Przejdź do treści

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?
Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Po trądziku zostały ci blizny? Dermatolożka podpowiada, jak możesz je zniwelować
Aparat na zęby – zakładać najpierw górę czy dół? A może oba łuki na raz? Podpowiada ortodontka
Woda smakowa – zrób ją sama!
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi

Aż 80 proc. przetworzonego jedzenia składa się z czterech podstawowych składników. Dla porównania, nasi przodkowie spożywali z żywnością 150 rozmaitych składników. Ta różnica może być odpowiedzialna za plagę otyłości i nowotworów w dzisiejszym świecie.

Większość produktów spożywczych, które przynosimy ze sklepów do domu, to produkty przetworzone. Wiemy już, że zawarte w nich duże ilości soli, cukru oraz tłuszczy nasyconych przyczyniają się do otyłości i cukrzycy, a także do rozwoju nowotworów.

Jedna z teorii głosi, że jeszcze groźniejszy może być dla nas brak rozmaitości w diecie bazującej na produktach przetworzonych. Według Tima Spectora, profesora epidemiologii genetycznej w King’s College London, aż 80 proc. przetworzonego jedzenia składa się z czterech podstawowych składników: kukurydzy, pszenicy, soi i mięsa – napisał w książce The Diet Myth: The Real Science Behind What We Eat.

Bez spiny jem rośliny kampania

To sprawia, że flora bakteryjna w naszym układzie trawiennym staje się coraz uboższa. Dla porównania nasi przodkowie 15 tysięcy lat temu regularnie spożywali w ciągu tygodnia 150 (!) rozmaitych składników zawartych w żywności.

Syn Spectora, wzorując się na filmie Super Size Me (dokument o człowieku, który przez miesiąc żywił się tylko fast foodem), postanowił dla dobra nauki przejść na 10-dniową dietę bazującą wyłącznie na śmieciowym jedzeniu. Po przebadaniu okazało się, że zdziesiątkowało to populację mikrobów zamieszkujących jego jelita. Oszacowano, że badany stracił 40 proc. gatunków dobrych bakterii zaledwie po trzech dniach od rozpoczęcia eksperymentu!

Prof. Spector podkreśla również, że złe bakterie, które pozostają w jelitach, podsycają głód i chęć spożywania jeszcze większej ilości przetworzonej żywności. Każdy gatunek mikroorganizmów potrzebuje bowiem określonych związków do przetrwania i rozmnażania się. Stąd wysyłają one sygnały do mózgu o zapotrzebowaniu na te składniki. I tak koło się zamyka. Stajemy się niewolnikami mikroorganizmów koczujących w zakamarkach naszych jelit.

Chcesz mieć szybszy metabolizm?

Ciało kobiety cały czas się zmienia. Czasem chcemy mieć więcej przemiany, a mniej materii. Sprawdź jak WIMIN może Ci w tym pomóc

Sprawdź
10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Jest na to sposób. Przede wszystkim należy jeść jak najbardziej urozmaicone potrawy – radzi ekspert. Najlepiej bogate w owoce i warzywa, czyli witaminy i błonnik. Druga odpowiedź na uboższą mikroflorę to oczywiście probiotyki – dobre bakterie, które znajdziemy w kefirach, zsiadłym mleku i kiszonkach.

Na olbrzymie znaczenie składników diety dla zdrowia wskazuje mnóstwo badań. Chociażby te przeprowadzone na Uniwersytecie w Pittsburghu. Dowiodło ono, że wystarczą dwa tygodnie stosowania nowego jadłospisu (jedna grupa badanych przeszła na dietę wysoko tłuszczową i ubogą w błonnik, druga grupa – na dietę urozmaiconą, bogatą w nasiona i warzywa), by dostrzec radykalne pogorszenie jakości mikroflory u tych, którzy jedli niezdrowo, a znaczną poprawę w drugiej grupie. Wśród tych, którzy stosowali ubogą dietę, odnotowano także wzrost biomarkerów związanych z ryzykiem nowotworowym.

I tak potwierdza się, że pod względem rozmaitości jedzenia umiar jest absolutnie niewskazany.

 

Zobacz także

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chodzenie boso – naładuj się prosto z natury

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

„Widzę mankamenty mojego ciała, jestem ich świadoma, ale po prostu akceptuję je. Jeśli chodzi o poczucie kobiecości, worek mi go nie zabrał” – mówi Małgorzata Jakowiec, która żyje z wyłonioną stomią

kolendr

Przejadłaś się? Sprawdź, jakie zioła mogą przynieść ulgę

Unsplash

Gdy nie dbasz o zęby, chorują jelita

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Najlepsza pozycja do spania. Jak spać, by się wyspać?

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

odchudzanie

„Odchudzanie powinnyśmy zacząć od ustabilizowania emocji, a dopiero później od jedzenia”. Nie stresuj się! To ma wpływ na naszą wagę, przekonuje dietetyczka

„Mądre, piękne, zabawne, dobre i odważne. Takie są dziewczynki. Nie jednowymiarowe” – mówi Barbara Pietruszczak, jedna z twórczyń magazynu „Kosmos dla dziewczynek”

Po czterdziestce seks jest najlepszy! Poznaj 5 niezwykłych faktów dotyczących kobiecego ciała

probiotyki

Jeśli łykasz antybiotyk, to tylko razem z probiotykiem. Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia, dlaczego to takie ważne

https://www.istockphoto.com

Czy antybiotyk obniża odporność dziecka? Wyjaśnia lekarka Joanna Matysiak

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

10 nietypowych sygnałów problemu z jelitami

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Jak ekstrakt z zielonej herbaty wpływa na metabolizm?

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

W ciąży mózg kobiety się… kurczy. Poznaj 5 zaskakujących faktów dotyczących kobiecego ciała

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?

„Przecież wiadomo, że gruba dziewucha nie może mieć przystojnego faceta. A jak ma, to na bank jest feedersem!” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size