Przejdź do treści

Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy oddawanie szpiku boli? Wyjaśnia Chirurg Paweł
Czy oddawanie szpiku boli? Wyjaśnia Chirurg Paweł
Olejek
Jakich kosmetyków ze sobą nie łączyć, by nie podrażnić skóry? Wyjaśnia dermatolożka z Dermatolook
Kobieta u dentysty
Dlaczego ząb po leczeniu kanałowym boli? Wyjaśnia stomatolożka
8 sposobów, by czuć się lepiej psychicznie każdego dnia
Wątpliwości dotyczące szczepionki AstraZeneca. Pojawił się błąd w testowaniu
Wątpliwości dotyczące szczepionki AstraZeneca. Pojawił się błąd w testowaniu

Smak pierogów kojarzy się z domem rodzinnym, smakiem dzieciństwa. Najczęściej domowa wersja jest tłusta, dlatego przygotowaliśmy „odchudzoną” wersję pierogów z mąki orkiszowej z farszem z kiszonej kapusty.

Kapusta w wersji kiszonej jest nie do przecenienia – głównie ze względu na ilość zawartej w niej witaminy C. To także spec od przyspieszania przemiany materii, choć należy uważać na jej nieprzyjemne, wzdymające właściwości, gdy łapczywie rzucimy się na zbyt dużą porcję.

Jeśli nie jesteście kiszonkowymi fanatykami i nie macie własnych zapasów w spiżarni, zawsze można pomóc sobie wersją sklepową. Pamiętajcie jednak, żeby przede wszystkim zwrócić uwagę, czy kapusta jest kiszona (poddana naturalnym procesom fermentacji), czy kwaszona – do takiej producenci potrafią dodać różne nieprzyjemne niespodzianki w postaci ulepszaczy smaku i konserwantów.

Pamiętajcie jednak, żeby przede wszystkim zwrócić uwagę, czy kapusta jest kiszona (poddana naturalnym procesom fermentacji), czy kwaszona – do takiej producenci potrafią dodać różne nieprzyjemne niespodzianki w postaci ulepszaczy smaku i konserwantów

Do pierogów z kapustą, niby wszystkim dobrze znanych, podeszłam nieco inaczej. Postanowiłam, wbrew tradycyjnym polskim zwyczajom, nieco je „odchudzić”, używając zdrowszych zamienników. Zamiast białej mąki pszennej, użyłam orkiszowej (która, podobnie jak sama kiszona kapusta, świetnie poprawia przemianę materii), zamiast skwarków postawiłam na przyjemnie chrupiące pestki dyni i słonecznika, a starą, poczciwą śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Dacie się namówić?

Pierogi orkiszowe z kapustą kiszoną i żurawiną (24 sztuki)

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Zdjęcie: Śliwka / Burczymiwbrzuchu

Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu

Składniki na ciasto:

– 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
– 4 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli
– 130 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:

– 250 g kiszonej kapusty
– 150 g suszonej żurawiny
– 150 ml czerwonego wina
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– 1 łyżeczka kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
– pieprz
– 1 łyżka masła 

„Skwarki”:

– 2 łyżki masła
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki pestek słonecznika

Do podania:

– jogurt grecki

Przygotowanie:

Farsz:
Poszatkuj drobno kapustę. Podsmaż na maśle kapustę z żurawiną i dolej wina. Smaż, aż wino wyparuje. Dopraw papryką, kuminem i dużą ilością pieprzu.

Ciasto:
Pomieszaj w misce wszystkie składniki poza wodą. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i nie kleić się do rąk (jeśli mimo wszystko lekko się klei, podsyp nieco mąką).

Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, oprósz mąką z góry i pokrój ciasto na dwie części. Jedną z części przykryj odwróconą do góry dnem miseczką. Drugą część rozwałkuj na bardzo cienki placek. Wytnij z ciasta kółka (jedno przy drugim) za pomocą odwróconej do góry dnem szklanki. Na każdym kółku umieść na środku ok. dwie łyżeczki farszu i sklej pierogi palcami. W miejsce sklejenia nie może dostać się farsz, gdyż w przeciwnym razie pierogi mogą rozkleić się podczas gotowania. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. To samo zrób z drugą częścią ciasta, wcześniej nieco podsypując ją mąką.

Ulepione pierogi możesz zamrozić. Jeśli chcesz je podać od razu, układaj je na oprószonej mąką desce i przykryj ściereczką, aby nie wysychały.

Gotowanie:
Nalej wodę do dużego garnka, zagotuj i posól ok. 1 łyżką soli. Do gotującej się wody wrzuć świeżo ulepione lub zamrożone pierogi. Czas gotowania zależy od grubości ciasta oraz od tego, czy są świeże, czy zamrożone. Będą potrzebować od 4 (niezamrożone, cienkie) do 7 minut (zamrożone, nieco grubsze). Najlepszą metodą jest obserwacja. Powinny wypłynąć na wierzch, a środek z farszem powinien zacząć nieco prześwitywać. Można również wyjąć jednego i spróbować, czy stopień ugotowania nam odpowiada.

Wyjmij pierogi łyżką cedzakową na talerze.

„Skwarki”:
Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć pestki i smaż, aż się zarumienią. Gorącymi pestkami posyp porcję pierogów. Pierogi możesz podać z jogurtem greckim.

Śliwka od ponad 4 lat prowadzi wraz z przyjaciółką Tosią bloga burczymiwbrzuchu. Na co dzień stawia na zdrowe, sezonowe rozwiązania, lecz uczciwie przyznaje, że nie mogłaby żyć bez masła. Wkrótce zostanie mamą, więc materiał o kiszonej kapuście spadł jej jak z nieba.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Mleko bez laktozy

Co to jest laktoza? Czy produkty bez laktozy są zdrowsze?

Kobieta mierzy obwód w talii

Dieta Montignaca – efekty, zasady i przeciwwskazania

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?