Przejdź do treści

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Pielęgnujemy twarz, kremujemy nogi, szorujemy pięty – a piersi?” – pytają dermatolożki i tłumaczą, jak powinnaś dbać o skórę piersi
Dieta dla zdrowych stawów
Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Nie nudź się treningiem – wykorzystaj gumy
Lato z klimą. Jak przetrwać i nie zachorować?

Brzoskwinie w ok. 90 % składają się z wody, dlatego skutecznie nawodnią organizm. A to, co w nich najcenniejsze, odżywi i nawilży naszą skórę, włosy i paznokcie. Spróbujcie brzoskwiń z domowym marcepanem.

Brzoskwinie to owoce, które przywędrowały do nas z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 4 tysięcy lat. Niemniej popularne są w naszym kraju. Pyszne, słodkie i mięsiste, są doskonałe na upały. Składają się w 89% z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Mają też korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie – odżywiają je i nawilżają. A zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy A, C, B3 i E, potas czy miedź.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Podane w formie pieczonej są jeszcze bardziej słodkie i soczyste, a wypełnione domowym marcepanem stanowią doskonały letni deser, który zasmakuje wielu.

Pieczone brzoskwinie z marcepanem

pieczone-brzoskwinie

Zdjęcie: Agata Deja

Pieczone brzoskwinie z marcepanem – składniki (2-3 porcje):

– 3 brzoskwinie
– świeża mięta i posiekane migdały do podania

Marcepan:

– 100 g blanszowanych migdałów
– 3 łyżki amaretto lub 3 łyżki wody
– 4 łyżki ksylitolu
– odrobina wanilii

Pieczone brzoskwinie z marcepanem – przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Usuwamy pestki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, układamy brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 20 minut. W międzyczasie w blenderze miksujemy składniki na marcepan. Gdy brzoskwinie się ładnie zarumienią, wyjmujemy je z pieca i wypełniamy marcepanem, dodajemy listki świeżej mięty i posiekane migdały. Gotowe!

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

Zainteresują cię również:

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki