Przejdź do treści

Pizza ze szparagami i kozim serem

Pizza ze szparagami i kozim serem
Pizza ze szparagami i kozim serem - letni hit! Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta w ciąży
Czy wywoływanie porodu jest bezpieczne dla dziecka? Rozmawiamy z położną
Zamiast drinków z palemką sączysz syrop przeciwgorączkowy? Dowiedz się, dlaczego chorujesz podczas urlopu
Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej
Matka karmiąca dziecko
„To nasz społeczny obowiązek, aby wspierać kobiety, żeby miały większą odwagę”. W Polsce rośnie akceptacja wobec publicznego karmienia piersią
RTG żaby
Rentgen zwierząt. Czy umiesz rozpoznać, kto jest na zdjęciu? Na czym polega RTG?

Szparagi to smak nieporównywalny z żadnym innym. Same w sobie smakują wybornie, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pysznej wiosenno-letniej pizzy z kozim serem. Oczywiście w wersji light!

Szparagi są nieodwołalną zapowiedzią lata. Każdego roku czekam, aż w warzywniakach pojawią się cudowne pęczki tych krajowych piękności w dwóch kolorach. Mimo że z hodowli szparagów słyną głównie zachodnie landy Niemiec i kraje Beneluksu, to nasze smakują mi zdecydowanie najbardziej. Powiedzieć o nich, że są pyszne, to tak jakby nie powiedzieć nic. Ich smak jest wyrafinowany, zupełnie niezbliżony do innego warzywa, ale też nienachalny i bardzo plastyczny – i po upieczeniu, i na surowo.

Najważniejsze jednak, że szparagi to niewątpliwy super food ‒ bomba witamin i mikroelementów! Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, co powinno zainteresować szczególnie panie w ciąży albo te, które potomstwo planują. Mają w sobie mnóstwo witaminy A, C, E oraz beta-karotenu, co korzystnie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Ich kolejnym magicznym składnikiem jest asparganina, czyli substancja poprawiająca pracę nerek i dbająca o właściwy poziom nawodnienia ludzkiego organizmu. Dla porządku wypada dodać, że 100 g tych pyszności zawiera jedynie 18 kcal, co czyni z nich doskonały składnik wszystkich diet odchudzających.

Oddaję więc głos szparagom! Chcę wam zaproponować odchudzoną i „uzdrowioną” wersję dania, które wszyscy (może poza dietetykami) kochają czystą miłością ‒ pizzy. Podane ilości wystarczą na jedną pizzę na dużej blasze.

Pizza ze szparagami i kozim serem

                      Pizza ze szparagami – palce lizać! Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej typu 0
– pół łyżeczki drożdży granulowanych
– pół szklanki mleka
– szczypta soli
– szczypta cukru
– łyżka oliwy z oliwek

– 5 szparagów zielonych
– 5 szparagów białych, umytych i obranych (w razie konieczności)
– 120 gramów sera koziego
– połowa cukinii
– kawałek białej części pora
– świeżo mielony pieprz
– sól morska
– oliwa z oliwek do polania

Mąkę z drożdżami, cukrem i solą mieszamy, dodajemy mleko, oliwę i zagniatamy. Należy ciasto wyrabiać tak długo, aż jego konsystencja będzie gładka, bez grudek. Później ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. To, ile ciasto będzie leżakowało, zależy do tego, ile mamy czasu. Godzina wystarczy, ale po dwóch efekt będzie bardziej spektakularny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 mm. Cukinię kroimy na cienkie plastry i obkładamy spód pizzy. Szparagi kroimy na cząstki i układamy na cieście. Obsypujemy pokrojonym drobno porem oraz cząstkami koziego sera. Na koniec solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek.

Pizzę pieczemy około 12 minut w temperaturze 200 stopni z włączonym termoobiegiem. Podajemy gorącą, prosto z pieca.

Anna Pietras prowadzi bloga Tomyjemy. Choć studiowała prawo i nauki polityczne, jej prawdziwą pasją okazało się gotowanie. W 2002 roku założyła pierwszego fotobloga. Dziś fotografia i kuchnia to jej sposób na życie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Letnia pizza na zielonym spodzie

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Kurki lubią pizzę

Kurki lubią pizzę

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Pacjentka siedzi na fotelu ginekologicznym, lekarka coś jej tłumaczy

Implant antykoncepcyjny – działanie, skutki uboczne, cena

Dwóch lekarzy wykonuje badanie endoskopowe

Jak przeprowadzana jest endoskopia? Czy należy się przygotować do badania?

Kobieta jedzie samochodem w nocy

Kurza ślepota – niebezpieczna choroba wzroku. Jak ją leczyć? Przyczyny i objawy kurzej ślepoty

Lekarz trzyma w ręce wizualizację wątroby

Czym są próby wątrobowe? Kiedy warto wykonać badanie i jak odczytać jego wyniki?

Lekarz trzyma w ręku serce z białym krzyżem

Tetralogia Fallota – jakie są przyczyny, objawy i leczenie wrodzonej choroby serca?

Kobieta zmartwiona siedzi u lekarza i słucha, co mówi do niej lekarka

Co to jest hiperandrogenizm i jak się go leczy? Objawy choroby oraz znaczenie odpowiedniej diety

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta wystawia zza zębów jezyk

Drętwienie języka – co oznacza i z czego wynika? Czy drętwienie języka można leczyć?