Przejdź do treści

Pieczona młoda kapusta

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Kapustę zwykle gotujemy. Nie tym razem! My wrzucamy ją do piekarnika – tak też można. Nie omijajcie tego warzywa na targu, bo jego wartości odżywcze to istna bomba witamin i składników mineralnych.

Ta wielka bulwa ma mało kalorii, za to mnóstwo do zaoferowania. Zawiera duże ilości witaminy C, K, A, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Pełna jest również wapnia, magnezu oraz fosforu. Pomaga regulować pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga w oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu, wspomaga układ odpornościowy i pomaga zapobiegać rozwojowi raka.

Kapustę można kupić cały rok, ale teraz jest czas, gdy stragany uginają się pod jej młodą wersją. Jest niezwykle delikatna i krucha, a upieczenie jej sprawia, że mięknie i staje się też słodsza. My proponujemy podać ją z sosem curry na bazie tahini. Taki sos robi się w mig, a doskonale doprawia całość dania.

Pieczona młoda kapusta z sosem curry

pieczona-mloda-kapusta

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 mała główka młodej kapusty
– olej roślinny
– posiekana zielona pietruszka lub kolendra

Sos:

– 8 łyżek tahini
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku, bez soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na 6-8 części, odcinamy głąb, smarujemy olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczemy 20 minut na jednej stronie, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z pieca, polewamy sosem i posypujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy od razu.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Risotto z dyni i szałwii

Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański sernik na zimno z owocami

Kiszone szparagi

Chipsy z pomidorków koktajlowych

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie foie gras

Tarta kokosowo-ananasowa

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Pasta „rybna” z fasoli

Wegańskie kokosanki