Przejdź do treści

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami
Zdjęcie: Magdalena Gembacka | Am mniam
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Odchudzone wersje świątecznych dań
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D

Delikatny pudding na bazie mleka kokosowego to wyśmienita okazja, by brzoskwinie pokazały się w pełnej krasie! 

Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie znane i cenione są już od 4000 lat. Obecnie uprawia się je w różnych częściach świata: w USA, Ameryce Południowej, Australii i Europie – m. in. w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, a także w Polsce.

Są bogate w błonnik, beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich potas, bor, magnez, miedź, żelazo i wapń. Przyznacie, że sporo tego dobra!

Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, korzystnie wpływają na układ moczowy, regulują pracę układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, mają działanie przeciwnowotworowe, świetnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, kojąco działają na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie.

Są pyszne pod każdą postacią – na surowo, pieczone, grillowane, czy duszone. Świetnie komponują się z kokosowym puddingiem z brązowego ryżu. Taki zestaw może stanowić smakowite letnie śniadanie albo deser. Spróbujcie koniecznie!

 

jakie są przyczyny zbyt wysokiego cholesterolu

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Zdjęcie: Magdalena Gembacka | Am mniam

Składniki na pudding:

– 1/2 szklanki brązowego okrągłego (krótko ziarnistego) ryżu,
– 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
– 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
– 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego czy cukru trzcinowego (do wyboru)

Składniki na duszone brzoskwinie:

– 6-8 niedużych brzoskwiń,
– 1/3 łyżeczki cynamonu,
– 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego (do wyboru)

Sposób przygotowania:

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Następnie do ugotowanego ryżu wlać mleko kokosowe, dodać wanilię i gotować, aż ryż będzie miał odpowiednią gęstą konsystencję. W tym czasie przygotować brzoskwinie. Najpierw należy je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Potem trzeba je pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać ksylitol/syrop klonowy/cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić do momentu, aż brzoskwinie zmienią swoją strukturę, a powstały sok zredukuje się nieco. Gotowy pudding przełożyć do szklanek/miseczek, a na jego wierzchu położyć uduszone brzoskwinie. Całość schłodzić, a następie podawać. Smacznego!


Magdalena Gembacka
propagatorka zdrowego stylu życia, autorka bloga www.ammniam.pl. Uwielbia gotować i pstrykać zdjęcia, jest zafascynowana medycyną żywienia. Współpracuje z Fundacją Wiemy co jemy.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska