Przejdź do treści

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Kapustę zwykle gotujemy. Nie tym razem! My wrzucamy ją do piekarnika – tak też można. Nie omijajcie tego warzywa na targu, bo jego wartości odżywcze to istna bomba witamin i składników mineralnych.

Ta wielka bulwa ma mało kalorii, za to mnóstwo do zaoferowania. Zawiera duże ilości witaminy C, K, A, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Pełna jest również wapnia, magnezu oraz fosforu. Pomaga regulować pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga w oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu, wspomaga układ odpornościowy i pomaga zapobiegać rozwojowi raka.

Kapustę można kupić cały rok, ale teraz jest czas, gdy stragany uginają się pod jej młodą wersją. Jest niezwykle delikatna i krucha, a upieczenie jej sprawia, że mięknie i staje się też słodsza. My proponujemy podać ją z sosem curry na bazie tahini. Taki sos robi się w mig, a doskonale doprawia całość dania.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Pieczona młoda kapusta z sosem curry

pieczona-mloda-kapusta

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 mała główka młodej kapusty
– olej roślinny
– posiekana zielona pietruszka lub kolendra

Sos:

– 8 łyżek tahini
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku, bez soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na 6-8 części, odcinamy głąb, smarujemy olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczemy 20 minut na jednej stronie, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z pieca, polewamy sosem i posypujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy od razu.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!