Przejdź do treści

Potas chroni przed udarem

Potas chroni przed udarem
Badania pokazują, że potas w diecie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet w wieku postmenopauzalnym nawet o 1/3. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Wprawdzie menopauza jeszcze sporo przede mną, jednak aby przejść przez nią zdrowo, powinnam działać jak najwcześniej. Na przykład jedząc bogate w potas banany. Ten pierwiastek, drogie panie, chroni naszą głowę w późniejszym wieku. 

Zalecana dzienna ilość potasu, którą powinien spożywać dorosły człowiek to ok. 4,7 g. Po zjedzeniu dwóch bananów osiągnęłam wynik zaledwie 800 mg, jeśli dorzucę do tego jeszcze kawałek gorzkiej czekolady i – najlepiej – fasoli, jestem coraz bliżej celu.  Prawda jest taka, że większość z nas nie przyjmuje zalecanej dawki tego pierwiastka. A szkoda, bo jak pokazują badania, potas w diecie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet w wieku postmenopauzalnym nawet o 1/3.

Praca, o której mowa została opublikowana w piśmie „Stroke” i objęła ponad 90 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Naukowcy dowiedli w niej, że kobiety, który spożywały zalecaną ilość potasu miały o 27 proc. mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego oraz o 21 proc. mniejsze ryzyko wszystkich rodzajów udaru mózgu, jeśli nie chorowały na nadciśnienie, niż uczestniczki spożywające najmniej tego pierwiastka. Co ważne, w badaniu wzięto pod uwagę codzienny jadłospis, a nie suplementy diety. „WHO zaleca, aby dzienna dawka potasu wynosiła przynajmniej 3510 mg. Zaledwie 16 proc. naszych badanych zaspakajało to zapotrzebowanie” – komentuje kierująca pracą prof. S. Wasserheil-Smoller z Albert Einstein College of Medicine (USA).

Na koniec mała ściąga – zawartość potasu w przykładowych produktach spożywczych (mg/100g)*

– kakao 16% -1927
– morele suszone – 1666
– fasola biała, nasiona suche – 1188
– dynia, pestki – 810
– orzechy arachidowe – 720
– czekolada gorzka – 581
– orzechy włoskie – 474
– kasza gryczana – 443
– ziemniaki – 443
– brokuły – 385
– mięso z piersi kurczaka – 385
– dorsz świeży – 356
– burak – 348
– banan – 395
– pomidor – 282

*źródło:Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom