Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Placuszki jaglano-bananowe

Placuszki jaglano-bananowe
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Te placuszki to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w transporcie świetnie sprawdzą się do lunchboxa w pracy czy na wyjeździe. A przy okazji - prostsze danie po prostu nie istnieje!

Banan, jajko, kasza jaglana. To wszystko! A bonusów całe mnóstwo. Zasadotwórcza kasza jaglana jest bogata w białko, witaminy z grupy B oraz żelazo i lecytynę, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje dodatek banana, placuszki na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Świetnie smakują w towarzystwie masła migdałowego i orzechów.

Placuszki jaglano-bananowe

placuszki-jaglano-bananowe-przepis

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki (na 5 placuszków):

- 50 g kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1 jajko (wielkość L)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Miksujemy blenderem, dodajemy obranego ze skórki banana, jajko i rozgniatamy całość widelcem. Nakładamy łyżką na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu, i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

 

Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Słońce coraz mocniej przygrzewa, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Na straganach pojawiły się już...
Słońce coraz mocniej przygrzewa, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Na straganach pojawiły się już polskie truskawki. Podobno w tym roku sezon na nie ma być wyjątkowo krótki, korzystajmy więc, ile się da!

Wegańskie masło jaglane

W sklepach znajdziecie mnóstwo produktów, które mają przypominać smak mięsa, sera albo właśnie masła....
W sklepach znajdziecie mnóstwo produktów, które mają przypominać smak mięsa, sera albo właśnie masła. Niestety, nie zawsze ich skład zachęca do zakupu. My znamy przepis na smarowidło, które genialnie zastąpi klasyczne masło, a jego lista składników nie sprawi, że od samego myślenia rozboli was żołądek. Bo czy jest coś zdrowszego...

Serowe placuszki z figą

Wspomnienie z dzieciństwa? Racuchy u babci. Wtedy nie liczyło się kalorii, a cukier był najlepszym kompanem....
Wspomnienie z dzieciństwa? Racuchy u babci. Wtedy nie liczyło się kalorii, a cukier był najlepszym kompanem. Ale deserowe placuszki z patelni wcale nie muszą być słodkie i niezdrowe. Krok pierwszy – ricotta, krok drugi – figi!

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny....
Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy!