Przejdź do treści

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Słodycze nie są zdrowe. Po prostu. I nie jest to chyba żadne odkrycie. Ale jeśli już ulegniemy pokusie – istnieje kilka sposobów na zminimalizowanie ryzyka magazynowania cukru w postaci tkanki tłuszczowej oraz na wyeliminowanie spadku energii, który często pojawia się, gdy pochłonie się zbyt dużą ilość cukru.

Ruszaj się

Ruch to nasz ulubiony i chyba najbardziej oczywisty sposób. Żeby spalić kalorie pochodzące z ulubionych słodkości, często potrzeba naprawdę bardzo aktywnego wysiłku fizycznego, jednak nawet jeśli nie uda nam się spalić wszystkich kilokalorii, warto poćwiczyć, by zmniejszyć poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że czasami (w zależności od kaloryczności produktu), aby spalić jeden batonik potrzebny nam cały godzinny trening.

Wyeliminuj lub ogranicz węglowodany

W kolejnych posiłkach postaw na warzywa lub produkty białkowe. Nawet, jeśli nie zmniejszysz tym całkowitego dziennego spożycia kalorii, to utrzymamy poziom cukru we krwi nie będzie skakał w dalszej części dnia.

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć"

Pij wodę

Czemu? Bo w pierwszym odruchu, kiedy dopada cię tak zwany zjazd energetyczny, prawdopodobnie sięgasz po kawę. Pamiętaj, że zazwyczaj pomaga ona tylko na krótką metę. Picie wody nawadnia organizm. Będziesz tego potrzebować.

Bądź na nogach

Nawet jeśli w sytuacji spadku energii najchętniej udałbyś się na drzemkę. Badania opublikowane przez amerykańską agencję CDC (Centers for Disease Control and Prevention) wykazały, że osoby pracujące przy tzw. biurkach stojących mają więcej energii, są bardziej skupione, a ich praca jest bardziej wydajna. Dodatkowo można w tej sposób spalić chociaż część nadmiernie spożytych kalorii.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: