Przejdź do treści

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Pokochaj białe owoce i warzywa!
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka
Wiesz, jakiej ochrony słonecznej używać na promieniowanie UVA, a jakiej na UVB? I co to jest to PPD? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny
Instagram: https://www.instagram.com/pani_fizjotrener/
Kolor krwi menstruacyjnej może dużo powiedzieć o stanie twojego zdrowia. Wyjaśnia fizjoterapeutka
Liść Damiana - idealne zioło dla małżeństw, par z dłuższym stażem jak i bardzo zapracowanych osób
„Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo, a to się przekłada również na wzmocnienie popędu seksualnego”
kobieta przemawia do publiczności
Stres popijasz kawą? Uważaj na serce. O tym, czy przyspieszone bicie serca jest dla nas groźne, mówi kardiolog

Jeśli boisz się podwyższonego cholesterolu po świątecznym jajecznym obżarstwie, zjadaj co najmniej jedno jabłko dziennie. Może być też inny owoc lub warzywo, ale ważny jest jego kolor.

Po raz pierwszy naukowcy zbadali związek barwy owoców i warzyw, w które bogata jest nasza dieta, z ryzykiem udaru. Wyniki są bardzo zaskakujące, bo dotychczas wiele wskazywało, że to ciemne rośliny (dzięki dużej zawartości antocyjanów) są najzdrowsze dla serca i naczyń. Jednak holenderscy naukowcy analizowali przypadki 20 tys. osób (w wieku od 20 do 65 lat) przez dziesięć lat i doszli do odwrotnych wniosków. Im rośliny jaśniejsze, tym bardziej chronią przed jednym z najgroźniejszych skutków chorób układu krążenia.

Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen, bo o nich mowa, podzielili owoce i warzywa na 4 grupy kolorystyczne: zielone, pomarańczowe/żółte, czerwone/fioletowe oraz białe. Z tym że kierowali się kolorem miąższu, nie skórki czy innej części rośliny. Okazało się, że jadłospis bogaty w rośliny z trzech pierwszych grup nie miał związku z częstszymi czy rzadszymi przypadkami udarów. Natomiast gdy uczestnicy zjadali w ciągu swojego życia dużo roślin o jasnych barwach, mieli nawet o 52 proc. niższe ryzyko udaru niż pozostali!

W „białej” grupie badani jedli przede wszystkim jabłka. To jedne z najzdrowszych na świecie owoców. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu hamują proces starzenia i obumierania komórek. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego na Florydzie nazywali je w jednej z publikacji „cudownymi owocami”, gdyż jak dowiedli, kobiety, które zaczęły jeść codziennie przynajmniej jedno jabłko, już po pół roku miały we krwi o 23 proc. mniej złego cholesterolu, a o 4 proc. więcej dobrego cholesterolu. Przy okazji nie można pominąć białych warzyw takich jak cebula, czosnek czy kalafior. One z kolei zawierają spore ilości związków siarki, które ograniczają osadzanie się płytek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych.

Autorzy badania podkreślają, że nie powinniśmy rezygnować z różnokolorowych owoców i warzyw. Ich zdrowe właściwości ujawniają się w innym zakresie. Na przykład fioletowe rośliny pomagają zapobiegać otyłości i cukrzycy.  Zielone zawierają sporo błonnika, kwasu foliowego i karotenoidów, czyli związków, które mogą hamować rozwój nowotworów. Zaś pomarańczowe i żółte rośliny to bogactwo zeaksantyny, likopenu, potasu, beta-karotenu i witamin, szczególnie A i C. Rośliny z tej grupy wspomagają wzrok, układ krążenia, zmniejszają stany zapalne, chronią stawy i kości, a także poprawiają odporność.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Twój chłopak chrapie? To mogą być objawy problemów z sercem

Twój chłopak chrapie? To może być zwiastun problemów z sercem

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młody

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Młoda dziewczyna siedzi za biurkiem. Ma okulary, trzyma się za klatkę piersiową. Prawdopodobnie boli ją serce

Odczuwasz lęk, niepokój i nierówne bicie serca? Sprawdź, jakie są tego przyczyny

5-10-8 – prosta zasada zdrowego serca

Wykonywane procesu defibrylacji

Defibrylacja – czym jest ten zabieg i w jakim celu się go wykonuje?

Kobieta cierpiąca na zapaść sięgająca po wodę

Zapaść – przyczyny, objawy i leczenie stanu niedotlenienia mózgu wskutek ostrej niewydolności krążenia

Siedzisz w bezruchu? Zacznij się wiercić!

Siedzisz w bezruchu? Zacznij się wiercić! Wyjdzie ci to na zdrowie

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Nie przesadź z małą czarną! Sprawdź, jakie są objawy przedawkowania kawy

Zadbaj o swoje serce. Sprawdź, jakie badania należy zrobić i czy twoje wyniki są w normie

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Lekarze chirurdzy podczas wykonywania przeszczepu serca

Czym jest przeszczep serca? Jakie są wskazania i przeciwwskazania do operacji? Jak wygląda życie po transplantacji?

Lekarz wykonujący echo serca

Jak wygląda badanie echo serca i co wykrywa? Przygotowanie do badania

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Lekarz kardiolog piszący na klawiaturze

Kardiolog – jakie choroby leczy i kiedy należy się do niego zgłosić?

Kobieta odczuwająca skutki wstrząsu kardiogennego

Wstrząs kardiogenny – objawy, postępowanie i leczenie w stanie zagrożenia życia

Emilia Clarke ma za sobą trzy operacje mózgu. Teraz pokazała zdjęcia zrobione po zabiegu

Jabłka z niespodzianką. Nasz narodowy owoc w nietypowym wydaniu

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Mężczyzna jest badany przez kardiologa za pomoca aparatury

Kardiomiopatia – co to za choroba? Charakterystyka poszczególnych rodzajów kardiomiopatii