Przejdź do treści

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Rabarbar: patent na wiosenny deser
Rabarbar świetnie nada się do przygotowania orzeźwiającego sorbetu. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem
Marihuana
Medyczna marihuana zalegalizowana w Wielkiej Brytanii

Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie z kompotami i babcinymi wypiekami, od których krzywiły się nieprzyzwyczajone do kwaskowatości dziecięce buzie. A gdyby zrobić z niego sorbet? 

Co rabarbar ma do zaoferowania prócz charakterystycznego smaku? Całe szczęście na pewno nie zbędne kalorie. W 100 g zawiera ich zaledwie 16. Korzystny dla nas niedostatek rekompensuje bogactwem minerałów – znajdziemy w nim magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Rabarbar zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, działa odkażająco na układ pokarmowy, a oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych ma zdolność spowalniania tempa podziału komórek nowotworowych.

Rabarbar świetnie nada się do przygotowania lekkiego, orzeźwiającego sorbetu. Idealnie komponuje się ze słodkimi truskawkami, z pomocą których wyczarujecie z niego smaczny deser. Dzięki kilku sztuczkom w postaci użycia jako bazy soku pomarańczowego zamiast cukrowego syropu i osłodzenia smaku dojrzałym bananem i wanilią, zachowacie zdrowy charakter sorbetu i będziecie mogli bez wyrzutów sumienia sięgać po niego w każde cieplejsze popołudnie. A jest pyszny!

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy

rabarbar

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki:
– 250 g pokrojonego rabarbaru
– sok z 1 pomarańczy (około 110 ml)
– laska wanilii
– 250 g truskawek
– 1 dojrzały banan, zamrożony bez skóry 

Rabarbar zalewamy sokiem z pomarańczy, gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż – przesuwając krawędzią noża wzdłuż skórki, wyciągamy ziarenka (oczyszczonych skórek nie wyrzucamy – mogą się przydać np. do przygotowania domowego ekstraktu z wanilii) i wraz z truskawkami i pokrojonym bananem wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy rabarbar z sokiem.

Dokładnie zmiksowany koktajl przelewamy do uruchomionej maszynki do lodów, chłodzimy przez około 20 minut lub zgodnie z zaleceniami producenta. Sorbet można też przygotować bez pomocy maszynki – wystarczy przelać mieszankę do plastikowego pojemnika lub keksówki, zakryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Co pół godziny foremkę wyjmujemy, by przemieszać miksturę.
 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Przepis na keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Zdrowe gofry – są takie!

Zdrowe gofry – są takie!

Kokosowa quinoa z truskawkami

Kokosowa quinoa z truskawkami

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jarmuż – teraz ma swój czas!

Jarmuż – teraz ma swój czas!

Jaglany koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie