Przejdź do treści

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twoja przyjaciółka się kaleczy
Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno
Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Przepis na wegetariańskie leczo z papryką
Ćwiczenia na wzmocnienie pleców. Propozycje trenerki Kasi Bigos
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Dzięki temu, że awokado jest neutralne w smaku, można z nim poszaleć w kuchni. Guacamole na śniadanie, tarta na obiad. A co na kolacje? Awokado z piekarnika. Oprócz ciepła z piekarnika, dodamy pomidorki koktajlowe i płatki chili. Będzie pysznie i aromatycznie!

Wiele osób rezygnuje z awokado, ponieważ jest kaloryczne i tłuste, ale to są dobre kalorie i dobre tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo owoc zawiera witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, niacynę, potas, magnez, żelazo i wapń. Opóźnia procesy starzenia organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe i na długi czas konsumującego pozostawia sytym.

Pieczone awokado z pomidorami i chili

przepis-na-pieczone-awokado

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na dwie osoby:

– 2 lekko dojrzałe awokado
– około 2 garści pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 4 łyżki fety
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki tymianku
– 1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie:

Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Wrzuć do miski, dodaj olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chili. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego, wypełnij pomidorkami, posyp czarnuszką i tymiankiem. Piecz około 20-30 minut. Kilka minut przed wyjęciem, posyp danie fetą. Jedz gorące.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków