Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Rabarbar: patent na wiosenny deser
Rabarbar świetnie nada się do przygotowania orzeźwiającego sorbetu. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie z kompotami i babcinymi wypiekami, od których krzywiły się nieprzyzwyczajone do kwaskowatości dziecięce buzie. A gdyby zrobić z niego sorbet? 

Co rabarbar ma do zaoferowania prócz charakterystycznego smaku? Całe szczęście na pewno nie zbędne kalorie. W 100 g zawiera ich zaledwie 16. Korzystny dla nas niedostatek rekompensuje bogactwem minerałów – znajdziemy w nim magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Rabarbar zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, działa odkażająco na układ pokarmowy, a oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych ma zdolność spowalniania tempa podziału komórek nowotworowych.

Rabarbar świetnie nada się do przygotowania lekkiego, orzeźwiającego sorbetu. Idealnie komponuje się ze słodkimi truskawkami, z pomocą których wyczarujecie z niego smaczny deser. Dzięki kilku sztuczkom w postaci użycia jako bazy soku pomarańczowego zamiast cukrowego syropu i osłodzenia smaku dojrzałym bananem i wanilią, zachowacie zdrowy charakter sorbetu i będziecie mogli bez wyrzutów sumienia sięgać po niego w każde cieplejsze popołudnie. A jest pyszny!

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy

rabarbar

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki:
- 250 g pokrojonego rabarbaru
- sok z 1 pomarańczy (około 110 ml)
- laska wanilii
- 250 g truskawek
- 1 dojrzały banan, zamrożony bez skóry 

Rabarbar zalewamy sokiem z pomarańczy, gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż - przesuwając krawędzią noża wzdłuż skórki, wyciągamy ziarenka (oczyszczonych skórek nie wyrzucamy – mogą się przydać np. do przygotowania domowego ekstraktu z wanilii) i wraz z truskawkami i pokrojonym bananem wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy rabarbar z sokiem.

Dokładnie zmiksowany koktajl przelewamy do uruchomionej maszynki do lodów, chłodzimy przez około 20 minut lub zgodnie z zaleceniami producenta. Sorbet można też przygotować bez pomocy maszynki – wystarczy przelać mieszankę do plastikowego pojemnika lub keksówki, zakryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Co pół godziny foremkę wyjmujemy, by przemieszać miksturę.
 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Deser bez cukru? Rewelacja!

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru,...
Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne

Słodka alternatywa

Czy deser w ogóle może być zdrowy? I jednocześnie smaczny? Dorota Kamińska, autorka bloga Pozytywna Kuchnia,...
Czy deser w ogóle może być zdrowy? I jednocześnie smaczny? Dorota Kamińska, autorka bloga Pozytywna Kuchnia, w trzech prostych przepisach udowadnia, że tak.

Jaglany koktajl z malinami

Jedne z najbardziej wyczekiwanych i najpyszniejszych owoców są już w zasięgu ręki! Soczyste maliny kuszą...
Jedne z najbardziej wyczekiwanych i najpyszniejszych owoców są już w zasięgu ręki! Soczyste maliny kuszą nie tylko wyglądem i aromatem, ale i coraz bardziej przystępną ceną. Same w sobie maliny są bardzo zdrowe, a w połączeniu koktajlowym z kaszą jaglaną to po prostu mistrzostwo!

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.