Przejdź do treści

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

owsianka z rabarbarem
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Unsplash
Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć

Pamiętacie z przedszkola kompot rabarbarowy? Na nim kariera rabarbaru skończyć się nie powinna. Co powiecie na kokosową owsiankę z rabarbarem? Sezon na to warzywo trwa krótko – nie przegapcie go!

Rabarbar to sprzymierzeniec osób borykających się z anemią i osłabieniem organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia także proces trawienia, ma działanie oczyszczająco-odtruwające. Dodatkowo słynie z niskiego indeksu glikemicznego oraz niewielkiej kaloryczności (9 kcal w 100 g). Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz kwas foliowy.

Jedząc go, przyswajamy spore ilości potasu. Rabarbar chroni też przed wolnymi rodnikami. Pieczony wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antyalergiczne. Należy jednak pamiętać, że rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego osoby z chorymi nerkami czy reumatyzmem powinny jeść go z umiarem. Również kobiety w ciąży nie powinny sięgać po niego zbyt często, bo utrudnia przyswajanie wapnia z diety.

Drożdżówki z rabarbarem

Przy zakupie rabarbaru zwracajmy uwagę, aby łodygi było sprężyste, jędrne i  różowe. Im bardziej intensywny kolor, tym słodszy smak.

Rabarbar można jeść na wiele sposobów. Niektórzy lubią go chrupać na surowo, przegryzając niczym seler naciowy. Inni dodają do koktajli. Doskonale smakuje również w wersji pieczonej, np. jako crumble pod kruszonką. Warto łączyć go ze słodkimi owocami typu truskawki, maliny czy gruszki. Doskonale sprawdzi się jako składnik kokosowej owsianki, którą możemy przygotować dosłownie w 15 min. Zdrowe i pyszne śniadanie gotowe!

Owsianka z rabarbarem i owocami

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki:

– 50 g płatków owsianych
– 2 łyżki mleka kokosowego
– pół banana
– dwie łodyżki rabarbaru
– łyżka syropu z agawy
– kilka borówek
– kilka malin
– łyżka suszonej morwy białej
– łyżka wiórków kokosa

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy 150 ml zimnej wody. Dodajemy mleko kokosowe oraz pół banana i gotujemy do miękkości ok. 10 min. W międzyczasie myjemy łodygi rabarbaru, tniemy je na 2 cm kawałki i gotujemy w odrobinie wody z syropem z agawy ok. 10 min. Gotową owsiankę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki, dodajemy miękki rabarbar, borówki, wiórki kokosa, maliny oraz suszoną morwę białą.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem