajach. Jedne bardziej nadają się do pieczenia, inne do gotowania, jeszcze inne świetnie smakują w ciastach. My sięgnęliśmy po dynię Hokkaido, bo łatwo się ją piecze. Jest pyszna!

To, co wyróżnia dynię Hokkaido, to potężna dawka witaminy A. Oprócz tego ta dynia zawiera witaminę C, E, K i B. Poza tym jest bogata w beta-karoten, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Jest w niej dużo błonnika, co oznacza, że syci i sprzyja osobom będącym na diecie odchudzającej. Regularne jedzenie tej dyni ma dobry wpływ na odporność i wzrok. Znajdują się w niej wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Hokkaido zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i miażdżycy. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Dynia Hokkaido ma jadalną skórkę, więc nie trzeba jej odbierać. Dodaliśmy aromatyczny sos pomidorowy, ser, orzechy i oliwki, które przełamią i wzbogacą smak całego dania. To danie jest proste w przygotowaniu, szybkie i świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację. Dzięki temu, że dynia zostanie upieczona w sosie, z orzechami i serem, uzyskamy efekt zdrowej panierki.

Pieczona dynia Hokkaido

przepis-na-pieczona-dynie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- jedna mniejsza dynia Hokkaido
- 800 g pomidorów w puszce
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- dwie garści ulubionych orzechów
- 1 duża czerwona cebula
- łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki płatków chilli albo pasty chilli
- ok. 60 g startego sera cheddar
- dwie garści oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- dwie łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż chwilę. Wrzuć imbir, słodką i wędzoną paprykę i płatki chilli. Następnie dodaj pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj bazylię. Wymieszaj i zmiksuj na jednolity sos. Dopraw pieprzem i solą. Dynię umyj, pokrój na kawałki i pozbądź się pestek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Posyp orzechami. Polej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zapiekaj, aż dynia będzie miękka. Pod koniec posyp startym serem. Po wyjęciu z pieca posyp pokrojonymi oliwkami i natką.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

18 przepisów na dyniowe COŚ

Tę piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Mamy dla Was najpiękniejsze blogi...
Tę piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Mamy dla Was najpiękniejsze blogi kulinarne i mamy dla was kilkanaście przepisów, w których wszystko kręci się wokół Jej Pękowatości. Wygląda na to, że z dyni można zrobić wszystko!

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru

Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni?...
Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo!

Dyniowe ciastka owsiane

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na...
Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Dyniowe pankejki

„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył,...
„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył, więc skuśmy się i my! Puszyste pankejki u nas w nieco zdrowszej odsłonie, bez białej mąki i cukru.