Przejdź do treści

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Quinoa z kremem orzechowym
Zdjęcie: Paulina Kolondra | Time for Dessert
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5-10-8 – prosta zasada zdrowego serca
Lacoste wypuściło wzruszającą reklamę o destrukcyjnej kłótni dwojga zakochanych
Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Kiedy dziecięcą gondolę zamienić na spacerówkę i czym się kierować? Podpowiada na Instagramie Mama Fizjoterapeutka

Komosa ryżowa z kremem orzechowym i korzenną nutą to idealny początek dnia. Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie tę absolutnie wyjątkową rzecz.

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to prawdziwy cudotwórca. Oprócz pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych zawiera tzw. saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i stymuluje odporność. Do tego mamy orzechy włoskie, które mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe i grzybobójcze. Dodatkowo jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

miska z guacamole stoi na czarnym stole, wokół leżą krakersy z sezamem

Czy wasze babcie też robiły nalewkę orzechową? Bynajmniej nie chodziło tu o walory smakowe, ale o fakt, że nalewka z orzechów włoskich ma zbawienne działanie przy nieżytach pokarmowych. Przygotowanie takiego śniadania wcale nie wymaga dużo czasu, a uczucie sytości pozostaje na długo. No i jak smakuje…

Krem orzechowy – składniki:

Przepis na komosę ryżową z kremem orzechowym . Zdjęcie: Paulian Kolondra

Składniki:

– filiżanka orzechów włoskich
– filiżanka wody
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
– pół łyżeczki soli

Quinoa:

– filiżanka komosy ryżowej
– 2 filiżanki wody
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
– 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczka imbiru
– 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1,5-2 filiżanki borówek lub malin
– 3/4 filiżanki orzechów włoskich

Krem orzechowy – przygotowanie:

Przygotowanie kremu z orzechów wymaga wcześniejszego zalania ich wodą i odstawienia na noc do lodówki i jest to najlepsza opcja. Jeśli jednak o tym zapomnieliście i chcecie i tak przyrządzić krem, po prostu zmiksujcie orzechy z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej masy. Dla wzmocnienia smaku można też orzechy wcześniej podprażyć. Do masy dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy (albo syrop z agawy) i sól i dokładnie łączymy. Komosę ryżową dokładnie płuczemy na sitku, zalewamy wodą i wsypujemy sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 15-20 minut.  Dodajemy połowę przygotowanego kremu z orzechów, sok pomarańczowy, syrop z agawy (lub syrop klonowy) i przyprawy. Podajemy, dekorując pozostała ilością kremu i owocami.

Paulina Kolondra – prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka