Przejdź do treści

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Kapustę zwykle gotujemy. Nie tym razem! My wrzucamy ją do piekarnika – tak też można. Nie omijajcie tego warzywa na targu, bo jego wartości odżywcze to istna bomba witamin i składników mineralnych.

Ta wielka bulwa ma mało kalorii, za to mnóstwo do zaoferowania. Zawiera duże ilości witaminy C, K, A, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Pełna jest również wapnia, magnezu oraz fosforu. Pomaga regulować pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga w oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu, wspomaga układ odpornościowy i pomaga zapobiegać rozwojowi raka.

Kapustę można kupić cały rok, ale teraz jest czas, gdy stragany uginają się pod jej młodą wersją. Jest niezwykle delikatna i krucha, a upieczenie jej sprawia, że mięknie i staje się też słodsza. My proponujemy podać ją z sosem curry na bazie tahini. Taki sos robi się w mig, a doskonale doprawia całość dania.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Pieczona młoda kapusta z sosem curry

pieczona-mloda-kapusta

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 mała główka młodej kapusty
– olej roślinny
– posiekana zielona pietruszka lub kolendra

Sos:

– 8 łyżek tahini
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku, bez soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na 6-8 części, odcinamy głąb, smarujemy olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczemy 20 minut na jednej stronie, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z pieca, polewamy sosem i posypujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy od razu.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!