Przejdź do treści

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna
Wkładka wewnątrzmaciczna
Wkładka wewnątrzmaciczna niezawierająca hormonów. Wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć okiem ginekologa
kobieta w wannie
Częste mycie skraca życie? Zdziwisz się, ile prawdy jest w tym powiedzeniu!
dziewczyna w kwiecistej bluzce
Slut-shaming w programie „Love Island”. Maja Staśko: to zawstydzanie kobiet i ograniczanie ich seksualności
pandemia koronawirusa
Ponad milion ofiar śmiertelnych koronawirusa na świecie. Zmarło co najmniej 7 tys. pracowników ochrony zdrowia

Zanim pojawią się nowalijki, kiszonki rządzą! Jakkolwiek zaskakująco to brzmi, z kiszonych ogórków można zrobić placuszki! W tej formie, z dodatkiem łososia i limonkowego serka, ogórki kiszone onieśmielają smakiem.

Kiszenie pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych pierwotnie zawartych w warzywach. Ogórki kiszone zawierają więcej witaminy C niż surowe. Jedząc ogórki kiszone, zwalczamy infekcje, poprawiamy koncentrację i pracę układu nerwowego (witaminy z grupy B), przyspieszamy przemianę materii, usuwamy nadmiar wody z organizmu. Ogórki pozytywnie wpływają również na włosy, skórę i paznokcie, zawierają sporo błonnika i potrafią uratować rano po hucznej imprezie. Nic tylko kisić!

Z kiszonych ogórków można nie tylko ugotować zupę czy ozdobić kanapkę. Możliwości jest znacznie więcej. Postanowiłam zainspirować się warzywnymi blinami i potraktować ogórki jak cukinię. Starłam je na tarce na placuszki. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą i kilka ciekawych składników podkreślających ich smak: kurkumę, chilli, czosnek i koperek. Placuszki serwowałam z limonkowym serkiem oraz plastrami wędzonego łososia. Moim zdaniem smakują jeszcze lepiej niż w klasycznej wersji z cukinią. Sprawdźcie!

Pełnoziarniste placuszki z ogórków kiszonych

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki:

– 500 g ogórków kiszonych
– jajko
– 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– ząbek czosnku
– łyżka posiekanego koperku
– łyżeczka posiekanej papryczki
– chilli ½ łyżeczki kurkumy
– sól, świeżo mielony pieprz
– kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowy)

Limonkowy serek:

– 250 g serka twarogowego
– łyżka jogurtu naturalnego
– sok z 1 limonki
– łyżeczka skórki z limonki
– łyżeczka posiekanej papryczki chilli
– ½ łyżeczki miodu
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 małe ogórki kiszone
– sól, pieprz

Dodatkowo do podania:

– plastry wędzonego łososia
– koperek
– plasterki ogórków kiszonych
– plasterki chilli

 

Napar imbirowy

Sposób przygotowania:

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy w misie z sokiem. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy koperek, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy masę do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, ale nie lejące. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub dosypujemy mąkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce masy, którą delikatnie spłaszczamy. Smażymy po ok. 2 minuty na stronę. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

W międzyczasie serek łączymy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki, chilli, koperkiem, miodem i startymi na drobnej tarce ogórkami kiszonymi. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

Placuszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem limonkowego serka, z plastrami wędzonego łososia, koperkiem, chilli i plasterkami ogórków.

Tosia Kolo – w wieku 10 lat upiekła pizzę i zakochała się w gotowaniu od pierwszego pieczenia. Razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 4 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu, a także stronę poświęconą wypiekowi domowego chleba. W gotowaniu ceni najbardziej kreatywność i wyczucie smaku.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ostre jedzenie jest zdrowe!

Ostre jedzenie jest zdrowe!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi