Przejdź do treści

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog
4 sposoby na pogodzenie się
Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa
Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania
Judy Chicago, matka chrzestna waginy: feminizm jest humanizmem
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Dzięki temu, że awokado jest neutralne w smaku, można z nim poszaleć w kuchni. Guacamole na śniadanie, tarta na obiad. A co na kolacje? Awokado z piekarnika. Oprócz ciepła z piekarnika, dodamy pomidorki koktajlowe i płatki chili. Będzie pysznie i aromatycznie!

Wiele osób rezygnuje z awokado, ponieważ jest kaloryczne i tłuste, ale to są dobre kalorie i dobre tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo owoc zawiera witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, niacynę, potas, magnez, żelazo i wapń. Opóźnia procesy starzenia organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe i na długi czas konsumującego pozostawia sytym.

Pieczone awokado z pomidorami i chili

przepis-na-pieczone-awokado

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na dwie osoby:

– 2 lekko dojrzałe awokado
– około 2 garści pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 4 łyżki fety
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki tymianku
– 1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie:

Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Wrzuć do miski, dodaj olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chili. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego, wypełnij pomidorkami, posyp czarnuszką i tymiankiem. Piecz około 20-30 minut. Kilka minut przed wyjęciem, posyp danie fetą. Jedz gorące.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu