Przejdź do treści

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
leki a alkohol
Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog
Jak można się zarazić zapaleniem wątroby typu C? Pozytywna Doktor wyjaśnia
W ciąży mózg kobiety się… kurczy. Poznaj 5 zaskakujących faktów dotyczących kobiecego ciała
szkołą
„Od tego, czy twoje dziecko zdobędzie czerwony pasek na świadectwie, nie będzie zależeć, czy będzie szczęśliwe i czy znajdzie pracę”
Przed tobą urlop? Uważaj na poparzenie słoneczne!

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest bogata w magnez i witaminy z grupy B, więc pomoże złagodzić stres. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego łatwiej z nią schudnąć. Spróbuj jej w nietypowej odsłonie: na surowo, z daktylami i miętą! Będzie idealna jako danie na wynos.

Niektórym może wydawać się, że kaszę gryczaną jada się wyłącznie w daniach wytrawnych. Otóż nic bardziej mylnego. Nie dość, że połączymy ją z owocami lata, słodkimi daktylami i miętą, to wcale tej kaszy nie planujemy gotować. Jedynie zalejemy ją wodą, a następnego dnia zmiksujemy z dodatkami. To doskonały przepis dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu rano. Kasza gryczana w tej wersji sprawdzi się na śniadanie, lunch albo kolację. Z powodzeniem możesz zapakować ją w słoik i zabrać na wycieczkę rowerową. Danie będzie wegańskie i bezglutenowe.

Kasza gryczana przede wszystkim znana jest z zawartości cennych witamin z grupy B. Poza tym jest bogata w krzem, magnez, żelazo, potas i fosfor. Warto ją jeść ze względu na właściwości wspomagające układ nerwowy. Oprócz tego ma dobry wpływ na pracę jelit i metabolizm. Dodaje energii, syci, ale nie obciąża żołądka. Jest dobra na sen i wyciszenie. Jej spożywanie poleca się osobom chorym na celiakię. Poza tym ma działanie odkwaszające organizm. Zawiera ważny błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.

Surowa gryczanka z owocami sezonowymi

przepis-na-surowa-gryczanke

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kilka truskawek
– kilka listków mięty
– 3 łyżki borówek
– łyżka nasion chia
– pół łyżeczki pyłku kwiatowego
– 50 ml mleka roślinnego
– 50 g kaszy gryczanej niepalonej
– 100 ml wody
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1-2 świeże lub suszone daktyle (ewentualnie 1-2 łyżki syropu klonowego)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej kaszę wodą. Jeśli użyjesz suszonych daktyli, to dodaj do kaszy. Odstaw na noc. Następnego dnia przecedź kaszę, opłucz na sitku. Do blendera wrzuć kaszę, mleko, daktyle i przyprawy. Zmiksuj dokładnie. Przełóż do pojemnika na wynos, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Posyp umytymi owocami, pyłkiem i miętą.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową