Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Potas chroni przed udarem

Potas chroni przed udarem
Badania pokazują, że potas w diecie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet w wieku postmenopauzalnym nawet o 1/3. Zdjęcie: shutterstock

Wprawdzie menopauza jeszcze sporo przede mną, jednak aby przejść przez nią zdrowo, powinnam działać jak najwcześniej. Na przykład jedząc bogate w potas banany. Ten pierwiastek, drogie panie, chroni naszą głowę w późniejszym wieku. 

Zalecana dzienna ilość potasu, którą powinien spożywać dorosły człowiek to ok. 4,7 g. Po zjedzeniu dwóch bananów osiągnęłam wynik zaledwie 800 mg, jeśli dorzucę do tego jeszcze kawałek gorzkiej czekolady i – najlepiej - fasoli, jestem coraz bliżej celu.  Prawda jest taka, że większość z nas nie przyjmuje zalecanej dawki tego pierwiastka. A szkoda, bo jak pokazują badania, potas w diecie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet w wieku postmenopauzalnym nawet o 1/3.

Praca, o której mowa została opublikowana w piśmie „Stroke” i objęła ponad 90 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Naukowcy dowiedli w niej, że kobiety, który spożywały zalecaną ilość potasu miały o 27 proc. mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego oraz o 21 proc. mniejsze ryzyko wszystkich rodzajów udaru mózgu, jeśli nie chorowały na nadciśnienie, niż uczestniczki spożywające najmniej tego pierwiastka. Co ważne, w badaniu wzięto pod uwagę codzienny jadłospis, a nie suplementy diety. „WHO zaleca, aby dzienna dawka potasu wynosiła przynajmniej 3510 mg. Zaledwie 16 proc. naszych badanych zaspakajało to zapotrzebowanie” – komentuje kierująca pracą prof. S. Wasserheil-Smoller z Albert Einstein College of Medicine (USA).

Na koniec mała ściąga - zawartość potasu w przykładowych produktach spożywczych (mg/100g)*

- kakao 16% -1927
- morele suszone - 1666
- fasola biała, nasiona suche - 1188
- dynia, pestki - 810
- orzechy arachidowe - 720
- czekolada gorzka - 581
- orzechy włoskie - 474
- kasza gryczana - 443
- ziemniaki - 443
- brokuły - 385
- mięso z piersi kurczaka - 385
- dorsz świeży - 356
- burak - 348
- banan - 395
- pomidor - 282

*źródło:Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Jeszcze parę lat temu mogłaś zarywać noce, a rano wyglądałaś szałowo. Po...
Jeszcze parę lat temu mogłaś zarywać noce, a rano wyglądałaś szałowo. Po przekroczeniu trzydziestki może być z tym gorzej.

Seks – 5 błędów, które popełniają kobiety

Błędy popełnia każdy. Chodzi o to, by je w porę dostrzec i umieć wyciągać...
Błędy popełnia każdy. Chodzi o to, by je w porę dostrzec i umieć wyciągać wnioski. O pięciu błędach popełnianych w łóżku przez kobiety pisze dla nas Alicja Długołęcka. Przeczytajcie – naprawdę nie chodzi tu o złą technikę…

Ser i bajki o cholesterolu

Ograniczamy jedzenie serów, bo boimy się o zbyt wysoki cholesterol. Czy słusznie, skoro wielbiciele sera...
Ograniczamy jedzenie serów, bo boimy się o zbyt wysoki cholesterol. Czy słusznie, skoro wielbiciele sera – Francuzi – mają najzdrowsze serca w Europie?!

Fakt na dziś: czytanie odstresowuje

Już sześć minut czytania może wystarczyć, aby obniżyć poziom stresu o dwie trzecie! – dowodzą badania...
Już sześć minut czytania może wystarczyć, aby obniżyć poziom stresu o dwie trzecie! – dowodzą badania neuropsychologa doktora Davida Lewisa.