Przejdź do treści

Szukasz pomysłów na wege obiad? Mamy idealny przepis

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Janusz Kozioł nie żyje. Jego głos zna każdy Polak
Wstążka symbolizująca hiv na dłoniach
Oto lista największych zagrożeń dla naszego zdrowia i życia. Myślisz, że ciebie nie dotyczy?
kobieta siedzi w metrze obok siedzenia w kształcie mężczyzny z widocznym penisem
Penis na siedzeniu w wagonie metra. Niech mężczyźni poczują to, czego doświadczają molestowane kobiety
Na pewno znasz jego głos. Lektor Janusz Kozioł potrzebuje pomocy. „Trwa walka o każdy oddech”

Przywołujące smak egzotyki mango, rozgrzewające płatki chilli i bogate w wartości odżywcze brokuły w towarzystwie roślinnej skarbnicy białka – ciecierzycy. Pikantny, sycący, a przy tym lekki i zdrowy: pikantny brokułowy falafel z dipem mango. Palce lizać!

Zanurzane w owocowym dipie kotleciki z cieciorki i brokułowych różyczek dobrze prezentują się w zimowym menu nie tylko dzięki zaskakującym połączeniom smakowym i odważnym zestawieniom kolorystycznym. Brokuły – bogate w witaminy, składniki mineralne i silny przeciwutleniacz sulforafan – wspomagają organizm w walce z nowotworami, chronią go przed wrzodami czy podwyższonym poziomem cukru we krwi. Ponadto ten „zielony kalafior“ wzmacnia i uelastycznia stawy, a zawarte w nim luteina, zeaksantyna i witaminy chronią wzrok.

 

Zobacz także

Zdrowotne właściwości cieciorki – drugiego i najważniejszego obok brokułów składnika potrawy  – docenią zwłaszcza osoby na diecie, a także poszukujące naturalnych sposobów na uregulowanie ciśnienia krwi czy obniżenie poziomu cholesterolu. I choć miękkie wewnątrz, a zarazem chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki stanowią serce potrawy, tym, co nadaje jej charakter są: słodkie mango i rozgrzewające płatki chilli.

Pikantny brokułowy falafel z dipem mango

przepis-na-brokulowe-falafele

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy

Składniki na falafele (20 sztuk):

– 300 g brokułowych „różyczek”
– 1 puszka odsączonej i opłukanej ciecierzycy
– 2 ząbki czosnku
– 1 pęczek pietruszki
– 1 szklanka posiekanych pistacji
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 1 łyżeczka soli

Dip (miska):

– 1 obrane mango bez pestki
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Falafel: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem i posmaruj oliwą. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na falafel, najlepiej używając w tym celu blendera kielichowego lub maszynki do mięsa (będzie łatwiej i szybciej). Uformuj 20 kulek (aby kotleciki po upieczeniu nie rozpadały się, trzeba porządnie ścisnąć je podczas formowania) i rozpłaszcz lekko w dłoni. Uformowane falafele rozłóż na naoliwionym papierze i delikatnie posmaruj każdy z nich z wierzchu oliwą, aby w trakcie pieczenia ładnie się zarumieniły. Piecz przez ok. 10 minut, następnie odwróć falafele na drugą stronę i zostaw na kolejne 10 minut.

Dip: Pokrój mango na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj sok z limonki, mleko kokosowe i przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Przełóż dip do miseczki i podawaj jako dodatek do ciepłych falafeli.

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Paulina Holtz w wannie

Agata Buzek i Paulina Holtz pozują nago do kalendarza. W ten sposób promują weganizm

Zrozumieć roślinożercę

Czy wegetarianie żyją dłużej?

Dieta wegetariańska u sportowca

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Zamiast mielonego

Zamiast mielonego

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

3 razy wrap

3 razy wrap

Strąk Man – wege daje moc!

Strąk Man – wege daje moc!

Strączki – białko dla wegan

Przepisy w bogate w białko

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów