Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pieczone awokado z ostrą nutą

Pieczone awokado z ostrą nutą
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Grono uzależnionych od awokado powiększa się w niekontrolowanym tempie. Przemysł koszulek i skarpetek z wizerunkiem owocu kwitnie. Jeżeli należysz do fan clubu awokado, pewnie myślisz, że już niczym cię nie zaskoczy. Wsadź je do piekarnika!

Wiele osób rezygnuje z awokado, ponieważ jest kaloryczne i tłuste, ale to są dobre kalorie i dobre tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo owoc zawiera witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, niacynę, potas, magnez, żelazo i wapń. Opóźnia procesy starzenia organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe i na długi czas konsumującego pozostawia sytym.

Dzięki temu, że awokado jest neutralne w smaku, można z nim poszaleć w kuchni. Dlatego oprócz ciepła z piekarnika, dodamy pomidorki koktajlowe i płatki chili. To doskonały przepis na śniadanie!

Pieczone awokado z pomidorami i chili

przepis-na-pieczone-awokado

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na dwie osoby:

- 2 lekko dojrzałe awokado
- około 2 garści pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki fety
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie:

Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Wrzuć do miski, dodaj olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chili. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego, wypełnij pomidorkami, posyp czarnuszką i tymiankiem. Piecz około 20-30 minut. Kilka minut przed wyjęciem, posyp danie fetą. Jedz gorące.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

3 desery z awokado

Marianna Medyńska

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Katarzyna Karus-Wysocka

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować