Przejdź do treści

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy
selma blair
Selma Blair o stwardnieniu rozsianym: miałam symptomy od lat, ale nie były traktowane poważnie

Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy!

Przed nami jeszcze dobre dwa miesiące śniegów i mrozów przeplatanych pluchą, deszczem i temperaturami blisko + 10 stopni. Nasze organizmy szaleją, a my razem z nimi. No bo jak tu sobie poradzić z taką dziwną zimą? Najlepiej sposobem! Nie od dziś wiadomo, że naturalnymi wspomagaczami naszej odporności są przyprawy korzenne. Weźmy np. anyż, który w Polsce znany jest już od średniowiecza. Jego surowcem lekarskim są owoce mające działanie antybakteryjne i wykrztuśne. Cynamon to bakerio- i grzybobójczy przyjaciel anyżu, który korzystnie wpływa na nasze trawienie i oddychanie. Goździki, czyli wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, kryją w sobie olejek, który działa jak środek przeciwbólowy. Oprócz tego są również zbawieniem dla naszego układu pokarmowego – pobudzają jego działanie. Anyżowo-cynamonowo-goździkowe trio doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do bożonarodzeniowego piernika. W sycącym puddingu na bazie kaszy jaglanej, mleka roślinnego, banana i kakao również smakuje wyśmienicie. O zaletach kaszy jaglanej napisaliśmy już wiele, więc reklamować jej nie trzeba. Takim puddingiem zapewniamy sobie przyzwoitą dawkę witamin i dobroczynnych substancji, które pomogą nam przetrwać pogodowe zawirowania.

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki

– 100 g kaszy jaglanej
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki syropu z agawy
– odrobina soli
– 2 ziarenka anyżu
– 1 laska cynamonu
– 2 goździki

W moździerzu ucieramy goździki oraz ziarenka anyżu. Na tarce ścieramy odrobinę cynamonu. Przyprawy przekładamy do małej miseczki (będą potrzebne pod koniec).

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku o małych oczkach. Do garnka wlewamy 200 ml wody i dodajemy odrobinę soli, wrzucamy na wrzątek kaszę.

Po 15 minutach, gdy woda wsiąknie w ziarenka, zdejmujemy kaszę z ognia i przykrywamy na kilka minut. Następnie przekładamy do dużej miski. Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy blenderem na gładką papkę.

W miseczce rozdrabniamy widelcem banana i dodajemy do wcześniej zblendowanej masy, wrzucamy również łyżkę kakao oraz dodajemy 1/2 szklanki mleka roślinnego. Tak przygotowany pudding przekładamy do miseczek, dekorujemy syropem z agawy i przyprawami korzennymi.

Smacznego!

Olga Kruszewska – z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato