Przejdź do treści

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?
Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
zima
Jak nie zachorować na „świńską grypę”?
Kobieta trzyma w rękach piłkę do masażu
Bolące lub nadmiernie spięte mięśnie? Zastosuj piłkę do ich rozluźnienia. Jaką najlepiej wybrać? Wyjaśnia fizjoterapeutka
para w łóżku
5 błędów, które popełniają mężczyźni podczas seksu
dieta
Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?
avocado
6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Aż 80 proc. przetworzonego jedzenia składa się z czterech podstawowych składników. Dla porównania, nasi przodkowie spożywali z żywnością 150 rozmaitych składników. Ta różnica może być odpowiedzialna za plagę otyłości i nowotworów w dzisiejszym świecie.

Większość produktów spożywczych, które przynosimy ze sklepów do domu, to produkty przetworzone. Wiemy już, że zawarte w nich duże ilości soli, cukru oraz tłuszczy nasyconych przyczyniają się do otyłości i cukrzycy, a także do rozwoju nowotworów.

Jedna z teorii głosi, że jeszcze groźniejszy może być dla nas brak rozmaitości w diecie bazującej na produktach przetworzonych. Według Tima Spectora, profesora epidemiologii genetycznej w King’s College London, aż 80 proc. przetworzonego jedzenia składa się z czterech podstawowych składników: kukurydzy, pszenicy, soi i mięsa – napisał w książce The Diet Myth: The Real Science Behind What We Eat.

Bez spiny jem rośliny kampania

To sprawia, że flora bakteryjna w naszym układzie trawiennym staje się coraz uboższa. Dla porównania nasi przodkowie 15 tysięcy lat temu regularnie spożywali w ciągu tygodnia 150 (!) rozmaitych składników zawartych w żywności.

Syn Spectora, wzorując się na filmie Super Size Me (dokument o człowieku, który przez miesiąc żywił się tylko fast foodem), postanowił dla dobra nauki przejść na 10-dniową dietę bazującą wyłącznie na śmieciowym jedzeniu. Po przebadaniu okazało się, że zdziesiątkowało to populację mikrobów zamieszkujących jego jelita. Oszacowano, że badany stracił 40 proc. gatunków dobrych bakterii zaledwie po trzech dniach od rozpoczęcia eksperymentu!

Prof. Spector podkreśla również, że złe bakterie, które pozostają w jelitach, podsycają głód i chęć spożywania jeszcze większej ilości przetworzonej żywności. Każdy gatunek mikroorganizmów potrzebuje bowiem określonych związków do przetrwania i rozmnażania się. Stąd wysyłają one sygnały do mózgu o zapotrzebowaniu na te składniki. I tak koło się zamyka. Stajemy się niewolnikami mikroorganizmów koczujących w zakamarkach naszych jelit.

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Jest na to sposób. Przede wszystkim należy jeść jak najbardziej urozmaicone potrawy – radzi ekspert. Najlepiej bogate w owoce i warzywa, czyli witaminy i błonnik. Druga odpowiedź na uboższą mikroflorę to oczywiście probiotyki – dobre bakterie, które znajdziemy w kefirach, zsiadłym mleku i kiszonkach.

Na olbrzymie znaczenie składników diety dla zdrowia wskazuje mnóstwo badań. Chociażby te przeprowadzone na Uniwersytecie w Pittsburghu. Dowiodło ono, że wystarczą dwa tygodnie stosowania nowego jadłospisu (jedna grupa badanych przeszła na dietę wysoko tłuszczową i ubogą w błonnik, druga grupa – na dietę urozmaiconą, bogatą w nasiona i warzywa), by dostrzec radykalne pogorszenie jakości mikroflory u tych, którzy jedli niezdrowo, a znaczną poprawę w drugiej grupie. Wśród tych, którzy stosowali ubogą dietę, odnotowano także wzrost biomarkerów związanych z ryzykiem nowotworowym.

I tak potwierdza się, że pod względem rozmaitości jedzenia umiar jest absolutnie niewskazany.

 

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

zimowy spacer

Wychodź sobie zdrowie. O czym warto pamiętać w ciągu dnia?

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

mandarynki

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

świąteczne jedzenie

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

omdlenie

Czym jest utrata przytomności? Udzielanie pierwszej pomocy przy omdleniu

stół świąteczny

6 świątecznych grzechów za stołem. Który z nich popełniasz?

barszcz świąteczny

Świąteczny stół – niestrawność w imię tradycji? O czym warto pamiętać, by kolacja wigilijna nie spowodowała bólu brzucha?

kobiety w trakcie świąt

9 zasad, by spędzić święta zdrowo i bez zbędnych kilogramów

przygotowania do świąt

8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

kobieta ogląda tv

Co telewizja robi z naszym mózgiem? Od jej oglądania stajemy się głupsi?

Stosowanie probiotyków / istock

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

kobiety jedzące marchewki

10 zagrożeń drastycznych diet

ból brzucha

Czy grypa żołądkowa jest grypą? Jak ją leczyć?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

szklanki z wodą

Dlaczego zimą szybciej się odwadniamy?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.