Przejdź do treści

Razowe galette z gruszkami

Razowe galette z gruszkami
Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek. Zdjęcie: Gzik i Pyry | www.gzikipyry.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne klapsy, zwane również faworytkami, oraz konferencje z charakterystyczną rdzawą skórką. Czas przygotować z nich zdrowe ciasto.

Jako preludium do przepisów z udziałem gruszek wybrałam galette – ciasto kruche z mąki razowej. Jeśli wybierzecie owoce bardzo dojrzałe i słodkie, możecie zrezygnować z dodatku miodu. Ale odrobina zdrowej słodkości tylko doda wam energii do kolejnych ćwiczeń.

Gruszki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, gdyż dzięki pektynie i błonnikowi pobudzają przemianę materii. Są jednym z niezbędnych składników kompotu z suszonych owoców podawanego w Wigilię. Powinny być zatem częstym gościem na naszym talerzu i urozmaiceniem diety odchudzającej. Bogate są również w składniki mineralne, m.in. w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Ten ostatni pozytywnie oddziałuje na tarczycę. Warto wspomnieć również o zawartym w nich potasie, który reguluje funkcjonowanie systemu nerwowego i pracę mięśni. Dotlenia mózg, poprawiając myślenie oraz koncentrację, dlatego zajadajmy się gruszkami, gdy czeka nas wytężona praca intelektualna.

Dorodne gruszki zawierają też witaminę A, witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz C i PP.
Jak widać, znaczenie gruszek w naszej diecie jest nieocenione. Pamiętajmy, aby kupować owoce zdrowe i niepryskane.

Razowe galette z gruszkami

Razowe galette z gruszkami. Zdjęcie: Gzik i Pyry | www.gzikipyry.pl

Składniki:

– 200 g mąki razowej (typ 1850)
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 żółtko (wielkość M)
– 125 g zimnego masła
+
– 3 dojrzałe gruszki
– cynamon
– miód lipowy lub inny

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30‒40 min. Gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Myjemy i kroimy w plasterki gruszki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy plastry gruszek, pozostawiając  ok. 2 cm wolnego brzegu. Nadmiar ciasta zawijamy do wnętrza, posypujemy cynamonem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Galette pieczemy na złoty kolor przez mniej więcej 30 minut.

Ciasto podajemy polane ulubionym miodem lub posypane cukrem pudrem.

Ania, autorka bloga Gzik i pyry, stonowana eksperymentatorka kulinarna, miłośniczka kuchni polskiej i węgierskiej.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!