Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Przechowywanie = konserwowanie

Przechowywanie = konserwowanie
Pojemnik do przechowywania jabłek i ziemniaków, Zdjęcie: SaveFoodFromTheFridge.com
Zakładam, że nie wiecie tego, tak jak nie wiedziałam i ja: jedzeniu wcale niekoniecznie najlepiej jest w lodówce.

Przynajmniej nie każdemu jedzeniu – szczególnie warzywa i owoce nie zawsze kochają mieszkać w zimnym pudle, gdzie zapachy ze wszystkich produktów mieszają się niekontrolowanie, umniejszając walory niektórych z nich. Okazuje się, że w innych warunkach niektórzy mieszkańcy naszych lodówek dobroczynnie wpływają na innych. Warto wykorzystać tę wiedzę – tak jak zrobiła to projektantka systemu przechowywania produktów spożywczych, Jihyun Ryou.

Koreańska artystka zbadała wiele tradycyjnych przekonań na temat przechowywania jedzenia – np. takiego, że jabłka i ziemniaki dobrze wpływają na siebie nawzajem – i posiłkując się tą wiedzą, zebraną od farmerów i starszych członków społeczeństwa, przekazujących ją sobie z ust do ust, stworzyła własny, estetyczny i funkcjonalny system przechowywania warzyw i owoców. Dzięki niemu rośliny i przyprawy nie tylko dłużej i lepiej zachowują świeżość, ale też pozostają cały czas na widoku, pozwalając planującemu posiłki i gotującemu na proste skontrolowanie zasobów.

Na jej konstrukcję składa się pięć elementów wykorzystujących procesy zachodzące między produktami. Pojemnik do przechowywania jabłek i ziemniaków (zdjęcie powyżej) – jedne na górze, drugie na dole  – wykorzystuje etylen, który produkują te pierwsze do konserwowania tych drugich. W warunkach lodówkowych warzywa i owoce pozostawione wraz z jabłkami dojrzewają szybciej. Uwolnione od jabłek, starzeją się w swoim własnym tempie. Ziemniaki natomiast, dzięki pojemnikowi osłoniętemu od światła, mieszkają w ciemności i suchym miejscu – tak, jak lubią (sprawdź http://shareyourfoodknowledge.tumblr.com, post pt. Potatoes in a Brick House) i nie wypuszczają pędów jak szalone.

Inne właściwości pozalodówkowego przechowywania eksponuje tacka na warzywa, która z kolei korzysta z odświeżających możliwości parującej wody.

Źródło: SaveFoodFromTheFridge.com

„Podlewając” swoje warzywa tak, jak podlewacie kwiaty, a właściwie szklaną tackę pod nimi, spowolnicie proces więdnięcia i psucia się kabaczków czy papryk. Parująca woda nawilża to, co znajduje się ponad nią. W dodatku nie trzeba zastanawiać się, ile wlać płynu, bo dawkę skrupulatnie odmierzy załączona miarka.

Prawdziwą ulgą dla warzyw musi być ten pojemnik:

Źródło: SaveFoodFromTheFridge.com

Podobno rośliny, które rosną pionowo, po wyjęciu z ziemi i ułożeniu horyzontalnie w lodówce tracą dużo energii na próby „powrotu” do dawnego kształtu. Wydaje mi się to bardzo humanoidalne, ale cóż – jeśli można oszczędzić warzywom trudów, czemu tego nie zrobić? Tym bardziej, że w tym pojemniku zachowają też dłużej świeżość, bo piasek, którym są otoczone, lepiej niż lodówka zachowuje właściwą wilgotność. Taką „doniczkę” można też delikatnie podlewać!

 Przyprawy – wprawdzie trzymane poza lodówką – też rządzą się swoimi prawami. Najbardziej lubią, gdy jest sucho – wtedy nie zbijają się w bryły i nie tracą swoich właściwości. W takich pojemniczkach, jak te:

Źródło: SaveFoodFromTheFridge.com

cała wilgoć, która mogłaby dostać się do szklanych fiolek i zbrylić zawartość, absorbowana jest przez higroskopijny ryż pod korkiem. Sprytne, prawda?

Bodaj najbardziej praktyczny wydaje mi się patent na zachowanie świeżości jajek. Skorupka jajka składa się z setek mikrootworków, przez które do wnętrza dostają się wszystkie otaczające zapachy. Dlatego jajko trzymane w lodówce może lekko wonieć. Nic to jednak w porównaniu z jajkiem zepsutym – żeby zminimalizować ryzyko spotkania ze zbukiem, półka na jajka zawiera też zbiornik z wodą. Świeże jajko po zanurzeniu w wodzie idzie na dno. Z dala od lodówki zachowuje swój autentyczny, niezmącony smak i zapach. A zepsute – pływa na powierzchni.

Źródło: SaveFoodFromTheFridge.com

Nic prostszego niż zamontować ten system w spiżarce! Problem w tym, że Jihyun Ryou jest projektantką o artystycznych skłonnościach, a jej pomysły prędzej niż w sklepie zobaczymy w galerii. Może jednak komuś uda się namówić ją na wdrożenie „Save Food from the Fridge” do produkcji?

Kontakt do Jihyun znajdziecie tu: http://www.savefoodfromthefridge.com.

Tagi: ekologia, design

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Drugie śniadanie

Agata Michalak

Powiązane artykuły

Zamiennik dla PET-a

Ekologicznie wcale nie oznacza brzydko i bez stylu - wręcz przeciwnie! Zastąp więc nieestetyczną, plastikową...
Ekologicznie wcale nie oznacza brzydko i bez stylu - wręcz przeciwnie! Zastąp więc nieestetyczną, plastikową butelkę czymś pięknym i wyjątkowym!

Deli Garage, czyli warsztat jadalnych narzędzi

Makaron w kształcie śrubek, miód w opakowaniu podobnym do kleju, parmezan...
Makaron w kształcie śrubek, miód w opakowaniu podobnym do kleju, parmezan do zatemperowania. Teraz gotowanie na pewno Wam się nie znudzi.

5 dobrych konserwantów

Wiśnia, seler, curry – co je łączy? Świetnie konserwują! Chronią przed bakteriami i grzybami. Konserwanty...
Wiśnia, seler, curry – co je łączy? Świetnie konserwują! Chronią przed bakteriami i grzybami. Konserwanty naprawdę nie muszą kojarzyć się źle...

Zrób to sam ze skateboardu

Kto miałby serce tak po prostu wyrzucić do kosza swoją ukochaną deskę do skateboardingu? Chyba nikt....
Kto miałby serce tak po prostu wyrzucić do kosza swoją ukochaną deskę do skateboardingu? Chyba nikt. Okazuje się jednak, że nie musisz organizować specjalnej gablotki, żeby uczcić jej cześć. Wystarczy tylko trochę wyobraźni, żeby stała się pięknym elementem Twojego domu.