Przejdź do treści

Potas chroni przed udarem

Potas chroni przed udarem
Badania pokazują, że potas w diecie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet w wieku postmenopauzalnym nawet o 1/3. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Wprawdzie menopauza jeszcze sporo przede mną, jednak aby przejść przez nią zdrowo, powinnam działać jak najwcześniej. Na przykład jedząc bogate w potas banany. Ten pierwiastek, drogie panie, chroni naszą głowę w późniejszym wieku. 

Zalecana dzienna ilość potasu, którą powinien spożywać dorosły człowiek to ok. 4,7 g. Po zjedzeniu dwóch bananów osiągnęłam wynik zaledwie 800 mg, jeśli dorzucę do tego jeszcze kawałek gorzkiej czekolady i – najlepiej – fasoli, jestem coraz bliżej celu.  Prawda jest taka, że większość z nas nie przyjmuje zalecanej dawki tego pierwiastka. A szkoda, bo jak pokazują badania, potas w diecie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet w wieku postmenopauzalnym nawet o 1/3.

Praca, o której mowa została opublikowana w piśmie „Stroke” i objęła ponad 90 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Naukowcy dowiedli w niej, że kobiety, który spożywały zalecaną ilość potasu miały o 27 proc. mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego oraz o 21 proc. mniejsze ryzyko wszystkich rodzajów udaru mózgu, jeśli nie chorowały na nadciśnienie, niż uczestniczki spożywające najmniej tego pierwiastka. Co ważne, w badaniu wzięto pod uwagę codzienny jadłospis, a nie suplementy diety. „WHO zaleca, aby dzienna dawka potasu wynosiła przynajmniej 3510 mg. Zaledwie 16 proc. naszych badanych zaspakajało to zapotrzebowanie” – komentuje kierująca pracą prof. S. Wasserheil-Smoller z Albert Einstein College of Medicine (USA).

Na koniec mała ściąga – zawartość potasu w przykładowych produktach spożywczych (mg/100g)*

– kakao 16% -1927
– morele suszone – 1666
– fasola biała, nasiona suche – 1188
– dynia, pestki – 810
– orzechy arachidowe – 720
– czekolada gorzka – 581
– orzechy włoskie – 474
– kasza gryczana – 443
– ziemniaki – 443
– brokuły – 385
– mięso z piersi kurczaka – 385
– dorsz świeży – 356
– burak – 348
– banan – 395
– pomidor – 282

*źródło:Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Dieta dr Dąbrowskiej – wady i zalety

Dziewczyna tańczu podczas zajęć fitness

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

kobieta, mająca ból brzucha

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Dziecko jedzące czekoladę

Jak świadomie zmienić nawyki żywieniowe dziecka? Psycholog wyjaśnia

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

zdrowa dieta

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

Kobieta trzyma się za brzuch z powodu bólu brzucha

Skąd się bierze ból żołądka po jedzeniu i jak mu zapobiegać?

Co jeść, gdy masz łuszczycę

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy chorujesz

Na stole kromki chleba, bochenek chleba

Dieta wysokowęglowodanowa wydłuża życie? Najnowsze badania a opinia dietetyka