Przejdź do treści

Przepis na pieczone brzoskwinie z marcepanem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Brzoskwinie w ok. 90 % składają się z wody, dlatego skutecznie nawodnią organizm. A to, co w nich najcenniejsze, odżywi i nawilży naszą skórę, włosy i paznokcie. Spróbujcie brzoskwiń z domowym marcepanem.

Brzoskwinie to owoce, które przywędrowały do nas z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 4 tysięcy lat. Niemniej popularne są w naszym kraju. Pyszne, słodkie i mięsiste, są doskonałe na upały. Składają się w 89% z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Mają też korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie – odżywiają je i nawilżają. A zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy A, C, B3 i E, potas czy miedź. Podane w formie pieczonej są jeszcze bardziej słodkie i soczyste, a wypełnione domowym marcepanem stanowią doskonały letni deser, który zasmakuje wielu.

Pieczone brzoskwinie z marcepanem

pieczone-brzoskwinie

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (2-3 porcje):

– 3 brzoskwinie
– świeża mięta i posiekane migdały do podania

Marcepan:

– 100 g blanszowanych migdałów
– 3 łyżki amaretto lub 3 łyżki wody
– 4 łyżki ksylitolu
– odrobina wanilii

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Usuwamy pestki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, układamy brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 20 minut. W międzyczasie w blenderze miksujemy składniki na marcepan. Gdy brzoskwinie się ładnie zarumienią, wyjmujemy je z pieca i wypełniamy marcepanem, dodajemy listki świeżej mięty i posiekane migdały. Gotowe!

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Smoothie bowl ze śliwkami

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach