Przejdź do treści

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Pokochaj białe owoce i warzywa!
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?
wielkanoc rodzina
Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych
matka zmęczona dzieci
Jej deficyt może być przyczyną ciągłego zmęczenia. Poznaj 7 sygnałów niedoboru witaminy B12

Jeśli boisz się podwyższonego cholesterolu po świątecznym jajecznym obżarstwie, zjadaj co najmniej jedno jabłko dziennie. Może być też inny owoc lub warzywo, ale ważny jest jego kolor.

Po raz pierwszy naukowcy zbadali związek barwy owoców i warzyw, w które bogata jest nasza dieta, z ryzykiem udaru. Wyniki są bardzo zaskakujące, bo dotychczas wiele wskazywało, że to ciemne rośliny (dzięki dużej zawartości antocyjanów) są najzdrowsze dla serca i naczyń. Jednak holenderscy naukowcy analizowali przypadki 20 tys. osób (w wieku od 20 do 65 lat) przez dziesięć lat i doszli do odwrotnych wniosków. Im rośliny jaśniejsze, tym bardziej chronią przed jednym z najgroźniejszych skutków chorób układu krążenia.

Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen, bo o nich mowa, podzielili owoce i warzywa na 4 grupy kolorystyczne: zielone, pomarańczowe/żółte, czerwone/fioletowe oraz białe. Z tym że kierowali się kolorem miąższu, nie skórki czy innej części rośliny. Okazało się, że jadłospis bogaty w rośliny z trzech pierwszych grup nie miał związku z częstszymi czy rzadszymi przypadkami udarów. Natomiast gdy uczestnicy zjadali w ciągu swojego życia dużo roślin o jasnych barwach, mieli nawet o 52 proc. niższe ryzyko udaru niż pozostali!

W „białej” grupie badani jedli przede wszystkim jabłka. To jedne z najzdrowszych na świecie owoców. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu hamują proces starzenia i obumierania komórek. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego na Florydzie nazywali je w jednej z publikacji „cudownymi owocami”, gdyż jak dowiedli, kobiety, które zaczęły jeść codziennie przynajmniej jedno jabłko, już po pół roku miały we krwi o 23 proc. mniej złego cholesterolu, a o 4 proc. więcej dobrego cholesterolu. Przy okazji nie można pominąć białych warzyw takich jak cebula, czosnek czy kalafior. One z kolei zawierają spore ilości związków siarki, które ograniczają osadzanie się płytek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych.

Autorzy badania podkreślają, że nie powinniśmy rezygnować z różnokolorowych owoców i warzyw. Ich zdrowe właściwości ujawniają się w innym zakresie. Na przykład fioletowe rośliny pomagają zapobiegać otyłości i cukrzycy.  Zielone zawierają sporo błonnika, kwasu foliowego i karotenoidów, czyli związków, które mogą hamować rozwój nowotworów. Zaś pomarańczowe i żółte rośliny to bogactwo zeaksantyny, likopenu, potasu, beta-karotenu i witamin, szczególnie A i C. Rośliny z tej grupy wspomagają wzrok, układ krążenia, zmniejszają stany zapalne, chronią stawy i kości, a także poprawiają odporność.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta odczuwająca skutki wstrząsu kardiogennego

Wstrząs kardiogenny – objawy, postępowanie i leczenie w stanie zagrożenia życia

Emilia Clarke ma za sobą trzy operacje mózgu. Teraz pokazała zdjęcia zrobione po zabiegu

Jabłka z niespodzianką. Nasz narodowy owoc w nietypowym wydaniu

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Mężczyzna jest badany przez kardiologa za pomoca aparatury

Kardiomiopatia – co to za choroba? Charakterystyka poszczególnych rodzajów kardiomiopatii

Kobieta cierpiąca na hipercholesteronemię podczas rozmowy z lekarką.

Czym jest hipercholesterolemia? Jakie są jej rodzaje, objawy, metody leczenia i profilaktyki?

Chirurdzy podczas torakotomii.

Torakotomia – przebieg, wskazania i rekonwalescencja po zabiegu

choroba kawasaki i leki

Choroba Kawasaki u dorosłych i dzieci – objawy, przyczyny, powikłania

kobieta mająca problemy z pęcherzem

Czym jest nykturia? W jakich chorobach występuje? Czy da się ją wyleczyć?

Kobieta z migotaniem komór trzyma się za klatkę piersiową.

Migotanie komór jako sygnał alarmowy choroby niedokrwiennej. Jakie są przyczyny i objawy fibrylacji?

dwie kobiety w trakcie przeprowadzania próby wysiłkowej na bieżni

Próba wysiłkowa – na czym polega i co oznaczają wyniki?

Lekarz pokazuje pacjentowi na ekranie jego problemy z aortą

Czym jest koarktacja aorty? Jakie są przyczyny i objawy schorzenia oraz jak wygląda leczenie?

„Złamane serce” to nie tylko przenośnia! O schorzeniu, które przez lata nie było rozpoznawane, mówi kardiolog Robert Gil

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

test na cholesterol

Lipidogram – jak interpretować wynik profilu lipidowego?

cholesterol w 3D

Jak obniżyć poziom cholesterolu całkowitego? Dieta, aktywność fizyczna, lekarstwa

cholesterol blokujący tętnicę w 3D

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

Kobieta cierpiąca na częstoskurcz nadkomorowy trzyma się za klatkę piersiową.

Częstoskurcz nadkomorowy – czy badanie EKG wystarczy, by postawić diagnozę?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Lekarka ze stetoskopem trzyma w ręce maleńkie serduszko

Kardiomiopatia rozstrzeniowa – jakie są przyczyny i objawy choroby? Na czym polega postępująca niewydolność serca?

Bardzo gruba kobieta siedzi w gabinecie u lekarki. Lekarka coś jej tłumaczy

Hiperlipidemia – przyczyny, objawy i leczenie. Jaką dietę powinny mieć osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej?

anatomia serca ludzkiego

Skąd się bierze niedomykalność zastawki mitralnej? Objawy i leczenie