Przejdź do treści

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Rabarbar: patent na wiosenny deser
Rabarbar świetnie nada się do przygotowania orzeźwiającego sorbetu. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie
Nike
Kończy się świat, w którym nie podejmujemy trudnych tematów. Nowa kampania Nike walczy z depresją i próbami samobójczymi

Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie z kompotami i babcinymi wypiekami, od których krzywiły się nieprzyzwyczajone do kwaskowatości dziecięce buzie. A gdyby zrobić z niego sorbet? 

Co rabarbar ma do zaoferowania prócz charakterystycznego smaku? Całe szczęście na pewno nie zbędne kalorie. W 100 g zawiera ich zaledwie 16. Korzystny dla nas niedostatek rekompensuje bogactwem minerałów – znajdziemy w nim magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Rabarbar zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, działa odkażająco na układ pokarmowy, a oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych ma zdolność spowalniania tempa podziału komórek nowotworowych.

Rabarbar świetnie nada się do przygotowania lekkiego, orzeźwiającego sorbetu. Idealnie komponuje się ze słodkimi truskawkami, z pomocą których wyczarujecie z niego smaczny deser. Dzięki kilku sztuczkom w postaci użycia jako bazy soku pomarańczowego zamiast cukrowego syropu i osłodzenia smaku dojrzałym bananem i wanilią, zachowacie zdrowy charakter sorbetu i będziecie mogli bez wyrzutów sumienia sięgać po niego w każde cieplejsze popołudnie. A jest pyszny!

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy

rabarbar

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki:
– 250 g pokrojonego rabarbaru
– sok z 1 pomarańczy (około 110 ml)
– laska wanilii
– 250 g truskawek
– 1 dojrzały banan, zamrożony bez skóry 

Rabarbar zalewamy sokiem z pomarańczy, gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż – przesuwając krawędzią noża wzdłuż skórki, wyciągamy ziarenka (oczyszczonych skórek nie wyrzucamy – mogą się przydać np. do przygotowania domowego ekstraktu z wanilii) i wraz z truskawkami i pokrojonym bananem wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy rabarbar z sokiem.

Dokładnie zmiksowany koktajl przelewamy do uruchomionej maszynki do lodów, chłodzimy przez około 20 minut lub zgodnie z zaleceniami producenta. Sorbet można też przygotować bez pomocy maszynki – wystarczy przelać mieszankę do plastikowego pojemnika lub keksówki, zakryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Co pół godziny foremkę wyjmujemy, by przemieszać miksturę.
 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe