Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Piekę… kaszę ze śliwkami!
Śliwki w wersji z zapiekaną. Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Mirabelka, herman, renkloda, prezydent, węgierka… Śliwki to mnóstwo odmian, mnóstwo witamin i mnóstwo możliwości. Połączymy je z kaszą jaglaną i zapieczemy pod kołderką z migdałów. Zdrowiej być nie może!

Śliwki to niezwykle zdrowy przysmak. Zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Mają polifenole, dużo witaminy C i K, a także E, które uszczelniają naczynia krwionośne i regulują proces krzepnięcia krwi, co wpływa korzystnie na wygląd skóry. Działają antymiażdżycowo, obniżając cholesterol, a także świetnie wpływają na przemianę materii, wspomagając odchudzanie i wspierając utrzymanie szczupłej sylwetki. Zapobiegają także nowotworowi jelita grubego – to także zasługa dużej ilości pektyn, które są składnikiem błonnika. Wszystko wieńczą składniki mineralne takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. A na deser witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy.

Zamiast standardowo wrzucać śliwkę w kompot, spróbujmy z niej wyczarować coś nieco bardziej wyrafinowanego. Moja propozycja to bezglutenowe danie, słodzone naturalnymi słodzikami, które świetnie nada się na śniadanie lub zdrowy deser. Słodkie śliwki połączyłam z wyrazistymi orzechami włoskimi i delikatną kaszą jaglaną ugotowaną w soku jabłkowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wszystko zapiekłam pod chrupiącą migdałową kołderką.

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i orzechami

sliwki kasza jaglana

Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Składniki (na 4 porcje):

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki soku jabłkowego, możliwie niesłodzonego i niepasteryzowanego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (objętość bez łupinek)
- 250-300 g dowolnych śliwek
- 2 łyżki stewii lub ksylitolu
- 8 łyżek płatków migdałowych
- 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
- 4 łyżki płynnego miodu dobrej jakości

Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem, aby straciła ewentualną goryczkę. Śliwki myjemy, drylujemy kroimy na ćwiartki.

Kaszę zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy przyprawy i stewię lub ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy do miękkości pod przykryciem – około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli jest potrzeba, uzupełniamy płyn lub po ugotowaniu odcedzamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4 naczynia do zapiekania o średnicy 10 cm lub jedno duże natłuszczamy masłem lub olejem.

W misce łączymy ugotowaną kaszę z orzechami, nakładamy do foremek, wyrównujemy wierzch. Układamy na niej ćwiartki śliwek, które posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki na porcję). Zapiekamy ok. 20-25 minut, aż śliwki się upieką, a płatki ładnie zrumienią. Podajemy lekko przestudzone, polane miodem, jeżeli mamy ochotę na dodatkową słodycz.

 

Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kasza jaglana – trzy przepisy na przeziębienie

Kiedy w nosie kręci, a w gardle drapie, trzeba próbować pomóc sobie naturalnie....
Kiedy w nosie kręci, a w gardle drapie, trzeba próbować pomóc sobie naturalnie. Oto pierwsza pomoc przy przeziębieniu rodem „z babcinej apteczki” – kasza jaglana.

18 przepisów na królewskie śniadanie

Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji...
Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji na poranny talerz. Dlatego przeszukaliśmy dla was bezkresne morze przepisów na śniadanie z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Żyje sobie na świecie drobny cwaniaczek. Niepozorny Mr. Gluten ‒ wszędobylski tajniak, zwykła psuja....
Żyje sobie na świecie drobny cwaniaczek. Niepozorny Mr. Gluten ‒ wszędobylski tajniak, zwykła psuja. Na szczęście jest mnóstwo produktów wolnych od tego spryciarza. Pierwsza dama to kasza jaglana!

Razowe galette z gruszkami

Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne...
Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne klapsy, zwane również faworytkami, oraz konferencje z charakterystyczną rdzawą skórką. Czas przygotować z nich zdrowe ciasto.