Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami
Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu
Gdy na straganach wciąż pustka, a nowalijki już prawie, prawie… ale jeszcze nie, ratujemy się cytrusami. Chociaż one zimą i wczesną wiosną mają jakiś smak. Słodko-kwaśna, soczysta radość na kulinarnej pustyni. Co powiecie na gofry z czerwonymi pomarańczami?

Od kilku lat zamawiam czerwone pomarańcze bezpośrednio z ekologicznej sycylijskiej uprawy. Dzięki temu mam pewność, co zamawiam, że owoce nie były pryskane nienaturalnymi mieszankami, które negatywnie przełożą się na moje zdrowie. Szkoda by było, bo czerwone pomarańcze z natury pełne są witamin i innych składników odżywczych. Jak „zwykła” pomarańcza, jej czerwona odmiana ma dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Są też silnymi przeciwutleniaczami i zawierają potas, który znany jest z dobroczynnego wpływu na nasze serce. Ponadto ich czerwona odmiana dodatkowo dzięki zawartym w czerwonym barwniku antocyjanom stanowi ochronę dla naszego systemu sercowo-naczyniowego.

Jak używać czerwonych pomarańczy w kuchni? Najlepiej w wersji surowej, gdyż ich smak nie wymaga zbyt wielu ulepszających zabiegów. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się w lekkiej sałatce, w wersji słodkiej dobrze komponują się na przykład z drożdżowym ciastem. Można także przygotować z nich intensywnie czerwoną konfiturę, która charakteryzuje się lekką goryczką.

Pokażę wam, jak świetnie je wykorzystać w wersji śniadaniowej. Proponuję gofry, w większości z mąki pszennej razowej, do tego chudy twaróg z dodatkiem jogurtu naturalnego i waniliowego ekstraktu, a na nich, w wersji nieco grzesznej, karmelizowane czerwone pomarańcze (można zastąpić surowymi).

Razowe gofry z waniliowym twarogiem i karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami

Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu

Składniki na gofry (12 małych porcji):

- 120 g mąki pszennej razowej
- 60 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 75 g oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Twaróg:

- 400 g chudego twarogu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Karmelizowane pomarańcze:

- 6 małych czerwonych pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotuj twaróg. Pomieszaj go z jogurtem, ekstraktem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Pomarańcze „wyfiletuj”, pozbawiając skórki i błonek. Rozgrzej masło na patelni, dorzuć pomarańcze, w miarę możliwości razem z sokiem, posyp cukrem i smaż kilka minut. Odstaw na bok. W misce pomieszaj wszystkie składniki na gofry i zamieszaj trzepaczką. Wylewaj małe porcje do gofrownicy, a gotowe odkładaj na talerz. Posmaruj gofry twarożkiem i ułóż na nich pomarańcze.

 

Śliwka - razem z przyjaciółką Tosią od 6 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu.pl. Uwielbia łączyć smaki, eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim ponad wszystko kocha jeść. Choć na co dzień stara odżywiać się zdrowo, nie ukrywa, że są dni, gdy pozwala sobie na absolutnie nieprzyzwoitą porcję masła. 

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
kasix zapytał(a) 6 kwietnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Razowe gofry z pomarańczami
hihihi gofr nawet nie wyglada zeby byl razowy :D wyglada bardzo apetycnie

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Zdrowe gofry – są takie!

Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast...
Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Ciasto pomarańczowe

Zima pachnie pomarańczami! A żeby zapach ten był jeszcze bardziej upajający, upieczemy pomarańczowe ciasto....
Zima pachnie pomarańczami! A żeby zapach ten był jeszcze bardziej upajający, upieczemy pomarańczowe ciasto. Jest pachnące, przepyszne i tak proste, że uda się każdemu. Potrenujcie już teraz, a na święta będziecie mistrzami aromatycznych wypieków.

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można...
Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce.