3 min.
Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Najnowsze
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Placki ziemniaczane – polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy tym łagodniejsza dla żołądka, mniej kaloryczna i lekkostrawna.
Gdy placki rumienić się będą w piekarniku, wy w tym czasie przygotujecie sobie ulubione dodatki. My proponujemy zblanszowaną zieleninę, puree z pieczonej marchewki lub selera, ostry sos pomidorowy lub dip czosnkowo-pietruszkowy na bazie awokado czy domowy ketchup.
Tym prostym sposobem na naszym talerzu wyląduje bardzo smaczny, sezonowy i wartościowy wegański obiad, składający się z produktów, które wszyscy dobrze znamy i lubimy, ale podanymi w formie, która zamiast przeciążyć układ pokarmowy, doda nam fajnej energii.
Pieczone placki ziemniaczane
Zdjęcie: Agata Deja
Zdjęcie: Agata Deja
Składniki (na ok. 10 sztuk):
– 500 g obranych ziemniaków
– 2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego (15 g)
– 5 łyżek wrzątku (35 ml)
– 2 szczypty soli
– szczypta pieprzu
– odrobina oleju do natłuszczenia papieru do pieczenia
– opcjonalnie odrobina przypraw dla nadania dodatkowego smaku plackom: suszony czosnek, suszone zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia, oregano, zioła prowansalskie; pomijamy je, jeśli planujemy podać placki z proponowanymi wyżej dodatkami
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy odmierzoną ilością wrzątku, mieszamy dokładnie i odstawiamy. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą malaksera albo robota kuchennego z funkcją tarki. Tak powstałą ziemniaczaną pulpę dokładnie odciskamy na drobnym sitku lub przez gazę. Po odciśnięciu powinno jej zostać ok. 300 g.
Następnie przekładamy ją do miski, dodajemy kleik z siemienia, sól, pieprz oraz ewentualnie dodatkowe przyprawy i dokładnie ugniatamy całość ręką, aby składniki dobrze się połączyły.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C, blachę do pieczenia wykładamy papierem, który smarujemy delikatnie olejem. Masę na placki nakładamy łyżką stołową, zachowując odstęp (1 łyżka = 1 placek), po czym dokładnie ją spłaszczamy na grubość ok. 5 mm.
Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut. W połowie czasu pieczenia blachę wyjmujemy z pieca, a każdy placek delikatnie przewracamy na drugą stronę, po czym wstawiamy ponownie do piekarnika. Gdzieniegdzie masa może się przykleić, ale wystarczy wtedy trochę ją podważyć metalową szpatułką. Podajemy od razu, z wybranymi dodatkami. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Zobacz także

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020